Comptroller General
of the United States

Washington, D.C. 20548

Decision

Matter of: William R. Lenderking

File: B-261878
Date: March 6, 1996
DIGEST

An employee must complete 1 year of service following transfer to qualify for
reimbursement of relocation expenses unless, as determined by the agency,
circumstances exist that are beyond the control of the employee and acceptable to
the agency. 5 U.S.C. § 5724(i) (1994). Our Office will not overturn agency findings
in such cases unless we find them to be arbitrary or capricious. Where employee
accepted transfer with knowledge that he would be involuntarily retired in

3 months, agency's determination that he is not entitled to relocation expenses is
not arbitrary or capricious.

DECISION

Mr. James Q. Kohler, Jr., Chief, Financial Operations Division, United States
Information Agency, requests an advance decision on the entitlement of

Mr. William R. Lenderking to relocation allowances in connection with his
reassignment to Washington, D.C. We hold that he is not entitled to relocation
allowances.

BACKGROUND

In June 1992, Mr. Lenderking, a Career Minister Counselor for the United States
Information Agency (USIA), was transferred from Islamabad, Pakistan, to Miami,
Florida, for a 2-year assignment as diplomat in residence and senior research
associate at the North-South Center of the University of Miami. By letter dated
November 5, 1993, USIA's Personnel Director notified Mr. Lenderking that he was
being retired effective August 31, 1994." Mr. Lenderking was granted an extension
of his retirement date to September 29, 1994, to accommodate his participation in
the agency's career transition program. By Travel Authorization T4-2770, dated

'See USIA Manual of Operations and Administration, MOA-VB, paragraph
742.2—Mandatory Retirement for Expiration of Time-in-Class (TIC).
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March 23, 1994, he was transferred from Miami, Florida, to Washington, D.C., to
attend the career transition program, effective June 27, 1994.

Mr. Lenderking was told by USIA that expenses would not be paid if he attended
the program. Mr. Lenderking was transferred and received full salary but no
expense allowance for the duration of the program. A prerequisite to entering the
career transition program is the execution of a retirement agreement. This
agreement indicated his separation would be effective in 3 months, on

September 29, 1994. Mr. Lenderking did not execute an agreement to remain in
government service for 1 year following the transfer, normally a prerequisite to
qualifying for relocation expense reimbursement.

Mr. Lenderking submitted a travel reimbursement voucher in the amount of
$33,332.48, which includes a claim for $32,434.00 for real estate transaction
expenses for the sale of his residence in Coral Gables, Florida. Mr. Lenderking
contends that he is entitled to be reimbursed for residence transaction expenses for
the sale of his residence since he had received residence transaction expenses for
the purchase of the residence when he transferred to Florida in 1992. He also
contends that, since his retirement was mandatory, it was for reasons beyond his
control and, hence, that he should qualify for relocation allowances.

The USIA states that it has consistently interpreted the phrase "beyond his control"
as applying to situations where separations occur without warning, such as
reduction-in-force or sudden medical disability retirements. The USIA advises that
where an employee is given several months notice of Time-in-Class (TIC) Mandatory
Retirement, it does not deem such a retirement to be an acceptable reason beyond
the employee's control that would qualify him for relocation allowances.

The USIA certifying officer requests a decision as to whether Mr. Lenderking should
be reimbursed relocation allowances as authorized under 5 U.S.C. § 5724(a), 6 FAM,
and 41 C.F.R. Part 302.

ANALYSIS AND CONCLUSION

The payment of travel, leave, and other benefits for members of the Foreign Service
is authorized under 22 U.S.C. § 4081 (1995) as implemented by regulations
contained in the Foreign Affairs Manual (FAM). 6 FAM § 148.1 provides for a
Domestic Relocation Allowance for personnel transferred within the United States.
This allowance is intended to permit reimbursement of expenses incident to
domestic relocation incurred by foreign service personnel for which other
government employees are reimbursed under 5 U.S.C. § 5724(a). Before any
obligation of government funds is incurred, 6 FAM § 148.5 provides that an
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employee must have executed a 1-year service agreement.> The statutory basis for
the requirement is found in 5 U.S.C. § 5724(i) (1994) which provides that an agency
may pay transfer expenses only after:

"the employee agrees in writing to remain in the Government service
for 12 months after his transfer, unless separated for reasons beyond
his control that are acceptable to the agency concerned."

