Ld
rJ

ey

e
i;
i

COMPTROLLER GENERAL O THE UNITED STATES 2
WASHINGTON D.C, 20543

B-198419 o
NOv 25 1980
The Honorable Claiborne Pell
Chairman, Comnivtee on Rules
and Administration A b v gt i,y bty oY Lia pepaine MO

United States Senate
Dear Hr. Chairmans

Folleming our letter of July 8, 1980 (1-198419), you asked for
further ¢larification of our views on business cards for Senaters, and
their peraanal anxd Senate Camnittee staffs., Specifically, you ask
whether our previous decisions prohibiting the use of appropriated funds
to purchase business cards in executive branch agencies apply to the
Senate, and whether Senator's office expense allowances other than the
10 percent. discretionary allowance may be charged with the expense of
business card printing. For the reasons expressed below, we would not
obiect to the use of the Contingent Fund of the Senate and the home
state office expense allawance and stationery allowance which derive
thevefrom to pay for necessary business card printing.

We reach this conclusion through analysis of our earliest decisions
or, this question., Our original rule had both a legal and practical basis.
Wen first presented with this question, the Camptroller of the Treasury
analyzed the use of business cards and found that they served to intro-
duce and identify a Government cinployee dealing with external offices in
the course of performing official duties. tHe then held that such intro-
ductions, though customary, co .rteous and useful, were not necessary to
the conduct of Government business, and -herefore, cavds could rot be
charged to appropriations. 10 Comp. Dec. 506 (1904). The practical rea-

son was articulated in a later decision. Acknowledqging that business cards

might b2 necessary for some few officials to conduct Government business,
the Conptroller nonetheless found it necassary to enforce the rule prohi-
biting business cards across the board, because it was impossible to draw
a fair, enforceable line distinguishing those vho were and those who were
not in need of cards. 20 Comp. Dec. 248 (1913).

When the General Acecunting Office was established, we adopted that
rule and the underlying rationale, applying it ever since to exccutive
branch agencies. Sece, e.g., 12 Conp. Gen. 565 (1933); B-131611, May 24,
1957; 42 Ccinp. Gen. 19 (1962); B-195036, July 1), 1979, These and our
other decisions on this subject have all relied en the Joint Comnittee on
Printing's Printing and Binding Reqgulations, which state at Paragraph 20
that:

"Printing or engraving of calling or greeting cards is
constdaered to bo poersonal rather than ovlicial nd shall
not L done at Governaent expense, (1977 «d.)
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Moting that our decisions since 1921 have all been rendered to
executive branch agencies, you have asked whether this rule applies to
the Congress as well., In 1904, one cf the very early cases denied the
expense of busineis card printing to an employee of the Library of Con-
gress., Scott's case, 36 MS Canp, Dec, 746 (1904), Although we in the
General Accounting Cffice have always applied the rule to our own employ-
ees, we have not previously ruled on its applicability to the Conyress,

Members of Congress, and their staffs through them, play a unique
role in our Govarnment as elected representatives of their constituents,
Constituent contact, whether in person or by mail, and constituent acces-
sibility are accepted and necessary components of congressional activity,
The importance of easy constituent accessibility is reflected in congres-
sional stationery which may contain not only the name of the Member (or
of the Members on comjttee letterhead), but frequertly the names of top
Washington or home office staff. These constituent responsibilities as
well as the other unique demands placed on Senators (and their staffs) are
of such a nature that we would not object to a determination by individual
Senators, subject to any quidelines your camittee may establish, that
business cards are necessary and justifiable. Assuming that determination
as to necessity, we would not object to the use of the Senatorial expense
allowance established by 2 U.5.C. § 58(a) (1976) to purchase thosc cards.
The proper subaccount{s) to be c¢charged (such as the home office allovance
and the stationery allowance) in any given case would norinally fall within
the Senator's discretion, subject to any rules your comittce may pronul-
gate.

In this regard, unlike most Federal agencics, there would appear to
be no great difficulty in determining which employees are in need of Govein-
ment-supplied cards, The Senate Rules Camnittee can administer this matter
fairly and with appropriate restraint, You and your staff are in an excel-
lent position to determine which peoople and positions revuire business cards,
and to insure that frivolous or excessive exponditures are not incurred for
business card printing., We understand that the coagnizant House Caanittee
exercises this function with respect to that bady,

Notwithstanding our essential agrzement with your Comittee's rationale
for business card printing, paragraph 20 of the Printing and Binding Requla-
tions, quoted above, cateqorically prohibits the printing of cards at Covern-
ment expense because they are not "official®., Your Caoimittee's Chief Counsel
is of the opinion that this specific regulation do2s not apply to thc Congress.
We have discussed this question with the Joint Comittee intormally. However,
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we have no formal ruling from the Joint Camittee one way or the
other, %We understand hat the Joint Comnittee is revising its requ-
lations generally for publication next spring. This may provide an
opportunity for your cannittee to resolve this matter,

We trust this answers your inquiry.

Sincerely yours,
Sir_mfd Flm-f*;‘ B. Staals

Camptroller General
I of the United States
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