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We have been asked to settle the claim of Chief Warrant
Officer Louis C, Morrison, (SAR (Retired), for recomputation
of his retired pay to reflect 4 years of reserve duty which
he performed after his Yetirement from the active service,
He is entitled to include the number of active duty days he
served between his retirement and September 30, 1963, for
the purpose of recomputation of his retired pay. However,
based on the record before us we are unable to determine
whether he performed sufficient active duty to increase his
retired pay.

Mr. Morrison retired as an Army reserve warrant officer
under 10 U.S.C. § 1293 on July 31, 1960, after 20 years and
1 day of active service. He then entered the Army reserve
and served in a reserve capacity until March 24, 1964, when
he was transferred to the retired reserve, lie states that
he was told at that time that when he reached the age of 60
his retired pay would be recomputed to reflect an additional
4 years of service, Mr. Morrison received retired pay
during the 4 years in question but waived it periodically to
receive reserve pay for the days he actually served on
reserve duty.

According to 10 U.S.C. § 1402(a), a member who has become
entitled to retired pay computed under 10 U.S.C. § 1401 and
thereafter serves on active duty (other than for training)
is entitled to recompute his retired pay upon his release
from active duty according to a formula set forth in
§ 1402(a). Section 1402 was derived from § 516 of the
Career Compensation Act of 1949, ch. 681, 63 Stat. 819, 832,
which allowed recomputation "for all active duty performed
after retirement." The exclusionary phrase "other than for
training" was added to § 1402(a) by Pub. L. No. 88-132,
77 Stat. 210, effective October 1, 1963.

Recomputation of retired pay under section 1402(a) is
accomplished by multiplying a member's monthly basic pay
upon release from active duty Dy a multiplier computed at



2.5 percent for each year of service including active
service after retirement, A part of a year which is at
least 6 months will be counted as a whole year.

In 39 Comp, Gen, 241 (1959), we discussed recomputation of a
member's retired pay to reflect reserve duty perLcrmed after
retirement, We said that qualifying reserve time under
10 U*SC9 § 101(22) would increase the multiplier factor for
recomputation of retired pay. (The decision was written
before the 1963 amendment to 10 U.S.C, § 1402(a) which
excluded training).

Mr. Morrison is not entitled to simply add an entire year to
his active service for each year in the reserves, For most
of those 4 years, he was in receipt of retired pay and not
on reserve duty, He is only entitled to include in his
multiplier the number of days he served in full-time
training duty and annual training duty between August 1,
1960, and September 30, 1963, when 10 U.S.C. § 1402(a) was
amended to exclude training duty, His multiplier would not
increase unless he served at least 6 months of active duty
after retirement, It is not possible from the record
submitted to us to determine whether recomputation would
yield any increase in Mr. Morrison's retired pay.

While it is unfortunate that Mr. Morrison was incorrectly
advised that all his reserve time would be added to his
20 years of active duty at age 60, the government is not
bound by the erroneous advice given by its officers, agents,
or employees. Major Jean-Francois J. Romey, USAF, B-216466,
November 14, 1984.

Finally, if an increase in retired pall results from
recomputation, payment would be limited in accordance with
the Barring Act, 31 U.S.C. § 3702,
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