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DIGEST

In solicitations for maintenance of medical equipment, requirements that vendors’
technicians have factory training on specific models to be maintained and telephone
access to technical support for software, and that vendors furnish proof of license
agreement for access to diagnostic software, are not unduly restrictive where
requirements are reasonably aimed at ensuring that vendors possess the capability to
maintain the identified equipment.

DECISION

Columbia Imaging, Inc. protests the specifications in amended request for quotations
(RFQ) No. DADA15-00-T-0053 (RFQ 0053) and RFQ No. DADA15-01-T-0224

(RFQ 0224), issued by the Department of the Army for maintenance of medical
diagnostic and treatment equipment. Columbia asserts that the requirements for
factory training and access to diagnostic software unduly restrict competition.

We deny the protests.

Each RFQ contemplated the award of a requirements contract for a period of 1 base
year, with 3 option years, for preventive maintenance and unlimited on-site
emergency repair of medical equipment manufactured by Philips Medical Systems
(PMS). RFQ 0053 concerns cardiac catheterization laboratory (CCL) equipment at
Walter Reed Army Medical Center in Washington, D.C. and RFQ 0224 concerns x-ray
systems at DeWitt Army Community Hospital at Fort Belvoir, Virginia.

With regard to RFQ 0053, both Columbia and PMS submitted quotes by the
September 15, 2000 deadline. The agency conducted discussions with both vendors



and each submitted a revised quote. After determining that Columbia’s quote was
technically unacceptable, the Army awarded a contract to PMS. Columbia
challenged this award in a protest to our Office. The agency subsequently took
corrective action, and we dismissed the protest as academic (B-286772,

Nov. 20, 2000). The Army amended the statement of work (SOW) primarily to
specify the model numbers of the equipment to be maintained. The agency then
notified the vendors that it was reopening negotiations; in doing so, the Army
specifically notified Columbia that its proposed personnel did not meet the factory
training/experience requirement for the now specifically identified equipment, and
requested that Columbia provide a copy of a licensing agreement with PMS regarding
access to that firm’s diagnostic software. After receipt of this notice, Columbia filed
a protest with our Office challenging the RFQ amendments. During this same time
frame, the Army issued RFQ 0224, which required vendors to offer software
maintenance that included telephone access to technical support, and technicians
with factory training and experience on PMS x-ray systems. Prior to the March 6,
2001 due date for quotes, Columbia filed a protest challenging these RFQ provisions.

Columbia challenges the requirements in RFQ 0053 that technicians have factory
training on the models of the machines to be maintained, and that the firm submit a
license agreement with PMS to demonstrate that it will have access to necessary
diagnostic software." With regard to RFQ 0224, Columbia challenges that
solicitation’s similar requirements for telephone software support and factory
software training and experience. Columbia asserts that PMS will not allow the
protester’s personnel access to its factory training or telephone software support and
will not negotiate a software license with it.

The determination of the government’s needs and the best method of
accommodating them is primarily the responsibility of the procuring agency, since
its contracting officials are most familiar with the conditions under which supplies,
equipment, and services have been employed in the past and will be utilized in the
future. DGS Contract Servs., Inc., B-249845.2, Dec. 23, 1992, 92-2 CPD § 435 at 2.
Where a protester challenges a specification as unduly restrictive, it is the agency’s
responsibility to establish that the specification is reasonably necessary to meet its
needs. CardioMetrix, B-2569736, Apr. 28, 1995, 95-1 CPD ¢ 223 at 3. The adequacy of