The critical element in the statutory requirement is the service obligation, not the
service agreement per se. Thus, we have ruled that the 12-month service obligation
in the statute and the FTR is a statutory condition precedent to payment of
relocation expenses incident to a transfer and that an employee was bound by the
service obligation even though she did not execute a service agreement. Cathryn P.
White, B-195180, Oct. 24, 1979, and B-188048, Nov. 30, 1977. In another decision, we
allowed reimbursement of previously incurred expenses even though the transfer
was canceled and the employee did not execute a service agreement because the
employee remained in government service for 12 months and thus satisfied the
service obligation in 5 U.S.C. § 5724(i). Orville H. Myers, 57 Comp. Gen. 447 (1978).
See also Thomas D. Mulder, 656 Comp. Gen. 900 (1986).

The resolution of the issue presented, therefore, turns on the 12-month service
requirement imposed as a statutory condition by 5 U.S.C. § 5724(i). Mr. Lenderking
can escape from this obligation only if he was separated for reasons beyond his
control and acceptable to the USIA.

We have held that the determination as to whether an employee's separation from
the service is for a reason beyond his control and acceptable to the agency
concerned must be made by the employing agency. We will not overturn the
agency's determination unless it is shown to be arbitrary and capricious. William C.
Moorehead, 56 Comp. Gen. 606 (1977) and Arnold M. Biddix, B-198938, Mar. 4, 1981.

The USIA contends that it consistently interprets the phrase "beyond his control" as
referring to situations that occur without warning to the employee. Mandatory
retirement for TIC requires at least 6 months advance notice and a 60-working-day
limit for filing an appeal of the retirement notice. MOA-VB § 742.6. As stated
above, Mr. Lenderking was notified more than 4 months prior to the date of his
travel authorization that he was being involuntarily retired and that he would not be
paid expenses if he attended the program. He nevertheless chose to attend the

*The specific provisions for entitlement to residence transaction expenses in

§ 148.6-5 refer to section 302-6.1 of the Federal Travel Regulation (FTR) (41 C.F.R.
§ 302-6.1 (1995)), which requires the execution of a 1-year service agreement, as
prescribed in 41 C.F.R. § 302-1.5.
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3-month program at full salary and was granted a 1-month extension of his
retirement date.

Although in our opinion a mandatory retirement is beyond the control of the
employee, we believe the agency's determination must be viewed in the context of
the purpose of 5 U.S.C. § 5724(i). As noted above, a 12-month period of service is a
statutory requirement for payment of relocation expenses; an employee is bound by
the service obligation whether or not a service agreement is executed.

For this reason, we believe that the phrase "reasons beyond his control" in

section 5724(i) contemplates reasons that arise after the execution of an agreement
to serve at least 12 months in the new location or after the transfer of station
occurs. In our view, the concept of "beyond control" has meaning only within the
context of an effort to carry out a 12-month service obligation. Here,

Mr. Lenderking knew before his transfer was authorized that he would be serving
no more than 3 months in the new location. Hence, he could not have agreed to
serve 12 months; nor could he actually have served 12 months. His situation thus
falls outside the acceptable reasons contemplated by the statute, and he therefore
cannot qualify under it.

We note also that Mr. Lenderking sought advice in advance on the issue of his
relocation expenses, and was told they could not be covered. The agency's
established rule is that it does not cover such expenses. Under these
circumstances, we cannot conclude that USIA's determination is arbitrary or
capricious. Accordingly, we concur in USIA's denial of Mr. Lenderking's claim for
relocation allowances.

/s/Lowell Dodge
for Robert P. Murphy
General Counsel
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