
The Comptroller General 
of the United States 

Washingtg~, D.C. 20548 

Decision 

Matter of: Frank Penkevich - Real Estate Expenses - 
Time Limitation 

File: B-226352 

June 29, 1987 

DIGEST 

An employee had 3 years from the date he reported for duty at 
his new station (August 21, 1983) to purchase a residence at 
his new duty station. On April 25, 1986, shortly before the 
third anniversary of that date, he applied for a Veterans 
Administration mortgage. However, the mortgage was not 
approved until September 25, 1986, and settlement took place 
on October 17, 1986, approximately 2 months after the expira- 
tion of the 3-year period. The employee is not entitled to 
reimbursement of his purchase expenses since his residence 
was not purchased within the 3-year period after his transfer 
permitted by Federal Travel Regulations paragraph 2-6.le. 
The regulation has the force and effect of law and may not be 
waived or modified. 

'DECISION 

This decision is in response to a request from the Chief, 
Branch of Finance, Mine Safety and Health Administration, 
Department of Labor. It concerns the entitlement of an 
employee to be reimbursed real estate transaction expenses 
which were incurred more than 3 years after a permanent 
change-of-station transfer. The expenses may not be 
reimbursed for the following reasons. 

BACKGROUND 

Mr. Frank Penkevich, an employee of the Mine Safety and 
Health Administration, was authorized a change of perma- 
nent duty station from Pikesville, Kentucky, to Lansing, 
Michigan. He reported for duty at his new duty station 
on August 21, 1983. Reimbursement of real estate expenses 
was authorized. 

In August 1985, the agency granted Mr. Penkevich a l-year 
extension of the time for completion of the purchase of his 
residence. Mr. Penkevich reported that he had sold his 
residence in Stambaugh, Michigan, shortly before August 1985, 



which enabled him to finance a residence at his new duty 
station. Mr. Penkevich found a satisfactory residence and 
made application for Veterans Administration (VA) financing 
on April 25, 1986. However, due to various factors in the 
financial markets and an unusual back-up at the VA in 
processing and review, the lending institution did not 
receive written confirmation from the VA of approval until 
September 25, 1986. This occurred after the lending 
institution had forwarded the application to the VA on 
August 19, 1986, 3 days before the expiration of 
Mr. Penkevich's 3-year period granted to complete all real 
estate transactions. The record is unclear as to why the 
application was not submitted to the VA before August 19, 
1986, even though the lending institution had accepted 
Mr. Penkevich's loan application on April 25, 1986. In any 
event, after the September 25, 1986, approval was received, 
settlement was scheduled and took place on October 17, 1986, 
approximately 2 months after the expiration of the 3-year 
period granted for the completion of such transactions. 

DISCUSSION 

The entitlement of Federal employees to be reimbursed for 
certain expenses incurred in connection with residence 
transactions incident to a permanent change of station is 
governed by 5 U.S.C. S 5724a and regulations issued pursuant 
thereto. The regulations applicable here are those contained 
in Part 6 of Chapter 2, Federal Travel Regulations, FPMR 
101-7, incorp. by ref., 41 C.F.R. 5 101-7.003 (1985) (FTR), 
as amended, in part, by GSA Bulletin FPMR A-40 (Supp. 4, 
August 23, 1982). 

Paragraph 2-6.le of the regulations, as amended, provides in 
part: 

“e . Time limitation 

“(1) Initial period. The settlement 
dates for the sale and purchase or lease 
termination transaction for which 
reimbursement is requested are not later 
than 2 years after the date that the 
employee reported for duty at the new 
official station. 

“(2) Extension of time limitation 

"(a) Upon an employee's written request, the 
2-year time limitation for completion of the * * * 
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purchase * * * may be extended by the head of the 
agency-or his/her designee for an additional period 
of time not to exceed 1 year." 

We have held that the term "settlement" as used in FTR para. 
2-6.le refers to the closing of the real estate transaction 
by the payment of the contract price and the conveyance of 
the property to the purchaser. Glenn A. Kovar, B-186003, 
October 4, 1976; B-165115, September 11, 1968. Further, the 
time limit may not be waived or extended beyond the l-year 
extension period regardless of the circumstances. see 
David N. Carrell, B-215733, September 25, 1984. Seealso 
Bobbie W. Curtis, 64 Comp. Gen. 215 (1985). 

We are fully cognizant of the fact that due to conditions 
beyond the control of Mr. Penkevich, the settlement on his 
new residence was delayed for nearly 6 months. However, we 
know of no basis for tolling the running of the time limita- 
tions set forth in the regulations. Further, this Office has 
consistently held that the previously cited regulations have 
the force and effect of law and may not be waived or modi- 
fied. James H. Gordon, 62 Comp. Gen. 264 (1983); and 
William R. Walberq, 58 Comp. Gen. 539 (1979); and Jerald W. 
Duxbury, B-219222, December 20, 1985. 

Accordingly, since the time limit as extended expired on 
August 22, 1986, and settlement did not occur until Octo- 
ber 17, 1986, Mr. Penkevich may not be reimbursed expenses 
of purchasing his residence incident to his transfer on 
August 21, 1983. 
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