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January 6, 1993 

Joseph F. Scinto, Esq. 
Deputy General Counsel 
Nuclear Regulatory Commission 
Washington, D. C. 20555 

Dear Mr. Scinto: 

This further replies to your letter of August 31, 1992, 
askinq whether it would be appropriate to grant Mr. 

sick leave in lieu of annual leave he has 
already used to provide care and assistance for his 
seriously ill son. We conclude that the governing 
regulation does not authorize use of sick leave in the 
circumstances you describe. 

The Office of Personnel Management prescribes the 
regulations governing the use of sick leave, pursuant to 
5 U.S.C. §§ 6307 and 6311. The regulatory provision 
governing the availab i lity of sick leave allows it to be 
used by an employee providing care and assistance to a 
family member only when the family member "is affected with 
a contagious disease." 5 C.F.R. § 630.40l(c) (1992). Also, 
in defining such a disease, the i ➔gulations make it clear 
that not every contagious disease qualifies, since they 
define such a disease as one which--

"is ruled as subject to quarantine, requires 
isolation of the patient, or requires restriction 
of movement by the patient for a specified period 
as prescribed by the health authorities having 
jurisdiction." 5 C.F .R. § 630 .201 (b) (3) (1992). 

Mr. states that his son was hospitalized for a 
pulmonary embolism and resultant cardiac arrest, later 
determined to be attributed to a rare blood disorder which 
causes abnormal clotting, and his condition is complicated 
by cerebral palsy. Mr. took annual leave at 
various times while his son was hospitalized to help care 
for him because he required virtually full-time care beyond 
that afforded by the hospital. He requests that this annual 
leave be retroactively changed to sick leave and future 
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' absences he may incur to assist his wife in taking his son 
to medical and dental appointments be charged to sick leave. 

Althouah there is no question in this case that 
Mr. ~'s son has serious medical conditions and is in 
need of assistance, h~ does not appear to have a contaaious 
disease within the meaning of the regulations. Mr. 
himself writes that" ... my son's medical condition is not 
a communicable disease ... " In a case very similar to this 
one where the employee's son was undergoing a bone marrow 
transplant and the father had to be present during the 
treatment as a possible blood donor, we held that the agency 
properly denied sick leave to the employee when he was 
standing by to donate and not actually donating blood 
because sick leave i s not available for time spent in caring 
for an ill. albeit non-contagious, family member • 

. , B-231477, Oct. 7, 1988, copy enclosed. 

In B-23€784, June 15, 1990, and 36 Comp. Gen. 183 (1956), to 
which you refer, we did recognize that in order for an 
illness to be -=~:,sidered as "contagious" it was not 
necessary for the patient actually to be under quarantine 
but only that his movements be restricted by local health 
authorities. However, the reason for the restricted 
movement of the patients in those cases was that they were 
afflicted with "contagious" illnesses for which the health 
authorities required that the patients' movements be 
restricted to prevent spread of the disease. It was not 
because of an inherent, restrictive nature of the illness 
that would restrict the patient's movement regardless of its 
contagiousness. 

Therefore, under the current regulations it appears that 
Mr. may not use sick leave to care for his son in 
the described circumstances. 

Sincerely yours, 

Enclosure 
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DIGEST 

Employee who was away from work in order to provide care and 

assistance for his seriously ill son claims sick leave 

should be granted instead of the annual leave granted by the 

agency. Employee may be granted sick leave only if the 

son's illness is contagious and his movement is restricted 

by the health authorities. Since the son's illness is not 

contagious and his movement was restricted because of the 

nature of the illness and not because the health authority 

restricted movement to prevent spread of a contagious 

illness, the employee may not be granted sick leave. 




