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DIGEST 

An employee entitled to relocation expenses because he was 
transferred and required to occupy government housing at a 
site 26 miles from his previous duty station was not entitled 
to deduct any of the moving expenses from his income tax 
because the move was less than 35 miles. Employee may be 
paid a relocation income tax allowance based upon the entire 
amount of the reimbursed expenses since none of his expenses 
were deductible in the particular circumstances of this cas8. 

DECISION 

This action is in response to a request from the U.S. Depart- 
ment of the Interior regarding a claim for a relocation 
income tax (RIT) allowance in connection with the transfer 
of an employee. The issue presented is whether the agency 
may allow a claim for a RIT allowance based upon the entire 
amount of the reimbursed moving expenses, since none of the 
reimbursed expenses were tax deductible. It is our view that 
the payment may be made by the agency. 

Mr. A. J. Mitchell, Jr., an employee of the Bureau of 
Reclamation, Department of the Interior, was transferred from 
Boise, Idaho, to Arrowrock Field Station, Idaho, effective 
August 8, 1985. Arrowrock Field Station is the site of a dam 
and reservation located on the Boise River, approximately 
26 miles from the city of Boise. Mr. Mitchell's new position 
requires that he reside in government housing at the dam 
site. Thus, Mr. Mitchell was authorized relocation expenses, 
including a RIT allowance. 

Normally employees eligible for a RIT allowance can deduct 
some moving expenses from their Federal, state or local 
income taxes, and no RIT allowance may be paid for deductible 
items. However, Mr. Mitchell's move did not meet the 
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Internal Revenue Code's 35-mile distance requirement and 
thus he was unable to deduct any of his moving expenses. 
Since the entire amount of moving expenses reimbursed to 
Mr. Mitchell is taxable, the agency asks if they may pay a 
RIT allowance based upon the entire amount of his reimbursed 
expenses, and whether the withholding tax allowance, the 
estimated partial payment of his RIT allowance which has 
already been paid, was proper. 

Statutory authority for payment of a RIT allowance was 
established by Public Law No. 98-151, November 14, 1983, 
as amended by Public Law No. 98-473, October 12, 1984, now 
codified at 5 U.S.C. 5 5724b (Supp. III, 1985). Applicable 
regulations promulgated pursuant to that authority are found 
in the Federal Travel Regulations (FTR), GSA Bulletin 
FPMR A-40, Supp. 14 (effective November 14, 1983), 50 Fed. 
Reg. 15702-15710 (April 19, 1985) and 50 Fed. Reg. 19247 
(May 7, 1985); as amended by Supp. 17 (effective November 14, 
1983), 51 Fed. Reg. 9528-9530 (March 19, 1986). 

Paragraph 2-11.1 of the FTR provides authorization for reim- 
bursement to eligible employees for substantially all of the 
additional Federal, state and local income taxes incurred Sy 
an employee as a result of reimbursements received for travel 
and transportation expenses and relocation allowances. Para- 
graph 2-11.3 lists the types of moving expenses covered by 
the RIT allowance but provides that expenses are covered only 
to the extent that they are not allowable as a moving expense 
deduction for tax purposes. Paragraph 2-11.4f precludes pay- 
ment of a RIT allowance for reimbursed moving expenses when 
the employee decides not to claim a deduction for an item for 
which a deduction is allowable. 

Although FTR para. 2-11.4f prohibits payment of a RIT allow: 
ante for any tax liability resulting from an employee's deci- 
sion not to deduct moving expenses for which a tax deduction 
is allowable under the Internal Revenue Code, or appropriate 
state. or local tax codes, there is nothing in the regulations 
or legislative history of section 5724b which indicates that 
payment of the allowance may not be made when the employee is 
required to move and none of the moving expenses qualify for 
deduction from the employee's income tax. On the contrary, 
it seems that this type of circumstance, in which an employee 
is required to move for the benefit of the government and 
will incur additional tax liability because of the move, 
comes within the purpose for which the law was enacted. 

Thus, the legislative history of Public Law No. 98-151 
shows that Congress was aware that Federal employees were 
being forced to pay higher taxes due to amounts they received 

2 B-224928 



i ‘: 

for moving expenses. Congress also recognized that only a 
small portion of these expenses was deductible, and the in- 
tent of this provision was to allow the government to pay 
the employee for the increase in taxes. In this regard, we 
note that while originally section 5724b provided authority 
to Pay "all or part" of the additional tax, section 5724b was 
amended by Public Law No. 
"substantially all" 

98-473, to provide authority to pay 
of the additional tax. Thus it appears 

clear that Congress intended employees to be compensated for 
all of the taxes incurred, subject to the rules and regula- 
tions set out in the law. 

In view of the above, it is our conclusion that nothing in 
the law or implementing regulations prevents the agency from 
paying Mr. Mitchell a RIT allowance based upon the full 
amount of his reimbursed expenses. The withholding tax 
allowance already paid may be retained and should be offset 
from the total RIT allowance, as provided by the regula- 
tions. Accordingly we would not object to payment of the RIT 
allowance claimed by Mr. Mitchell if otherwise proper. 

Aot-ng 
of the United States 
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