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The Honorable Daniel K. Akaka 
~ember, United States 

House of Representatives 
Post 0ffice Box 50144 
Honolulu, Hawaii 96850 

Dear ~r. Akaka: 

 
 

We refer to your letter dated November 21, 1984, with 
enclosures, concerning Mr. , who ~ sks whether 
he will be eligible to receive a "discontinued service" 
retirement with an immediate Civil Service annuity in the 
event he is separated from the National Guard on grounds that 
he is overweight. ~r. 's rights under the Civil Service 
retirement laws are matters reserved by statute for adjudica­
tion primarily by the Office of Personnel Management rather 
than by us, but we are providing information that may be of 
use in this matter. 

Background 

\1r.  indicates that he holds f ,Jll-time Federal 
civilian employment as a National Guard t ~chnician. He is 
also an enlisted member of the Hawaii Ar~y National Guard, and 
he recognizes that he must maintain his ~ilitary membership in 
the Guard as a condition of his continued civilian employment 
in the technician's position. He is over 50 years old and has 
completed more than 20 years of service as a technician. 

The National Guard Bureau has advised ~r.  that 
technicians who do not meet prescribed military weight 
standards may be discharged from military Guard membership for 
that reason. The Bureau has further advised him that if he 
loses his military membership in the Guard for failing to 
comply with the weight standards, the Bureau would consider 
his subsequent termination from technician employment as 
voluntary since it would be considered within his control to 
lose weight and meet the prescribed standards. The Bureau has 
expressed the view that such voluntary failure on his part to 
comply with the weight standards would make him ineligible for 
a discontinued service retirement with an immediate annuity. 

Mr.  questions the correctness of this advice 
received from the National Guard Bureau. He refers to cur 
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August 23, 1983 decision in t he C3se o f   , in 
which severance pay ~as awarded to a National Guard techni c ian 
determined to have been involuntarily terminated, and in 
effect he questions whether, in line with the rationale of 
that decision, he could qualify for a discontinued servic~ 
retirement based on involuntary termination if he is unable to 
lose sufficient wei~ht to meet the prescribed standards. 
Apparently, the inquiry was prompted by an article appearing 
in a magazine published by the National Guard Association, a 
private o rganization. The article suggested that our decision 
in Mr. k's case applied to National Guard technicians 
separated as overweight. 

Severance Pay 

Under 5 u.s.c. § 5~95, a Federal employee who has been 
currently employed for at least 1 year, who is not eligible 
for immediate retirement, and who is involuntarily separated 
except for cause on charges of misconduct, delinquency, or 
inefficiency, is generally entitled to prescribed severance 
pay in regular pay periods for up to a year's time, depending 
upon the length of previous service. 

In the decision referred to, , 62 Comp. 
Gen. 625 (1983), copy enclosed, we held that a National Guard 
technician who was removed from his poSition as the result of 
his refusal to attend military drills on Saturdays, on grounds 
of religious beliefs, was entitled to s~verance pay since in 
the particular circumstances presented we found his termina­
tion neither voluntary nor the result of delinquency. This 
decision was issued on the basis of our broad statutory 
responsibilities to settle claims against the United States, 
and to decide questions concerning the propriety of proposed 
expenditures of public funds, in matters not otherwise speci­
fically provided for by law. See 31 U.S.C. SS 3526, 3529, 
3702. We have not had occasion to consider a case involving a 
claim for severance pay presented by a National Guard techni­
cian who had been terminated as a result of being overweight. 

Discontinued Service Retirement 

The "discontinued service" retirement is authorized by 
5 U.S.C. § 8336(d), which provides that an employee over 
50 years of age with 20 years of service who is separated 
involuntarily, except by removal for cause on charges of 
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misconduct or delinquency, is ent itled to an i ~medi a te Civil 
Service retirement annulty. 

By specific provis i on ,)f law, t he Office of Personnel 
~anagement is vested with exclusive auth0rity to adjudicate 
Civil Service retirement annuity claims, subject only to 
administrative lppeal ~o the Merit 5ystems Protection Board 
and further juJicial review by the United States Court of 
Appeals for the Federal Circuit. See 5 U.S.C. S 8347(b) and 
(d). Under i~plementing regulations issued by the Office of 
Personnel ~anagement, an agency may apply to that Office for 
an advance d~cision where doubt exists as to whether a 
proposed separation would qualify an employee for a discon­
tinued service retirement. See paragraph 511-3, subchap-
ter 511 of Federal Personnel Manual Supplement 831-1, copy 
enclosed. In addition, separated employees who have reason to 
believe that they are entitled to a discontinued service 
annuity may file a claim for the annuity directly with the 
Office of Personnel Management. See 5 C.F.R. S 831.501(0), 
copy enclosed. 

Analysis and Conclusion 

The severance pay provisions of 5 U.S.C. S 5595 and the 
discontinued service retirement provisio~s of 5 U.S.C. 
§ 8336(d) contain similar standards, in ~ h a~ both laws author­
ize payments to Federal employees separa t ec ~ rom their posi­
tions involuntarily, except by removal f .)r cause on charges of 
~isconduct or delinquency. As indicated, however, while we 
have a responsibility for issuing authoritative decisions on 
questions relating to severance pay, the adjudication of 
claims for discontinued service retirement annuities is 
reserved by law to the Office of Personnel Management. 

~h~ Office of Personnel Management officials ~e contacted 
indicat~d they essentially concurred in the position stated by 
the National Guard Bureau. That is, a discontinued service 
retirement may not properly be predicated upon an employee's 
removal from a technician's pOSition based on his discharge 
from Guard membership as the result of a voluntary failure to 
comply with military weight standards. They indicated that 
they had recently received a number of retirement claims from 
former technicians separated as overweight, and that the 
claims were being resolved individually on that basis. That 
i s , a discontinued service retirement, or a disability 
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retirement if appropriate, ~ill be granted to a former techni­
cian who establishes that the failure to meet the prescribed 
weight standard was actually involuntary and was caused by a 
medical co ndition. 

It therefore appears that ~r.  will not be eligible 
for an immediate Ci~il Service retireMent annuity if he is 
separated from the ~ational Guard on grounds that he is over­
~eight, unless he is able to show that he cannot voluntarily 
me~t the weight standard because of a medical problem. If 
action is initiated to separate him he may personally file a 
retirement claim directly with the the Office of Personnel 
Management. 

We trust this will serve the purpose of your inquiry. 

Enclosures 

Sincerely yours, 

l~d·~ 
~ Comptroller Gener.al 1-- of the Unit~d States 
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