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DIGEST 

A transferred employee whose settlement date for the 
purchase of a residence at his new duty station occurred 
after the maximum 3-year period had elapsed is not entitled 
to reimbursement of real estate purchase expenses, even 
though he signed a purchase contract before the 3-year 
period expired. Travel regulations require a settlement 
date within 2 years after reporting to the new duty station, 
plus a maximum l-year extension. Settlement date is the day 
the contract price is paid and the deed or title conveyed, 
not the date of the contract agreeing to a future settlement 
date. 

DECISION 

In this decision, we hold that Mr. Robert J. Jaske, an 
employee of the Bureau of Land Management, United States 
Department of the Interior, is not entitled to reimburse- 
ment of real estate expenses for the purchase of a resi- 
dence at his new duty station.l_/ 

IYr. Jaske changed his permanent duty station from Menlo 
Park, California, to Sacramento, California, where he 
reported for duty on July 13, 1983. By memorandum of 
May 10, 1985, he requested a l-year extension of the 
a-year deadline after his reporting date for effecting 
settlement on a new residence in order to qualify for 
reimbursement of real estate expenses. The Bureau of 
Land Management granted his request, and the maximum 
limitation period was extended through July 13, 1986. 
Mr. Jaske contracted to purchase his residence in Sacra- 
mento on July 12, 1986, the day before the extended 

1/ Mr. Jerry A. Fries, Authorized Certifying Officer, Bureau 
of Land Management, requested our decision. 



limitation period expired. However, the settlement did 
not occur until October 10, 1986. 

Based on the settlement date of October 10, 1986, the 
Bureau of Land Management denied the claim for the real 
estate expenses, since that date was beyond the maximum 
limit of the eligibility period which had ended on July 13, 
1986. 

The denial was correct and required under the applicable 
regulations promulgated by the General Services Administra- 
tion. They provide that reimbursement is limited to real 
estate expenses where the "settlement dates for the sale 
and purchase * * * are not later than 2 years after the 
date on which the employee reported for duty at the new 
official station,ll but the time may be extended for an 
additional period "not to exceed 1 year." Federal Travel 
Regulations, para. 2-6.12, incorp. by ref., 41 C.F.R. 
5j 101-7.003. 

Even though the employee may be unable to complete the 
sale or purchase within the limitation period for rea- 
sons- beyond the employee's control, the Federal Travel 
Regulations may not be waived or modified by this Office or 
the agency concerned. James H. Gordon, 62 Comp. Gen. 264 
(1983). Further, we have held that the “settlement dates" 
for the sale and purchase refer to the closing of the real 
estate transaction by the payment of the contract price and 
the conveyance of the deed or title to the purchaser. A 
contract for sale, which is no more than an agreement to 
transact the closing in the future, is not a "settlement" 

.within the meaning of FTR, para. 2-6.12. Glenn A. Kovar, 
B-186003, October 4, 1976. 

Mr. Jaske's settlement date occurred after the expiration of 
the l-year extension granted to him; therefore, he is not 
entitled to real estate purchase expenses. 
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