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DIGEST

Specification for sewer rehabilitation services which references an American Society
for Testing and Materials standard dealing with the inversion method of sewer liner
installation does not preclude the use of other installation methods.
DECISION

Insituform East, Inc. protests the alleged modification to contract No. 00187-94-D-
8197, awarded by the Department of the Navy to Video Pipe Services, Inc. (VPSI)
under invitation for bids (IFB) No. N62470-94-B-8197 for sewer rehabilitation
services at various Navy installations in the Norfolk, Virginia area. Insituform
contends that the contract requires use of the inversion installation method, but that
the Navy is allowing VPSI to use a winching installation method.1 By so doing,
Insituform argues, the Navy has modified the contract beyond the scope of the
contract initially awarded.

We deny the protest.

Because a contract modification that goes beyond the scope of the contract is
tantamount to a sole source award that may not be justified, we will review a
protest challenging a contract modification where the allegation is that a
modification is beyond the contract's scope and therefore should be the subject of a

                                               
1The inversion method involves inverting a resin-impregnated flexible liner into a
sewer cavity using water or air pressure; this procedure resembles a sock being
pulled inside out. The winching installation method requires dragging the liner into
place using a guide wire which is inserted through a manhole opening at the end of
the sewer cavity.
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new procurement. See Rolm  Corp., B-218949, Aug. 22, 1985, 85-2 CPD ¶ 212;
Webcraft  Packaging,  Div.  of  Beatrice  Foods  Co., B-194087, Aug. 14, 1979, 79-2 CPD
¶ 120.

Here, the Navy has not issued an actual modification to the contract; it is simply
permitting an installation method allegedly precluded by the specifications. The
Navy argues that this case cannot involve an out-of-scope modification because the
specifications permit the installation approach taken by the contractor. We agree.

Where a dispute exists as to the actual meaning of a solicitation requirement, we
will resolve the dispute by reading the solicitation as a whole, and in a manner that
gives effect to all provisions of the solicitation. Energy  Maintenance  Corp.,
B-223328, Aug. 27, 1986, 86-2 CPD ¶ 234. Moreover, given the fundamental
requirement for the use of specifications that permit full and open competition,
10 U.S.C. § 2305(a) (1994), we will not read specifications restrictively unless it is
clear from the solicitation that the agency intended such an interpretation. 
Concrete  Sys.,  Inc., B-259283, Mar. 22, 1995, 95-1 CPD ¶ 158; Ampex  Data  Sys.
Corp., B-248112, July 30, 1992, 92-2 CPD ¶ 71.

The dispute here arises in connection with the following provision in specification
section 02740, entitled "Rehabilitation of Sewer Lines (Cured-In-Place Method)":

"PART 1 General

1.1 REFERENCES

All work must meet the following and will form a part of this
specification to the extent referenced.

1.1.1 American Society for Testing and Materials [ASTM]

 ASTM F1216-91 Standard Practice for Rehabilitation of Existing Pipelines 
and Conduits by the Inversion Curing of a Resin-Impregnated Tube.

1.1.2 National Association of Sewer Service Companies (NASSCO)."

The protester points to the language in part 1.1 immediately preceding the reference
to ASTM F1216-91: "All work must meet the following and will form a part of the
specification to the extent referenced." The protester contends that since the ASTM
provision is listed--or "referenced"--all work must be in accordance with it, and since
the provision deals only with the inversion method, that method is the sole
permissible method of installation. As explained below, while we think that the
agency could have expressed its intention to permit all types of installation methods
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more clearly, on balance, we cannot conclude that the IFB should be read in the
restrictive manner Insituform suggests.

First, ASTM F1216-91 does not itself mandate use of the inversion method; it simply
sets out a standard practice to be followed when a contractor decides to perform
sewer rehabilitation using an inversion installation method. Further, except for the
listing in part 1.1 quoted above, there is no other reference to the ASTM or the
inversion method in the contract; on the contrary, under the section entitled "Liner
Installation," the specification states only that the contractor is to "follow the
manufacturer's directions."2 Moreover, part 1.1 includes a general reference to
NASSCO, an industry group which publishes a number of manuals on sewer
rehabilitation; although these manuals contain information about the inversion
method, they also set out guidelines for the winching method of installation,
suggesting that alternate installation methods were contemplated. In our view,
unless there is explicit language in the specifications stating that all provisions of
referenced standards must be followed, the proper interpretation is that the
provisions of the standards apply only to the work intended to be encompassed by
the standards rather than to all contract requirements.3 See Claude  E.  Atkins
Enters.,  Inc., B-205129, June 8, 1982, 82-1 CPD ¶ 553. Accordingly, we think the
specification reference to the ASTM standard, reasonably read, means only that the
use of the inversion method must be consistent with the standard, not that the
inversion method must be used.

That being so, we cannot agree with the protester’s contention that the agency
improperly modified the contract beyond its original scope by allowing VPSI to use
other than the inversion method of installation. 

The protest is denied.

Comptroller General
of the United States

                                               
2This is in contrast to prior contracts for these services, which specifically
referenced the inversion method in the technical specifications when the agency
intended to require it. 

3We recognize that in response to an earlier Insituform protest challenging award to
VPSI, the Navy provided a certification from VPSI that the firm would use the
inversion method. At the hearing on the protest, the agency stated that it provided
the certification as the most direct response to Insituform's contention that VPSI
did not intend to use the inversion method; the agency also testified that it was not
the Navy's intention to require bidders to use the inversion method.
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