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DIGEST 

Internal Revenue Service lump-sum appropriation for 
processing tax returns can be used to fund limited amounts 
of promotional materials for United States savings bond 
campaigns if administratively determined to be appropriate. 
Such expenditures, which further governmental interests, are 
properly incidental to that appropriation. 

DECISION 

An Internal Revenue Service (IRS) certifying officer 
questions the propriety of certifying for payment an imprest 
fund subvoucher of $289 which covers the cost of crepe paper 
used in promoting sale of United States savings bonds. For 
the reasons given below, we find that the voucher can be 
certified for payment provided that the head of the IRS or 
his delegate finds that the expenditure is reasonable. 

Background 

The record shows that the IRS Ogden Service Center (Center) 
in Ogden, Utah, ordered 80 rolls of crepe paper to make 
posters that served as campaign incentives for the Center's 
United States savings bond campaign. The Center claims a 
30-year trend of high level employee participation. No 
particular justification is given for the apparently large 
amount of crepe paper that was used. 

The imprest funds that were expended for the crepe paper 
come from the IRS' fiscal year 1986 appropriation for 
"Processing Tax Returns," one of several lump-sum appro- 
priations to the IRS. Pub. L. No. 99-103, 99 Stat. 471 
(H.R. 3036, 99th Cong., 1st. Sess. (1985)). The appro- 
priation is for necessary IRS expenses not otherwise 



provided for, including processing tax returns, revenue 
accounting and computer services. The IRS informs us that 
this appropriation was used because it is the appropriation 
supporting the Center's operations. 

The IRS certifying officer questions the propriety of the 
expenditure. He contends that since the Treasury Depart- 
ment's Bureau of Public Debt (Bureau) is responsible for 
administering the savings bond program and Treasury's 
Savings Bond Division (Division) is responsible for 
promoting and selling bonds, those offices should be the 
sources for promotional materials. 

In response to our request for Treasury comments, the 
Department's Assistant Secretary for Management took a 
contrary view. He acknowledged that the Bureau's appro- 
priation "Administering the Public Debt" is the general 
appropriation under which Treasury's promotion of savings 
bonds is funded. The Savings Bond Division of the Bureau 
receives funding from that appropriation, among other 
things, for printing and distributing promotional materials 
and for public service announcements. He said, however, 
that the Division does not conduct campaigns at individual 
federal agencies; nor does the appropriation cover the costs 
of activities or events put on by individual agencies. In 
this regard, he thought that agency use of appropriated - 
funds for small scale expenditures to support savings bond 
campaigns, such as the $289 expenditure for the crepe paper, 
is proper. The sale of savings bonds both assists employees 
to save conveniently and aids the government in financing 
the public debt. 

Legal Discussion 

Section 1301 of title 31 of the United States Code provides 
that public funds may only be used for the purpose or 
purposes for which they are appropriated. Nevertheless, it 
is well-settled that where an appropriation is made for a 
particular object, by implication it confers authority to 
incur expenses that are necessary or proper or incident to 
the proper execution of the object. 50 Comp. Gen. 534, 536 
(1971). 

Consistent with these principles, when governmental inter- 
ests are served, we have allowed certain kinds of expendi- 
tures absent specific appropriations providing therefor. 
For example, we have not objected to the long-established 
practice of government agencies cooperating in charity fund 
raising campaigns for health and welfare activities, even 
though these activities are not specifically authorized by 
statute. See, e.g., B-155667, Jan. 21, 1965; B-154456, 
Aug. 11, 1964. These campaigns have required some work time 
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of federal employees, government supplies and equipment, and 
undoubtedly, limited purchases of promotional materials. 

Similarly, although there is no particular statutory program 
for promoting the purchase of United States savings bonds, 
it is the policy of the federal government to do so. This 
policy is expressed both by statute and executive order. 
Sections 3105 and 3106 of title 31 delineate the terms of 
issuance, purchase and sale of savings bonds. Executive 
Order No. 11981, 42 Fed. Reg. 17095, Mar. 29, 1977, estab- 
lished an Interagency Committee for the Purchase of United 
States Savings Bonds. Among other things, the order directs 
federal agencies to institute the Committee's recommended 
plans for organizing and selling bonds. Moreover, as 
mentioned by the Treasury Department, sales of savings bonds 
furthers the governmental interest of financing the public 
debt and also provides an easily available investment 
opportunity for federal employees. 

We have no objection to the IRS using its appropriations for 
limited support of United States savings bond campaigns. 
Such expenditures carry out governmental policy and further 
the governmental interest described. The expenditure of 
$289 for the crepe paper, if otherwise proper, may be 
considered incidental to the IRS lump-sum appropriation for- 
"Processing Tax Returns." This appropriation, which 
specifically is intended for necessary IRS expenses not 
otherwise provided for, is both broad enough to cover 
limited expenditures for savings bond campaign promotional 
materials and is the appropriation supporting the Center's 
activities. 

Since we have no information about the size of the facility, 
nor about how the crepe paper was used, we cannot conclude 
from the record that the expenditure was or was not unrea- 
sonable. Consistent with the administrative discretion 
afforded federal agencies, see B-155667, Jan. 21, 1965, we 
leave resolution of that issue to the IRS. 

Accordingly, we find that the voucher can be certified for 
payment provided that the head of the IRS or the appropriate 
delegate finds that the expenditure is reasonable. 

Comptroller keneral 
of the United States 
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