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DIGEST 

Navy personnel who served on duty on board a ship for a 
continuous period of more than 30 days at a site away from its 
home port are entitled by statute to a Family Separation 
Allowance for ship duty (FSA-S). The fact that they had been 
receiving an allowance for temporary duty away from their duty 
station (FSA-T), which also has a 30-day requirement, while 
preparing the ship to be commissioned, does not alter their 
statutory entitlement 

DECISION 

This is in response to a request from the Disbursing Officer 
of the USS San Jacinto regarding the entitlement of 51 crew 
members of the ship to Family Separation Allowance (FSA). Fcr 
the reasons presented below, the crew members are entitled to 
FSA, in the amount of $44 each, for the period in question. 

The home port of the USS San Jacinto is Norfolk, Virginia. 
Before it was commissioned, the ship was in Pascagoula, 
Mississippi. The 51 crew members involved here arrived at the 
ship on temporary duty at various times and were receiving FSA 
for temporary duty (FSA-T) as they prepared the ship to be 
commissioned. On January 8, 1988, the ship was commissioned 
and went into special status, i.e., in neither active nor 
inactive status. The crew remained on the ship and continued 
to receive FSA-T until the ship returned to its home port on 
January 30. 

Navy auditors later determined that FSA-T should have 
terminated when the temporary "precommissioning" unit was 
inactivated on January 8. They reasoned that because the 
temporary duty technically had ended, any FSA paid from 
January 8-30 would have to be FSA for duty on a ship (FSA-S), 
and that FSA-S was not authorized because the ship returned to 
its home port within 30 days after January 8. 



The type of FSA under discussion here is governed by 37 U.S.C. 
5 427 (b). An otherwise qualified member is entitled to FSA-S 
if he is "on duty on board a ship away from the [ship's] home 
port" for a continuous period of more than 30 days, 37 U.S.C. 
§ 427(b) (1) (B), or to FSA-T if he is "on temporary duty away 
from his permanent station" for a continuous period of 30 days 
so long as his dependents do not reside at or near his 
temporary duty station, 37 U.S.C. § 427(b) (1) (C). The purpose 
of FSA is to reimburse a member for the extra costs to his 
family of maintaining a home in his absence, e.q., home 
repairs, auto maintenance, etc. See S. Rep. No. 387, 88th 
Cong., 1st Sess. 25. The statute, which is implemented by the 
Department of Defense Pay and Allowances Entitlements Manual, 
para. 30304, sets the amount payable for either FSA at $60 per 
month. 

The crew of the USS San Jacinto was on board ship for more 
than 30 days, so they qualified for FSA-S according to the 
language of 37 U.S.C. § 427(b) (1) (B). The fact that the Navy 
designated the $60-per-month allowance the crew was receiving 
as FSA-T does not, in our view, change the crew's statutory 
entitlement. In this respect, in view of the purpose of a 
family separation allowance, we do not think it reasonable in 
any case to require the crew, having already met the 30-day 
requirement for FSA-T, to independently meet the one for FSA-S 
after January 8. The fact is that the crew's circumstances 
remained the same, that is, they were continuing on duty on 
board a ship that was still away from its home port, and they 
were still separated from their families. See 43 Comp. Gen. 
332 (1963). 

Accordingly, the crew members are entitled to FSA-S from 
January 8-30, 1988, if they were otherwise qualified to 
receive it. 
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