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DIGEST

An airline offers a "free" companion ticket when a round-trip ticket to specified
cities is purchased. An agency asks whether the free companion ticket may be used
by its employees for personal use when the ticket is obtained incident to official
travel. Such use is not allowed under existing General Services Administration
(GSA) regulations, 41 C.F.R. §§ 101-25.103-2(a) and 301-1.103(b) (1995), which
provide that all promotional materials received by an employee incident to official
travel are due the government and may not be retained by the employee. However,
the General Accounting Office would not object if GSA, consistent with this
decision, were to change its regulation to allow an employee to use a companion
ticket, provided that an appropriate official of the agency approves the personal use
based on a determination that (1) the ticket is of no use to the agency, and (2) the
approval will not result in additional cost to the government.

DECISION

The Regional Counsel, Internal Revenue Service (IRS), Southeast Region, asks
whether a "free" companion airline ticket may be used by its employees for personal
use (i.e., family member or friend) when the free ticket is obtained incident to
official travel. As discussed below, such use is not allowed under the existing
General Services Administration (GSA) regulations, but we would not object if GSA
were to change its regulations to permit personal use of the ticket under certain
conditions.

BACKGROUND

The Regional Counsel advises that Southwest Airlines offers a free companion ticket
when a round-trip ticket is purchased. The promotion is offered for travel among
various cities in the United States and Canada and requires that both travelers must
fly on the same flight. In effect, Southwest is offering two tickets for the price of
one.
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The Regional Counsel reports that IRS employees have used these promotions for
personal use. He further reports that the Chief, Travel Management Branch, Federal
Supply Service, GSA, issued an opinion on September 10, 1992, that employees
could utilize the free ticket for personal use as long as no other federal employee
was making the same trip. However, he reports, the Region's fiscal officer has
questioned any personal use of the companion ticket.

In view of its September 10, 1992, opinion on the matter, we asked GSA for its
comments. In reply, GSA affirms its earlier opinion that, if no other employee will
be flying on the same flight, the employee should be allowed to use the companion
ticket.

The Director of the Administrative Office of the United States Courts has also
written to us on this issue because of questions received from judicial branch
travelers. The Director takes the same position as GSA.

OPINION

The general rule is that an employee may not retain any bonus tickets, mileage
credits or similar items of value obtained as the result of official travel. Gifts or
Prizes Acquired in the Course of Official Travel, B-199656, July 15, 1981. Michael
Farbman, et al., 67 Comp. Gen. 79 (1987); Discount Coupons, 63 Comp. Gen. 229
(1984); Department of Energy, B-233388, Mar. 23, 1990. This rule is set forth in
GSA's Federal Property Management Regulations, 41 C.F.R. § 101-25.103-2(a), which
provide in part as follows:

"(a) All promotional materials (e.g., bonus flights, reduced-fare
coupons, cash, merchandise, gifts, credits toward future free or
reduced costs of services or goods, etc.) received by employees in
conjunction with official travel and based on the purchase of a ticket
or other services (e.g. car rental) are properly considered to be due
the Government and may not be retained by the employee."

Virtually identical language is found in GSA's Federal Travel Regulation, 41 C.F.R.
§ 301-1.103(b). Consistent with the GSA regulations, we note, is the treatment
accorded discounts and similar benefits in regulations issued by the Office of
Government Ethics, at 5 C.F.R. § 2635.204(c)(3):

"An employee may not accept for personal use any benefit to which
the Government is entitled as the result of an expenditure of
Government funds."
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Notwithstanding the general rule, certain benefits received on behalf of the
government are not treated as "promotional materials" governed by GSA's
regulations and may be used by employees on official travel. See Discount
Coupons, supra, 63 Comp. Gen. 229 at 232 (Question 3); Abraham Frydman,
B-212559, Feb. 24, 1984; Michael Farbman, et al., supra, at 82-3. These include
insurance coverage for the traveler, upgrades to first class (not in exchange for
mileage credits),” membership in executive clubs, and check cashing privileges.
These benefits by the common carrier or other firm can only benefit the employee
and are of no use to the government. So long as their use by an employee does not
raise any conflict-of-interest issue or violate any rule of ethical conduct, under
current regulations employees may participate in such benefit programs while on
official travel.

The premise of the law in this area is that items of value resulting from the
expenditure of government funds belong to the government. Employees are not
free to retain and use such items without the government's permission. The
responsibility for establishing the rules for the use of promotional items falls, in the
first instance, on GSA. As quoted above, in regulations implementing its authority
to govern the management and disposal of federal property, 40 U.S.C. § 486(c), and
those implementing its authority over travel and transportation expenses, 5 U.S.C.

§ 5707(a), GSA has required "promotional materials" to be relinquished to
appropriate agency officials and described how agencies are to provide for their use
and disposition. 41 C.F.R. § 101-25.103 (Federal Property Management Regulations);
40 C.F.R. § 301-1.103(b) (Federal Travel Regulations).

GSA argues that the free companion airline tickets are not "promotional materials,"
but are analogous to benefits that are not governed by the controlling regulation.

In our view, companion tickets are "promotional materials" subject to GSA's
regulations. Unlike an upgrade to first class or similar benefit, the companion
ticket can be provided to another traveler on the same flight. As GSA itself
recognizes, an employee holding a companion ticket earned as a result of the
expenditure of government funds must turn over the ticket to the government when
the government can use the ticket. Thus, the companion ticket clearly is
transferable "material" under the regulation even though the ticket may not be used
for future flights. The GSA regulation categorically requires that all promotional
materials received as a result of official travel be turned over to the government; no

*The Federal Travel Regulation provides that frequent flyer mileage credits

accumulated while traveling on official business may not be used to upgrade to

first-class air accommodations, but may be used to upgrade to premium-class other

than first class. 58 Fed. Reg. 58234, 58238-39 (1993); 41 C.F.R. § 301-3.3(d)(1) and

5(vii).
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exception is made for allowing employees to retain promotional materials that are
of no value to the government.

We recognize that a particular free companion ticket may not be transferable as a
practical matter because there is no other federal employee whose official business
requires traveling the same route at the same time. In these cases, the ticket is of
no benefit to the government. In light of GSA's authority to issue regulations
governing the travel of government employees, we are aware of no reason why it
could not provide that employees may use promotional companion airline tickets
when they are of no possible use to the government. If GSA should undertake to
do so, we recommend that its regulation require approval by an appropriate agency
official based on a determination that (1) the agency is unable to use the
companion ticket for the official travel of another employee, and (2) the approval
will not result in additional cost to the government. This would help to ensure that
official travel arrangements are based on the government's interests and not
influenced by personal considerations.

There remains the issue of those employees who have used the companion tickets
for family or friends. Since those employees may have relied on the GSA
memorandum, cited above, sanctioning personal use of these tickets when the
government could not use the ticket itself, we do not think it would be appropriate
to seek recovery from them.

/s/ James F. Hinchman
for = Comptroller General
of the United States
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