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February 15, 1994 
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Chairman, Joint Committee on Printing 
Congress of the United States 

Dear Mr. Chairman: 

95 7 22 

This responds to your request that we review the Department 
of Defense's (DOD) Jo int Computer Aided Acquisition and 
Logistic Support (JCALS) program for compliance with current 
law. Specifically, we have been asked to determine whether 
a JCALS contract modificat ion violated t he restrictions on 
printing through other than t he Governmen~ Printing Office 
(GPO) in section 207 of the Legislative Branch 
Appropriations Act, 1993, and in section 501 of title 44 of 
the United States Code. To the extent the modification 
violated these restrictions, we also hAve been aaked whethe~ 
the modification was outside the scope of the contract. 

In our view, sections 207 and 501, ~hich apply to •the 
procurement of any printing related ~o the production of 
Government publications" and "[a]ll printing, binding and 
blank-book work" respectively, do not apply to the design 
and engi neering services and related automatic data 
processing (ADP) equipment provided under the contract 
modification. On that basi s, the contract modification was 
not outside the scope of the contract. Nevertheless, as DOD 
acknowledges, once the system is implemented it may only be 
used for activities that are consistent with the 
requirements of the cited provisions. 

Background 
In December 19~1, DOD selected the Computer Sciences 
Corporation (CSC) to design and implement the JCALS system 
under contract DAHC94-89-C-0008. 1 The contract requires 
CSC to design and implement a system of hardware, softw&re, 
and communications to facilitate the handling of logistics 
informaticn for weapon systems. DOD will be able to use the 
system to receive weapon system information and documents 
from industry sources in either printed or dig~tized form 

1The c ontract was entered into under a Delegation of 
Procurement Authority (KMA- 87-0029) from the General 
Services Administration. 



and to store, access, and process the collected data at 
several workstations. 
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After award of the contract, DOD officials concluded that 
the Department's overall technical manual requirements were 
closely related to the existing capabilities of the JCALS 
design. Therefore, in November 1992, DOD modified the 
contract (Modification No. P00035) to consolidate the 
contract's "Technical Manual Source Data" and "Depot 
Maintenance Work" functional requirements and to add a 
requirement that the system have the capability to develop 
"reproducible masters 11 from the technical manual source 
data. 2 The two functional requirements directed the 
contractor to provide the automated tools and capabilities 
necessary to collect technical manual source data and to 
arrange the data into specified formats. 

Analysis 
Section 207 of the Legislative Branch Appropriations Act, 
1993, and section 501 of title 44 essentially require that 
all government printing be done by or through the GPO. 
Section 207 prohibits, with limited exceptions, any entity 
of the executive branch, including OOO,.from using funds 
appropriated for any fiscal year to procure any printing · 
related to the production of government publications, unless 
the procurement is by or through the GPO., This 
prohibition does not apply to "individual printing orders 
costing not more than $1,000, if the work is not of a 
continuing or repetitive nature, and as certified by the 
Public Printer, cannot be provided more economically through 
the Government Printing Office."' The prohibition also 
does not apply to "printing from other sources that is 
specifically authorized by law."1 Section 501 of title 44 
requires, with similar exceptions, that all printing, 
binding and blank-book work for the government be performed 
at the GPO. 

The issue here is whether DOO's modification of the JCALS 
contract constituted a procurement of printing subject to 
these statutory provisions. Section 207 defines "printing• 
as "the process of composition, platemaking, presswork, silk 

2The November modification finalized DOD's directions in 
modification No. P00027 for the contractor to begin work on 
the technical manual requirementa. 

>pub. L. No. 102-392, § 207, 106 Stat. 1703, 1719-2~ (1992). 

~-
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screen processes, binding, mi croform, and the end items of 
such processes." Al though sect i on 501 does not spec i f i cal l y 
define "printing," the Government Pr i nting and Bind i ng 
Regulations contain a definition simi l ar to the definition 
in section 207. • 

In our view, the services requ i red by the contract 
modification do not constitute "printing" under either 
definition. The modification was a procurement of design 
and engineering services and some related ADP equipment. 
CSC will provide software development, systems engineering, 
system integration, traini ng, and project support. These 
activities do not involve any processes (composition, 
platemaking, presswork, etc . ) that are specifically included 
in the statutory and regulatory definitions of printing. 

In order for the statutory or regulatory definitions to 
apply, DOD wo1Jld have to use the JCALS system to perform one 
of the specified processes. For example, once implemented, 
the JCALS system will provi de DOD with the capability to 
perform electronic composition of documents. However, 
section 207 and the Government Printing and Binding 
Regulations both include the process of "composition• in the 
definition of 9rinting. According to the regulations, the 
process of "composition" involves the "setting of type . .. 
by electronic character generating devices for the purpose 
of producing camera copy ... to be used in the production 
of printing or microform." 

DOD acknowledges that the JCALS system may only be used for 
activities performed consistent with the requirements of the 
cited provisions. As such, unless one of the specified 
exceptions under section 207 or 44 U.S.C. § 501 applied, DOD 
could not use the system to develop reproducible masters of 
technical manuals for the purpose of printing to the extent 
that would constitute the process of "composicion" under the 
above definition. The use of the system to develop 
"reproducible masters" thus would be proper under section 
207 where, for example, it involves individual printing 
orders that cost less than $1,000, are not of a continuing 
or repetitive nature, and, as certified by the Public 
Printer, could not be provided more economically by GPO. 
DOD could also use the system for "printing from other 
sources that is specifically authorized by law" and, 
presumably, for "duplicating/copying," which is defined in 

•s. PiJb. 101-9, 101st Cong., 2d Sess., § 1-1 (1990). 
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the Government Printing and Binding Regulations as dist i nct 
from "printing ."' 

In sum, DOD's purchase of design and engineering services 
under the contract modification was not itselr a procurement 
of printing and thus did not violate section 207' or 
44 U.S.C. § 5011

, although, once implemented, the DOD may 
only use the system for activities consistent with the 
statutory printing requirements. Further, since the 
modification did not violate the cited provisions, it was 
not on that basis utside the scope of the contract. 

'Section 2-1 of the Government Printing and Binding 
Regulations defines "dupl icating/copying" as "that material 
produced by use of (a) equipment listed in column 2 of the 
[regulations'] equi pment tables and (b) duplicating 
equipment employing the lithographic process; and automatic 
copy-processing or copier-duplicating machines employing 
electrostatic, thermal, or other copying processes: 
Provided. That work exceeding 5,000 production units ot any 
one page, and work exceeding 25,000 production units in the 
aggregate of multiple pages, shall not be done without prior 
authority of: (a) the Central Printing and Publications 
Management Organization ... or, (b) the Joint Committee on 
Printing." 

1There is no prov1s1on like section 207 in the Legislative 
Branch Appropriations Act, 1994, Pub. L. No. 103-69, 107 
Stat. 692 (1993). We note, however, that section 207 
restricted the us12 of funds "appropriated for any fiscal 
vear." 

~,le also note that, under the Brooks Act, 40 U .S .C. S 759, 
.he General Services Administration has the exclusive 
uthority to procure (either di rectly or, as was the case 

kere, indirectly by means of a delegation of procurement 
a.1thority) ADP equipment for the federal government. In a 
pJ~ior decision, -,e held that this authority applies to the 
procurement of computers, software, support services, and 
related items even if those items are related to the 
pr,curement of "printing, binding, and blank-book work." 
48 Comp. Gen. 462 (1969). 
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