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December 20, 1988

The Honorable Daniel K. Inouye
United States Senate

Dear Senator Inouye:

This letter is in response to your inquiry of October 4,
1988, on behalf of Colonel Frank Slocum, U.S. Army Reserve
(Retired) concerning the crediting of retirement points
earned between the time of his mandatory removal date from
active Reserve status on March 16, 1982, and his actual
removal from this status on May 26, 1983. Actual removal
was delayed due to administrative oversight. Under the
circumstances presented here, the retirement points claimed
by Colonel Slocum cannot be credited.

At the time of his mandatory removal, Colonel Slocum had
more than 20 years of service and was otherwise entitled to
actually receive retired pay when he reached 60 years of
age on September 4, 1986. He received his letter of
notification of eligibility for retired pay at age 60 in
October 1969, but continued in the active Reserve up to and
beyond March 16, 1982. In fact, he attended Reserve drills
from March 17, 1982 through May 16, 1982, and is claiming 10
retirement points based on this attendance. After May 16,
1982, Colonel Slocum stopped attending drills but still
claims 17 additional membership points as a participant in
the active Reserve from March 17, 1982 through his actual
transfer from the active Reserve on May 26, 1983. Other
than the characterization of it as administrative error, the
record is devoid of any explanation for the 14-month delay
in transferring Colonel Slocum from the active Reserve.
Colonel Slocum does not contest the time established for his
mandatory removal.

On December 9, 1987, the Department of the Army Board for
Correction of Military Records denied Colonel Slocum's
request for the crediting of these points. It cited our
decision in B-146603 (actually B-146608, Dec. 1, 1961,
41 Comp. Gen. 375) as the basis for denying retirement
credit where a member participates beyond mandatory removal
due to administrative oversight.
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Colonel Slocum qualifies for retired pay for non-regular
service under chapter 67 of title 10 of the United States
Code, §S 1331-1337. The question presented here, therefore,
is not whether he should have been allowed to have these
points considered for the purpose of determining entitle-
ment to retired pay, but whether the points he earned after
the date established for his mandatory removal can be
considered under 10 U.S.C. §§ 1333 and 1401 in computation
of his retired pay.

Chapter 67 of title 10, United States Code, 10 U.S.C.
§§ 1331-1337, authorizes payment of retired pay for non-
regular service, upon application, to a person who is at
least 60 years of age and has performed at least 20 years
of service as specified in that chapter. However, 10 U.S.C.
§ 1334 provides a limitation in that "service in an inactive
status may not be counted in any computation of years of
service under this chapter." Additionally, that section
provides that services performed "after retirement (without
pay) for failure to conform to standards and qualifications
prescribed" under 10 U.S.C. § 1001 may not be counted in the
computation of years of service under this chapter.

Among other provisions, 10 U.S.C. § 3851 contains statutory
qualifications for retaining Reserve officers in the grade
of colonel. It provides that each officer in that grade
shall, 30 days after completion of 30 years of service or
after the fifth anniversary of appointment in current
grade, be transferred to the Retired Reserve, if qualified
and he applies, or if he is not qualified !or does not apply,
be discharged from his Reserve appointment.

Implementing regulations are found in Army Regulation (AR)
140-10, chapter 3, section I, para. 3-3a(1l)(b)(15 December
1978, as amended, 1 July 1981). Concerning Colonel Slocum's
situation, we note subparagraph 3-6c of AR 140-10 specifi-
cally provides that a member "will not be credited any
retirement points earned after the date removal action was
required even though actual removal is effective at a later
date."

In 41 Comp. Gen. 375, we held that when provisions of law
required mandatory transfer from an active status, 10 U.S.C.
§ 1334 precludes the crediting of service performed
subsequent to the mandatory removal date. An exception to
this rule precluding service credit occurs only when the
member is called to active duty or extended in the active
Reserve by the affirmative and intentionallaction of the
service secretary. Grahl v. United States, 336 F.2d 199,
204-206 (Ct. Cl. 1964); Fogg v. United States, 180 Ct. Cl.
605, 613 (1967); Colonel John F. McCormick, B-190830,
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Feb. 13, 1978. Although Colonel Slocum requests that we
change our position on this point, the holding in 41 Comp.
Gen. 375 with which he disagrees was based on statutory
provisions which have not changed materially in the
intervening years. Accordingly, there is no basis for
changing our position.

In the absence of a showing that the Secretary of the Army,
or an official with proper authority, intends to retain an
officer and affirmatively exercises this authority through
some valid order, instruction, directive or regulation
(specific or general in nature), retirement points earned
after the date of mandatory removal cannot be credited to
him. An unexplained administrative error resulting in a
delay in transferring a member from the active Reserve is
insufficient to demonstrate that an appropriate official
intended to retain the member.

Since it appears that there was no intent to retain Colonel
Slocum in an active status beyond his mandatory removal
date, he may not be credited with retirement points for
service performed subsequent to that date.

We trust this serves the purpose of your inquiry.

Sincerely yours,

Comptrolle Ge4 eral
of the United States
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