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DIGEST 

A transferred employee, who purchased a residence at his new 
duty station with his non-dependent brother, held title at 
settlement as a joint tenant and may be reimbursed only to 
the extent of his 50 percent interest in the residence. 
The fact that the deed referred to him as a married man did 
not serve to expand his right of ownership since the deed 
specifically listed him and his brother as joint tenants. 

DECISION 

Mr. Bernard Mowinski, an employee of the General Services 
Administration (GSA), has appealed our -Claims Group 
Settlement Z-2864661, March 9, 1987, which denied his claim 
for full reimbursement of real estate expenses associated 
with the purchase of a residence at his new duty station. 
The GSA reimbursed Mr. Mowinski for only one-half of his 
allowable expenses ($1,156.62) because he held title at 
settlement as a co-owner with his non-dependent brother. 
For the reasons that follow, we affirm the GSA and Claims 
Group determinations. 

BACKGROUND 

Mr. Mowinski transferred from Chicago, Illinois, to 
San Francisco, California, in March 1983. On October 12, 
1983, Mr. Mowinski and his brother purchased a residence in 
Concord, California. The deed of purchase states that it 
was conveyed for a valuable consideration to "Bernard 
Mowinski, a married man as his sole and separate property 
and Thomas J. Mowinski, an unmarried man as joint tenants." , 
On November 7, 1983, Mr. Mowinski's brother executed a 
Quitclaim Deed relinquishing all of his rights, title and 



interest in the property. Prior to this date, on 
October 29, 1983, Mr. Mowinski conveyed the residence by 
Grant Deed to himself and his wife as joint tenants.lJ 

Mr. Mowinski is claiming additional reimbursement on the 
basis of the language in the original deed which indicated 
that he was married, having a dependent spouse, and 
therefore possessed a two-thirds interest in the property at 
settlement. In addition, Mr. Mowinski states that decisions 
of this Office relating to the sale of a residence do not 
apply to the purchase of a residence./ 

OPINION 

The statutory authority for reimbursing an employee for real 
estate expenses incurred incident to a transfer is 5 U.S.C. 
S 5724a(a)(4) (19821, and Part 6 of Chapter 2 of the Federal 
Travel Regulations (FTR) (Supp. 1, Sept. 28, 1981), incorp. 
by ref., 41 C.F.R. S 101-7.003 (1985). Paragraph 2-6.1~ of 
the FTR, as well as the statutory language, refers to costs 
incurred in connection with the sale or purchase of a home 
and requires that: 

"[t]he title to the residence * * * at the old or 
new official station * * * is in the name of the 
employee alone, or in the joint names of the 
employee and one or more members of his/her 
immediate family." 

Paragraph 2-l .4d of the FTR defines "immediate family" to 
include the employee's spouse, children, dependent parents, 
and dependent brothers and sisters. 

The statutory and regulatory language refers to both a sale 
and a purchase, and this Office has decided many cases 
regarding title requirements as to both residence sales and 
purchases. Thus, in Transferred Employees, B-224593, 
Oct. 15, 1986, 66 Comp. Gen. , we limited real estate 

lJ This conveyance appears to be out of sequence since 
Mr. Mowinski only possessed a one-half interest at that 
time; however, this issue is not crucial to our 
determination. 

2/ Mr. Mowinski also claims that our Claims Group failed to 
address the issue of his shipment of household goods and 
travel to El Centro, California; however this claim is not 
part of the record. 
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expense reimbursement to 50 percent where the employee held 
title jointly with a friend when she purchased a residence 
at her new duty station. This was so even though she later 
married her friend. See also Anthony Stampone III, 
B-223018, Sept. 30, 1986, - involving property jointly held 
with the employee's fiancee. 

Turning to Mr. Mowinski's specific contention that he is 
entitled to a two-thirds interest based on the language of 
the deed, we find that this argument must fail. 
Mr. Mowinski and his brother held the property as joint 
tenants which is an estate owned jointly in undivided equal 
shares by two or more persons. Estate of Gebert, 157 Cal. 
Rptr. 46 (Cal. Ct. App. 1979). The fact that the deed 
referred to Mr. Mowinski as a married man did not serve to 
expand his right of ownership since the deed specifically 
listed him and his brother as joint tenants. See Short v. 
Milby, 64 A.2d 36 (Del. Ct. Chant. 1949), wherehe court 
held a joint tenancy was created even though the deed 
conveyed to a single man, and a single woman, their heirs 
and assigns forever. The deed contained additional language 
which stated that the parties held jointly and not as common 
tenants. Thus, the additional words negated any attempt to 
create other than a joint tenancy. 

One of the aspects of joint tenancy is survivorship, and 
upon the death of either party the other takes the whole and 
the heirs have no right to the property, sams v. McDonald, 
160 S.E.2d 594 (Ga. Ct. APP. 1968). Thus, if Mr. Mowinski 
had died prior to the execution of the later deeds, his 
property would have passed solely to his brother and his 

.wife would have no claim to the property. See Estate of 
Gebert, 57 Cal. Rptr. 46, supra. 

Accordingly, since Mr. Mowinski held title at settlement 
with an individual who was not a member of his immediate 
family or his dependent, his reimbursement was correctly 
limited to his 50 percent interest. Gary M. Bria, B-217936, 
June 24, 1985. His claim for additional reimbursement may 
not be'allowed. 
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