COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
WASHINGTON. DL. 2084

it

3~150929 Hay 21, 1973

Chaplain (Colons)) Fmmett L, Walsh, USA (Ret,)
205% Humtingtou Avenue
Alsxandria, Virginia 22303

Dear Chaplain Walsh:

-
-

Further referance is mada to your letter dated Yebruary 25,
1973, requesting reconsidaration of the settlement dated January 23,
1973,..0f our Transportation and Clains Diy&iion vhich disalloved
your| clain for basic allowance for quarters on Yehalf of your sister,
Gladys M. Walsh, wvhom you have adopted, for the reasons stated,

L] .

You say in your letter that in the spring of 1970 while you were
stationed at Fort Leaveuworth, Kansas, your sister, who had vreaided
with you since Septamber 1968, went to McAllen, Texas, for a visis,
Whila there you say she was hospitalirved and has not repided with you
aince that tina, Om November 30, 1970, you filed an application for
basic allowance for quarters as a wewber with a dependent, effective
Septenber 2, 1970, listing your slder sister; bornm in 1900, as your
depandant, You indicated that by decrees of the District Courts,
fiidelgo County, Texas, dated September 2 sud September 16, 1970, you
adopted your sister, The application was riturned by the Department
of the Army with the statement that you were not cntitled to basic
sllowance for quarters for a depcudent sister, citing a decision of
the Comptroller General, B~150929, dated April. 11, 1263 (42 Coup.
Gan, 578).

You subsequently filed a claim with this 0ffice which was
disallowved by scttiement dated January 23, 1973, also citing our prior
decision B~-150929 of April 11, 1963. )

:Iou now contend that the cited decision cannot be rationalized in
view of 37 U,3, Code 401 and also that your case is not the same as
the cited decision. '

Section 401 of title 37, U.S. Code, defines tha term “dependent”
with:'respasct to a membar of a uniformed service for purposes of entitle-
mant to allowances, A sister is not included in the term. Clause (2)
provides, however, that such term includes,
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his unmarried legitimate child (inclwding a stepchild,
or an adopted child, who is in fa t depandnnt on the
wember) vho aither— - "

(L) is under 21 years of age; or

(B) is incapable of self-support becausa of a
watal or physical incapacity, and in fact dependent
on the menmber for over one-half of his support; & % &

A literal reading of the above statute might seem to support your
contention that your sister has become your lavful dependent since you
adopted har and she is nver 21 and incapable of self-suppurt, However,
it has long been tbe view of this Office that adoptions of this type
arec not auch as are contampllted by the vtatute and do not antitle a
menber of the uniformed service to have such adopted adult considetad
as a dependent for entitlement to allowances,

In 9 Comp, Gen. 299 (1930) we considerad the effect of the Act of
Yebruary 21, 1929, 45 Stat, 1254, ama2nding section 4 of the act of
Juns 10, 1922, 42 Stat. 627, to provide that the term 'dependent''——

shall include &t all times and in all places a lavful:wife
and unmarried legitimaote children, stepchildren, ox adopted
ciildren under tventy-ons years, of age where such legiti~-
mate children, stepchildren, or sdopted children are in fact
dependent upoa the parson claiming dependency allovance, * * *

Tha above act is a predecessor atatute of what 4is now section 401,
title 37, U,S. Code, In comenting on the above definition as it

related to an officer clainming a quarters allowance fecu' an adopted
;/child, ve stated,

As the act of 1929 vas cast in its final form
primarily to prevent payments of increascd allovances
in the case of adopted child or children whera the
adoption was of a near relative of the adopting
officer, the child remaining in the custody of its
natural parenf or parents, and prine facie no purpose
wvas served other than to pive the officer a basis for
claiming ivcreased allowances because of having an
adopted child, more complate information as to the
circumstances of the child and the child's natural
parent or parents, if any, will be required # # #
(emphasis added)
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In our dacision of April 11, 1963, A2 Comp, Gan, 578, a copy of
which you ware furnished, we had for consideration the case of a
single female officer who claixes)\ an increass in basic allowance for
quarters becauss of nuwly acquived dependents, It appeared that the
officar adopted as her childrep har elder brother and sister, both of
vhom were una:ployable nnd uot residing with the officer, -

In your lituation thn facts sre very similar, You are requesting
psymant of an increasa in basic allowanca for quarters as a manber
with a dependent, your eldar sister, vhom you adopted us your child,
Althouzh you say your sister at oua tims resided vith you, according -
to the statensnts contained in your letter to this Office, dated
February 25, 1973, she did not reside with you immadiately prior to
the adoption, having left your station in Xansas for Texas iu the ,
spring of 1970, and she has not resided with you since her adoption in fore
Septenber 1970,

As pointed out in our decision of April 11 1963, prior to 1949
tha dafinition of "dopendent' did not include a legitimare or adopted
child over 21 years of sge. Section 102(g) of the Career Compensation
Act of 1949, ch, 681, 63 Stat, 304, brosdensd the definition to include
legitinato childran over 21 years of age who are incapable of self~
support aud who are in fuct dependent on the member for over one-half
of their support. And, it was provided that the term "children"
dncluded stepshildren and isdopted children when they are in fact
dependent on the member,

After discussing the legislative his.oxy of the change ip the
term "dependent' in section 102(g) of the 1949 act, wec nzid:

It saens cvident that, insofar ss legitipate children
are concerned, the Congross intended tiat the basic allov-
ance for quarters should os provided t. an officer on
account of a child after such child reaches 2] years of
age only in the cvent that there ic a need for continued
support of the child after ruaching tl.at age, 2s a result
of inability to carn a living because of his nr her mental
or physical disability. We dv not belicve that by
including adopted children within the weaning of tha tem
"childron" it was intonded to broaden the scope of the lav
to cover sitar2ions vhere tho parant and child rolation-
ship did not exist when the children reachad the age of
21 and the disability existed at tha time of adoption.

In any eveut, it appears axtremely doubtful that the
Jvongross contemplated the extension of the benefits wf the
law to an officer who adopts a bxothor, sister. oc cther
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relative over the age of 21 whers no btona fide
relationship of parent and child exists, In this

cane, it does not appear that a bona fide parental
relationship exists batwesn the officer and her adopted
"children'" since they are in fact her older brother and

sister and they do not raside with her.

Thersfore, since no bona fide relationship of parent and child
resulted from the adoption of your elder sister, and since, as far as
the record showa, her disability did not exist at the time ghe reached
the age of 21, we are of tha oninion that her adoption provides no
basis to pay you a quarters allowance as a wmerber with a dependent,
Accordingly, the settlement of January 23, 1973, is sustained,

Sincerely yours,

-«

PAUL G. DEMELING

EQELEPQ-Comptraller Genaral
of the United States
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