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~enneth J. Emanuel, Esq. 
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Jacksonville, Florida 32212-0016 

Dear Mr. Emanuel: 

This further replies to your request of November 17, 1992, 
for our opinion concerning the credit several retired 
military members who are civilian Naval Avia~ion Depot 
employees (not covered by a collective bargaining agreement) 
have been given for their prior military service in 
computing their entitlement to annual leave. The employees 
seek credit for all active service performed during the 
Korean and Vietnam conflicts, but the agency following 
Office of Personnel Management (OPM) guidance, has allowed 
credit only for periods actually served in the ~campaign or 
expedition" areas. 

The employees' credit for prior military service 1~ 
authorized by 5 U.S . C. § 6303(a) (3) CB) (1988), which 
provides credit for service performed" ... during a war, 
or in a campaign or expedition for which a campaign badge 
has been authorized .... " OPM has the authority to 
prescribe regulations for the administration of the leave 
statutes. 5 u.s.c. § 63 11. In doing so, as you note, it 
has distinguished between credit for service "during" a war 
and credit for service " i n" a campaign or expedition 
(including the actions in Korea and Vietnam). Federal 
Personnel Manual (FPM) Supplement 296-33. 

Although the employees believe their military service in 
Korea or Vietnam should be credited as earned "during" war 
because 38 U.S.C . § 101 (1988 ) def i nes service in Korea or 
Vietnam as service during a period of war for veteran's 
benefits purposes, OPM explic i tly rejects this definitional 
scheme for its civil service purposes. ~ Figure 7-7, 
footnote 1, in FPM Supp. 296-33. 

As you are aware. we previouslv considered these same issues 
in our decision , B-213727.2, June 8, 1987. 
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In that decision, we found OPM's interpretation of the 
statute reasonable and deferred to it. The Aviation Depot 
employees have presented nothing which would cause us to 
change that conclusi~n. 

Accordingly, your agency's computation of the employees' 
credit for their prior military service consistent with 
OPM's interpretation of 5 U.S.C. S 6303(a) (3) (B) appears 
correct. 

Sincerely yours, 

~ James F. Hinchman 
General Counsel 
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DIQSS~ 

Office of Personnel - Management's interpretation in Federal 

Personnel Manual Supplement 296-33 of the language in 

5 U.S.C. S 6303(a) (3) (B) (1988) which gives credit for prior 

military service in computing an employee's entitlement to 

annual leave is not unreasonable in distinguishing between 

service "during" a war and service "in" a campaign or 

expedition. Although OPM's definition is different than 

that in 38 U.S.C. § 101 (1988), which concerns veteran's 

benefits, OPM has the statutory authority to administer the 

leave system and its determination will not be disturbed by 

GAO. 