' The amended RFQ 0053 also eliminated evaluation subfactor 2.b.1, regarding the
identification of key personnel; Columbia asserts that it was prejudiced by this
action because it had allegedly scored higher than PMS under this subfactor in the
original evaluation. This argument is without merit. First, the fact that a vendor’s
quote was evaluated highly under a subfactor under a prior evaluation would have
no bearing on the propriety of the agency’s subsequently omitting it. In any case, the
record shows that Columbia’s proposal was not scored higher than PMS’s under this
subfactor. In fact, PMS’s initial overall score was 97 (out of an available 100 points)
and Columbia’s was 0. Price Negotiation Memorandum at 3.
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the agency’s justification is ascertained through examining whether the agency’s
explanation is reasonable, that is, whether it can withstand logical scrutiny. Keeson
Inc.; Ingram Demolition, Inc., B-245625, B-245655, Jan. 24, 1992, 92-1 CPD § 108 at 4.
Where a requirement relates to national defense or human safety, as here, an agency
has the discretion to define solicitation requirements to achieve not just reasonable
results, but the highest possible reliability and effectiveness. Harry Feuerberg &
Steven Steinbaum, B-261333, Sept. 12, 1995, 95-2 CPD § 109 at 3.

With regard to the requirement for factory training, the original SOW in RFQ 0053
required “factory training and experience . . . in the servicing of [PMS equipment]
including current software, as covered by this contract.” RFQ 0053 § C.15. The
amended SOW specifies the model numbers of the diagnostic and treatment
machines to be maintained. Id. Likewise, RFQ 0224 requires the vendors’ personnel
to have “factory training and experience (minimum 1 years), in the servicing of
[PMS] X-Ray Systems including current software, as covered by this contract.”

RFQ 0224 § C.10.

In explaining its need for factory training on the specific CCL models under

RFQ 0053, the Army states that the CCL at Walter Reed annually uses these machines
to perform more than 2,000 cardiac procedures, including angioplasties, coronary
and renal stent placements, and pacemaker implantations. If these machines
become inoperable, the “physicians are robbed of vitally-important diagnostic and
treatment tools that they need to be instantly available in the event of cardiac
medical emergencies.” Contracting Officer’s Declaration, Feb. 15, 2001 (hereinafter
Decl. A), at 2. As for the x-ray systems covered by RFQ 0224, the agency explains
that if either or both systems become inoperable, this would severely compromise
DeWitt Hospital’s capability to deal with mass casualties (e.g., a school bus crash) as
well as more routine, though no less urgent, medical demands. Contracting Officer’s
Declaration, Mar. 15, 2001 (hereinafter Decl. B), at 2. Inoperative machines could
lead medical authorities to have to divert patients to other treatment facilities with
the possibility of “obviously adverse medical outcomes.” Id. Based on the medical
importance of the missions of the Walter Reed CCL and the DeWitt radiology
department, the agency states that it demanded that vendors “demonstrate the
specific capability to deal with the equipment actually in place” at both facilities.
Decl. A at 2; Decl. B at 2. In this regard, the Army explains that the machines in both
facilities are relatively new (2 years old), and that the CCL machines are significantly
different from earlier generations of PMS equipment. Technical Evaluation
Committee Chair Declaration at 2.

In light of the critical missions of the CCL and radiology department, the relatively
young age of the machines, and the need to keep those machines in working order at
all times, we think the requirements that vendors’ technicians have a minimum of

2 years of factory training and experience for the CCL machines, and 1 year of
factory training and experience for the x-ray systems to be maintained, are
reasonable. On their face, these requirements appear to be aimed at ensuring the
highest possible reliability and effectiveness of the machines. Although Columbia
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asserts that it successfully maintains “similar” CCLs and x-ray systems manufactured
by PMS at other Washington, D.C.-area hospitals, it has not submitted anything
showing that the agency’s position regarding the need for specific
training/experience is unfounded. (Further, while Columbia apparently does not
now have technicians who meet the requirement, nothing in the RFQ prevents it
from hiring qualified technicians.)

The same factors which support the experience requirements also support the
agency’s request that Columbia submit a software licensing agreement with PMS and
the requirement for telephone access to PMS’s software support.” Because the CCL
and x-ray equipment operate through the use of proprietary software, the agency has
a legitimate need for vendors to establish that they have the proper access to the
software and diagnostic keys. The protester itself recognizes the necessity for
access to the appropriate diagnostic software. In fact, the discussion question under
RFQ 0053 arose because the protester’s proposal represented that PMS’s service
manager had “assured [Columbia] that all necessary diagnostic keys and software
are available to [it] for a licensing fee.” Columbia Quote, Vol. 3, at 1.

