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DIGEST 

A retired Regular Navy officer who was employed by a 
Department of Defense contractor did not violate 37 U.S.C. 
S 801(b) and implementinq requlations, which prohibit a 
retired Regular officer from neqotiatinq changes in specifi- 
cations of a contract with the Department of Defense, when 
that officer worked with non-contracting Defense personnel 
as a technical expert for the purpose of coordinatinq the 
correction of the malfunctioning of an item that had 
previously been procured and delivered. This is so even 
thouqh the technical solution proposed by the officer 
ultimately led to a modification of the contract. 

DBCISION 

The question in this case is whether retired Navy 
Captain Lloyd K. Rice's activities as a civilian employee of 
a government contractor constituted "selling, or contracting 
or neqotiatinq to sell, supplies or war materials to an 
agency of the Department of Defense" within the meaning of 
37 U.S.C. s 801(b), so as to preclude payment of his retired 
pay-l/ In the particular circumstances presented, we 
conclude that Captain Rice's activities did not amount to 
"selling" supplies to the government under the terms of that 
statute. 

l/ Mr. R. H. Conn, Comptroller of the Navy, submitted this 
question for a decision, which was assigned No. SS-N-1474 by 
the Department of Defense Military Pay and Allowance 
Committee. 



BACKGROUND 

Captain Lloyd K. Rice retired from the United States Navy 
as a Regular officer on October 1, 1984. On August 12, 
1985, he submitted to the Navy a DD Form 1357, Statement 
of Employment, which indicated that he was employed by a 
Department of Defense contractor in the position of a senior 
staff engineer/scientist and program manager for the con- 
tractor’s OM-55 supply contract with the Navy. That 
contract supplied spread spectrum modems with antijam 
capabilities used for satellite communications. The 
Statement of Employment is a necessary component in the 
Navy’s system of enforcing the prohibition in 37 U.S.C. 
5 801(b) against a retired Reqular officer “selling” 
supplies or war materials to the Department of Defense. 
The Navy conducted an investigation to determine whether 
Captain Rice had been “selling” to the Navy on behalf of his 
employer, the defense contractor. The investigation was 
triggered by the brief description of Captain Rice’s duties 
on the Statement of Employment. 

The investigation produced findings that Captain Rice 
and his employer were familiar with the restrictions of 
37 U.S.C. S 801(b), and that he had deliberately been 
excluded from activities relating to pricing and other 
aspects of contract negotiations to assure compliance with 
that statute. One aspect of Captain Rice’s duties concern- 
ing the OM-55 modems, however, caused Navy officials to 
suspect that he may have contravened 37 U.S.C. S 801(b). 
This involved his role in resolving a problem that the power 
supply units in the modems were experiencing in the field. 
Although the OM-55 modems had been sold to the Navy in 1982, 
several years before Captain Rice began working for the 
contractor, it was only at the time of his employment in 
1985 and later that contract administration problems 
surfaced. He participated in conversations with naval 
personnel, attended several program reviews of the OM-55 
modems called by the Navy, and corresponded with naval 
personnel as part of the contractor’s effort to find a 
solution to the power unit failure. The Navy correctly 
characterizes Captain Rice as the contractor’s technical 
expert who coordinated a mutually satisfactory solution that 
eventually resulted in an ECP (engineering change proposal) 
submitted by the contractor tc the Navy, which is incor- 
porated as a change to the existing contract. The Navy 
also believes, however, that this coordination activity may 
have amounted to “selling” to the government. 
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ANALYSIS AND CONCLUSION 

A retired Regular officer may not be paid military retired 
pay for 3 years after retirement ‘I. . . who is engaged for 
himself or others in selling, or contracting or negotiating 
to sell, supplies or war materials to an agency of the 
Department of Defense . . . .” 37 U.S.C. S 801(b). 

Implementing regulations contained in Enclosure 2 to 
Department of Defense Directive 5500.7, January 15, 1977, 
define ‘selling’ for the purposes of that section as 
including: 

11 negotiating or discussing changes in 
sieii;ications, price, cost allowances, or other 
terms of a contract. . . .’ 

The directive also states that neither the statute nor the 
directive “preclude a retired Regular officer from accepting 
employment with private industry solely because his employer 
is a contractor with the Government.’ 

We have held that the employment of retired Regular officers 
in nonsales, executive, or administrative positions which 
require agency contacts by the retired officers in their 
capacities as noncontracting technical specialists, which 
involve no sales activities, are outside the purview of the 
statute and the implementing regulations. See 52 Comp. 
Gen. 3, 6 (1972); 42 Comp. Gen. 87 and 236 (1962). Con- 
versely, where a retired officer actually participates in 
some phase of the procurement process, we have held that 
those activities bring him within the purview of the 
definition of “selling” as defined in the DOD directive. 
42 Comp. Gen. 236, supra. The Navy is aware of our decision 
which states: 

11 we do not believe that retired officers 
whoie’duties concern only the technical background 
operations of assembling, analyzing, preparing and 
reporting necessary information, material, corre- 
spondence and documents for use by others are to 
be regarded as engaged in selling within the 
contemplation of the statutes. Nor do we believe 

- that an off.icer who occasionally accompanies other 
members of his firm as technical adviser to 
meetings with Department of Defense personnel to 
discuss performance or progress or similar matters 
under awarded contracts may reasonably be viewed 
as being engaged in selling, etc., for purposes of 
the statutory provisions.” 42 Comp. Gen. 87, 
supra, at 93. 

3 B-227320 



However, the Navy suggests that Captain Rice may have 
been engaging in the procurement process, or violating 
the regulatory prohibition of “discussing changes in 
specifications of a contract,” by coordinating a mutually 
satisfactory solution to the power supply unit of the OM-55 
modem. 

In our view, working on technical solutions to a contract 
problem is several steps removed from discussing changes in 
specifications of a contract. It is not until the retired 
officer discusses a proposed ECP or other concrete proposed 
specification change in some kind of procurement framework 
that we believe he is negotiating changes in the specifica- 
tions of a contract. 

In the present case, we view as significant the testimony 
by several Navy personnel that Captain Rice was aware of 
restrictions on his employment activities, and that he 
terminated conversations when it appeared that it was 
turning into a contracting or negotiating phase. We find 
it also significant that the Navy program manager and his 
deputy who had frequent contact with Captain Rice concerning 
the OM-55 modem agreed that all of the contacts concerning 
the supply contract were solicited by the Navy, were 
confined to the exploration of technical issues, and were 
outside of the procurement or contracting process./ The 
contractor here was a large corporation which had a con- 
tracting staff that did in fact negotiate and discuss the 
ECP that finally resulted from Captain Rice’s technical 
solution, and it appears that the contractor endeavored to 
insulate Captain Rice from this contracting activity. We 
believe in this case the record supports a conclusion that 
Captain Rice was not selling to the government or discussing 
changes in the specifications of a contract within the 
purview of 37 U.S.C. 5 801(b). Therefore, his retired pay 
should not be disturbed. 

ActWComptrolle 
of the United: States 

g./ Compare 42 Comp. Gen. 87, su ra, at page 91, concerning 
-37 contacts which are initiated by t e government rather than 

the retiree, and which do not appear to involve contract 
negotiations or disputes. 
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