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DIGEST

An employee who was authorized to return home for the weekend from a
temporary duty assignment rented a car to drive from the airport to his home on
Friday and kept the car over the weekend to use to return to the airport on Sunday.
The employee may be reimbursed for rental costs incurred on Saturday, even
though the car was not used that day for official business, because the overall cost
to the government was less than any other available mode of transportation. See
41 C.F.R. § 301-2.2(b) (1995).

DECISION

The Federal Aviation Administration (FAA) asks the proper amount to reimburse an
employee who was authorized to return home for the weekend from a temporary
duty assignment (TDY) and who rented a car to drive from the airport to his home
on Friday, which he kept over the weekend and used to return to the airport on
Sunday. Specifically, the agency asks whether the employee may be reimbursed for
each of the 3 days he rented the car or only for the 2 days he actually used the car
for official travel. The answer is that he may be reimbursed for all 3 days.

BACKGROUND

Mr. White is an FAA employee permanently assigned to the Des Plaines, Illinois,
duty station who lives in McHenry, Illinois, about 52 miles away. When assigned to
TDY at Oberlin, Ohio, about 400 miles from his duty station, Mr. White requested
and was authorized to drive his privately owned vehicle (POV) to the TDY site. The
agency also authorized voluntary weekend return trips to his residence. See
Federal Travel Regulation (FTR) 41 C.F.R. § 301-7.15(b)(3) (1995). For these trips,
Mr. White left his POV at the TDY site and flew home, using the Milwaukee airport,
which is about 65 miles from his residence. According to the record, the cost of
using a rental car to return home on Friday and to the airport the following Sunday,
including keeping the car on Saturday, was less expensive than one-way taxi or limo
fares for each trip. Apparently, there is no car rental return lot near McHenry,
making it impractical--and more expensive--to try to return the car on Friday and
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complete the trip by taxi and then take a taxi to pick up a rental car again on
Sunday for the return trip to the airport. Thus, from a strictly financial perspective,
the least expensive method of getting Mr. White from the airport to his residence on
Friday and back to the airport on Sunday was by having him keep the rental car
over the weekend.

The FAA's finance section questions whether earlier decisions of this Office limit
their authority to reimburse Mr. White only for the days the rental car actually was
used for official business, which in this case was on Friday and Sunday. (These
decisions are discussed below.) The agency's travel section, however, notes the
FTR's requirement to use the mode of transportation most advantageous to the
government and supports reimbursement for all 3 days because the overall cost to
the government is less than any other authorized mode of transportation. See FTR
§ 301-2.2(b).

OPINION

The authority to reimburse transportation expenses for travel between an
employee's residence and an airport is found in the FTR at section 301-2.3(c), which
states, "Reimbursement shall be allowed for the usual taxicab and airport limousine
fares, plus tip, between a common carrier or other terminal and either the
employee's home or place of business at the official duty station or place of
business and lodging at a temporary duty point, or between the airport and airport
limousine terminal." Although this regulation does not refer to rental cars, our
Office has allowed reimbursement for the cost of a rental car for travel between an
airport and a residence not to exceed the usual taxicab or limousine cost.

Ernest D. Ellsworth, B-196196, Aug. 19, 1980.

The decisions cited by the agency involve employees who combined personal travel
with official travel. See Marty J. Dama, B-235070, Oct. 6, 1989, and Vincent L.
DiMare, B-212087, Feb. 7, 1984. In Dama, the employee used a rental car for part of
indirect travel to a TDY location. We held that the employee may be reimbursed
only for the basic rental fee (and fuel and other charges) for the days necessary to
travel to and from the TDY location. The issue in DiMare, which also involved an
employee who used a rental car to perform indirect travel to a TDY site, was the
method of calculating the reimbursement due the employee. Although the employee
had rented the vehicle at a weekly rate, we held that he should be reimbursed at
the daily rate instead of prorating the weekly rate, since, had he rented the vehicle
only for the days he actually traveled on official business, he would have been
charged the daily rate.

We do not believe these cases apply here, since Mr. White rented the vehicle only
for transportation to and from the airport, and not for local travel during the
weekend. Because the total cost of keeping the rental car all 3 days was more
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advantageous to the government than any other available mode of transportation,
the agency may reimburse the employee for all 3 days. See FTR § 301-2.2(b).

/s/Seymour Efros
for Robert P. Murphy
General Counsel
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