Columbia complains that the licensing requirement under RFQ 0053 will prevent it
from competing because PMS now refuses to license the CCL software to Columbia.
Similarly, it notes that PMS has the power to deny it access to the telephone
software support required under RFQ 0224. However, an agency is not required to
cast its procurements in a manner that neutralizes the competitive advantages some
firms may have by virtue of their own particular circumstances. Precision Photo
Labs. Inc., B-251719, Apr. 29, 1993, 93-1 CPD § 359 at 3. Where, as here, the agency is
unable to furnish offerors data necessary for the performance of a contract, it
properly may require that offerors obtain permission to use the data from the holder
of the proprietary rights. American Diesel Eng’g Co., Inc., B-245534, Jan. 16, 1992,
92-1 CPD § 79 at 5. The agency is not responsible for an original equipment
manufacturer’s decision not to license necessary software, or provide access to
technical support for software, to a vendor. CHE Consulting, Inc.; Digital Techs.,
Inc., B-284110 et al., Feb. 18, 2000, 2000 CPD ¢ 51 at 8. So long as the data is
reasonably related to the needs of the agency, the fact that there is only limited
competition, or even only one source, does not render the requirement unduly
restrictive. American Diesel Eng’g Co., Inc., supra. Accordingly, the license and
telephone support requirements are unobjectionable.

* The RFQ required vendors to “provide [s]oftware [m]aintenance in accordance with
the manufacturer’s latest established service procedure, to include telephone access
to technical support for use of program software and trouble shooting of the
operating systems.” RFQ 0224 § C.3.
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In its comments in response to the agency’s reports, Columbia for the first time
asserts that the agency’s requirements are unduly restrictive because equivalent
alternatives are available. Specifically, Columbia states that an unnamed “nationally
recognized company” provides training on PMS’s CCL and x-ray equipment.

RFQ 0053 Comments at 3; RFQ 0224 Comments at 2. It also states that access to
PMS’s software is available without a license in accordance with the provisions of
21 C.F.R. § 1020.30(g), (h) (2000).” RFQ 0053 Comments at 5; RFQ 0224 Comments
at 4. Under our Bid Protest Regulations, protests must be filed no later than 10 days
after the basis for the protest was, or should have been, known, 4 C.F.R. § 21.2(a)(2),
and where, as here, a protester files supplemental protest grounds, each new ground
must independently satisfy our timeliness requirements. QualMed, Inc., B-257184.2,
Jan. 27, 1995, 95-1 CPD § 94 at 12-13. If Columbia believed the challenged
requirements were unnecessary because less restrictive alternatives were available,
it was required to so allege within 10 days after it became aware of the alternatives;
we see no reason why Columbia would not have been able to raise these specific
arguments in its original protest submissions. Since the protester’s comments
identifying the alternatives were filed in our Office well after its protests, these new
bases of protest are untimely and we will not consider them.*

The protests are denied.

Anthony H. Gamboa
General Counsel

® These provisions require the manufacturer of x-ray equipment (e.g., PMS) to
furnish, on request, certain technical and safety information, and instructions for
assembly, installation, adjustment, and testing of components to assure that the
products will comply with the applicable provisions of related regulations which set
forth proper operational parameters.

*In any case, there is no evidence that Columbia’s technicians have obtained the
necessary training and experience from an alternative training firm. Similarly,
Columbia does not currently have access to PMS’s diagnostic software under

21 C.F.R. § 1020.30, or otherwise; rather, it is only investigating with the Food and
Drug Administration the legality of PMS’s refusal to grant it a license. We note that it
is the Army’s position that the provisions would only require access to safety-related
information and not all the diagnostic software necessary for maintaining and
repairing the equipment in question.
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