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DIGEST 

Two transferred employees were denied reimbursement for 
settlement agent fees charged by the same lender who earlier 
charged them fees for originating their mortgage loans. The 
claims may be allowed. Each described activity is separate 
and distinct. Where a fee is charged a purchaser by an 
individual to act as settlement agent at a real estate 
closing, it may be allowed under FTR para. 2-6.2~ and f, if 
it is customary in the locality for the purchaser to pay and 
does not exceed the usual amount charged in the area. 

DECISION 

This decision is in response to a request from an Authorized 
Certifying Officer, Bonneville Power Administration (BPA), 
Department of Energy. It concerns the entitlement of two 
BPA employees to be reimbursed settlement agent fees 
incurred incident to permanent change-of-station real 
estate transactions. We conclude that the fees may be reim- 
bursed for the following reasons. 

BACKGROUND 

Messrs. Michael F. Brock and Richard J. Van Orden, employees 
of BPA, were transferred to Walla Walla, Washington, in 
June 1985 and February 1986, respectively. Both purchased 
residences near their new duty station in 1986 and submitted 
vouchers for real estate purchase expenses. 

In both situations, the expenses claimed for settlement 
fees were disallowed on the basis that their mortgage 
lender, which was the same for both and which charged each 
of them a loan origination fee, also conducted the 
settlement on their respective properties. The Federal 
Housing Administration (FHA) advised BPA that separate fees 
should not be charged where a lending institution charges a 
loan origination fee and also conducts settlement on the 



property transaction since no additional costs are incurred 
associated with the sending of documents to another office 
for that settlement. 

The Authorized Certifying Officer believes that such 
settlement costs should be reimbursed since two separate and 
distinct services are performed, the origination of a loan 
and the settlement or closing of the property transaction 
between the buyer and the seller. In this connection, the 
Authorized Certifying Officer points out that some lendinq 
institutions employ "limited practice officers" whose only 
job is to handle real estate settlement transactions. 

Based on the above, the following questions are asked: 

would reimbursement for settlement agent fees 
charged by a lending institution depend on: 

a. Whether an FHA, VA or conventional 
loan was involved? 

b. Whether the fee was for the sale or for 
the purchase of a residence? 

C. Whether the lender employs limited 
practice officers? 

RULING 

Reimbursement for real estate related expenses is qoverned 
by chapter 2, part 6 of the Federal Travel Regulations 
(FTR) I incorp. by ref., 41 C.F.R. S 101-7.003 (1986), as 
amended. Paragraph 2-6.2~ of the FTR provides in part: 

” c . Legal and related expenses. To the extent 
such costs have not been included in brokers' or 
similar services for which reimbursement is 
claimed under other categories, the following 
expenses are reimbursable . . . if customarily 
paid by the purchaser of a residence at the new 
official station, to the extent they do not exceed 
amounts customarily charged in the locality of the 
residence: 
other instruieiti, 

costs of preparing conveyances, 
and contracts and related 

notary fees and recording fees . . .." 

In addition, paragraph 2-6.2f provides: 

" f . Other expenses of sale and purchase of 
residence. Incidental charges made for required 
services . . . may be reimbursable . . . if 
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customarily paid by the purchaser of a residence 
at the new official station, to the extent they do 
not exceed amounts customarily charged in the 
locality of the residence." 

A loan origination fee is not included in the above-quoted 
general reimbursement provisions. It is separately listed 
in FTR para. 2-6,2d(l)(b) as a specifically reimbursable 
item. 

Generally, a loan origination fee is a fee assessed a 
mortgagor by a lending institution to compensate the lender 
for its administrative costs associated with the extension 
of credit to the mortgagor. It would include, but is not 
entirely limited to, the processing of the prospective 
mortgagor's loan application, securing a credit investi- 
gation and reviewing all pertinent documents to determine 
whether the property to be purchased qualifies for the loan 
sought and whether the prospective mortgagor is financially 
able to repay the loan. Upon approval of the loan, the 
administrative process for which a loan origination fee is 
charged essentially terminates. 

A settlement or closing on a purchase and sale of property 
is a separate and distinct activity and is not an integral 
part of the loan origination process, regardless of who may 
conduct settlement. It has been suggested that the fee 
covers the cost of moving documents from one office to 
another for closing. While this may be an activity which 
is included in the fee, considerably more is involved. The 
major part of conducting any settlement is insuring the 
proper disbursement of the funds represented by the purchase 
price. Title to the property must be traced and examined; 
the seller's mortgage or mortgages, if any, must be 
satisfied; real estate taxes owed by the seller paid; and 
the deed and other various and sundry release agreements 
must be prepared and executed. All these steps are 
necessary to assure that clear title can pass to the 
purchaser and the purchaser's mortgagee, and that the 
interests of all parties to the transaction are protected. 

Normally, a fee is charged for the performance of such 
duties by the individual acting as settlement or escrow 
agent. That agent has no direct interest in the settlement 
transaction being concluded, even if he happens to be 
employed by the lending institution which is funding the 
mortgage loan. Therefore, in answer to questions a and c, 
reimbursement of the settlement agent fee would not depend 
on the type of financinq or on whether the lender employed 
limited practice officers. 
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As to question b concerning reimbursement for the fee on a 
sale or purchase of a residence, we note that ordinarily 
administrative expenses charged by a settlement agent are to 
be borne by the purchaser. Thus, whether the mortgage 
lender makes such a service available or requires the use of 
its own service as a condition of extending credit, a 
service charge imposed on an employee as purchaser is 
reimbursable under FTR para. 2-6.2f to the extent that the 
conditions thereunder are met. 
B-188253, Sept. 28, 1977. 

Ronald L. Perkinson, 

In the present situations, there seems to be little doubt 
that, as a matter of local practice, the basic obligation to 
pay the cost of settlement is on the purchaser and the costs 
assessed for that service were reasonable. Therefore, in 
the absence of information to the contrary, Mr. Brock may be 
reimbursed $167.75 and Mr. Van Orden, $101.75, for their 
settlement expenses. 

of the United States 
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