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DIGEST

An agency questions the practice of reimbursing employees stationed in foreign
areas for furniture rental agreements that include option-to-buy clauses because, in
many cases, the employees end up owning the furniture at the end of the contract
term. The agency may reimburse employees for the expenses of such agreements if
the employee has no other choice but to enter into such an agreement. However, if
the employee does exercise the purchase option, the employee must return to the
agency the amount of the reimbursement that is being credited toward the
purchase.

DECISION

The U.S. Customs Service requests a decision regarding furniture rental agreements
that include option-to-buy clauses, which the agency states is the standard
commercial practice in Ottawa, Canada, where many of its employees are stationed.
As discussed below, the agency may reimburse employees for payments made under
these types of agreements, but the employee is not entitled to buy the furniture at
the end of the contract term without returning the reimbursement for the rental
payments.

BACKGROUND

Employees stationed in foreign posts are entitled to a living quarters allowance
(LQA) that includes "separate rental of necessary furniture at not to exceed

25 percent of the applicable maximum annual quarters allowance rate."
Standardized Regulations (Government Civilians, Foreign Areas) (SR) 131.2, Nov. 1,
1992. The statutory authority for this allowance is found at 5 U.S.C. § 5923 (1988).

To illustrate the type of contract at issue here, the agency provided the following
two examples:
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Example A is an 18-month lease requiring monthly payments of $60 for a total of
$1,080. According to the lease, "The lessee shall have the option to purchase by
applying 100 percent of the rental paid during the life of the contract, towards the
total cost of the merchandise, plus a fee of 1 percent of the total cost of the
merchandise at the end of the contract."

Example B is a 12-month lease with monthly payments of $123.91. This lease
states, "The lessee shall have option to purchase by applying 110% of the rental paid
during the first year towards the purchase price (value) stipulated on present
contract provided he fulfills all terms and conditions." The total value of the
furniture stated on the lease is $1293.38.

Using these types of agreements allows the employees to purchase the furniture
using government funds. The agency points out that this is contrary to the stated
intent of the allowance, which is to reimburse employees for the expenses of
renting quarters at foreign posts. The agency asks whether reimbursement for all
such agreements should be denied on the grounds that option clauses intrinsically
increase the cost of the contract, or whether such reimbursement should be denied
only when the employee exercises the option to purchase the furniture.

OPINION

Although we have not considered option-to-purchase clauses in the context of the
State Department's Standardized Regulations, we have considered these clauses in
the context of subsistence expenses for employees under the Federal Travel
Regulation, issued by the General Services Administration.

In Lucius Grant, Jr., 62 Comp. Gen. 635, 637 (1983), we held that "there is no
authority to include payments made on items of personal property for the purpose
of eventual ownership." We see no reason to adopt a different rule here.

In both of the examples provided by the agency, the employee is being given a
credit toward the purchase of furniture based on funds provided by the agency.
This type of arrangement is contrary to the well-established rule that a federal
employee is obligated to account for any gift, gratuity, or benefit received from
private sources incident to the performance of official duty. Michael Farben,
67 Comp. Gen. 79 (1987).

The gift rule typically arises in cases involving discounts, bonuses or promotional
items provided to airline travelers. The rationale for this rule is that items of value
purchased with government funds belong to the government and may not be
retained by the employee, absent some authority to do so. Southwest Airlines,
B-254858, Nov. 22, 1995.
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This rationale applies with equal force in the instant case since the credit applied to
the purchase of the furniture is earned with government funds. Therefore, the
credit belongs to the government, and not the employee.

We do not believe the rule described above prohibits agencies from reimbursing
employees for furniture rental contracts containing purchase option clauses if, as
the agency states, the employees have no other choice. It is not the option clauses
themselves that violate the rule proscribing gifts to federal employees; rather, it is
the conversion of the rental payments into ownership that violates the rule.

Accordingly, when an employee who has been receiving reimbursement for
furniture rental expenses chooses to exercise a purchase option, the employee is
obligated to return to the agency any rental reimbursements the employee received.

/s/Seymour Efros
for Robert P. Murphy
General Counsel
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