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DIGEST: Prior to his transfer from the United States 
to Japan, a Department of Defense employee 
was erroneously advised that if he purchased 
an automobile in Japan rather than ship his 
automobile purchased in the United States to 
Japan, he would be eligible for Government 
shipment of the automobile purchased in 
Japan back to the United States upon a sub- 
sequent transfer. Although the employee's 
travel orders incident to the subsequent 
transfer from Japan authorized Government 
shipment of an automobile, the employee may 
not be reimbursed for the shipping expenses 
since the Federal Travel Regulations author- 
ize Government shipment of an employee's 
automobile from an overseas station only if 
it is shipped to the overseas station at 
Government expense or is a replacement for a 
vehicle that was shipped to the overseas 
stat ion . 

May an employee who was erroneously advised about 
requirements concerning Government shipment of his pri- 
vately owned automobile incident to an overseas transfer 
and whose travel orders initially authorized the Govern- 
ment shipment of his automobile upon a subsequent trans- 
fer from the overseas duty station be reimbursed the 
shipping cost of the automobile from the overseas duty 
station incident to the transfer?'/ 
not be reimbursed this cost since-the Federal Travel 
Regulations authorize Government return shipment of an 
employee's automobile from an overseas station only if 
it was shipped to the overseas station at Government 
expense or was a replacement for a vehicle that was 
transported to the overseas station. The employee in 
this case did not ship an automobile to the overseas 
station incident to h i s  initial transfer. 

The employee may 

v 

- The Finance and Accounting Officer of the Central 
Security Service, National Security Agency, Depart- 
ment of Defense, submitted this question as a 
request for an advance decision. 
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In connection with his 1980 transfer from a 
duty station in the United States to Camp Zama, Japan, 
Mr. Michael J. Patnode, an employee of the National 
Security Agency, Department of Defense, disposed of his 
two privately owned automobiles, one of which was manu- 
factured before March 1976 and one of which was manufac- 
tured after March 1976. Because of Japanese emission 
control restrictions, only the older automobile would 
have been eligible for Government transportation to 
Japan. In 1983, when he was to be transferred from Camp 
Zama back to Fort George Meade, Maryland, he replaced 
the automobile he purchased in Camp Zama when he arrived 
in 1980 with a new one that was manufactured in Japan to 
be shipped from Guam to the United States. His travel 
orders initially authorized Government shipment of an 
automobile incident to the transfer from Camp Zama back 
to Fort Meade. However, after Mr. Patnode had con- 
tracted to purchase the new automobile and made return 
shipping arrangements for it, his orders were amended to 
cancel the authorization for Government shipment because 
he had not actually shipped an automobile to Japan in 
1980 incident to his initial transfer and was, there- 
fore, not eligible for shipment of his automobile at 
Government expense. 

That part of Mr. Patnode's travel orders authoriz- 
ing Government shipment of his automobile from Camp Zama 
was necessarily cancelled. An employee's automobile 
may be returned from an overseas station incident to a 
transfer at Government expense only if the employee's 
automobile was shipped at Government expense to the 
overseas station incident to the initial transfer or 
is a replacement for a vehicle shipped to the overseas 
station. Federal Travel Regulations, para. 2-10.3b 
(1981); Joint Travel Regulations (JTR), Vol. 2, para. 
C11004-2a. *Both of these regulations implement 
5 U.S.C. S 5727(b) (1982), the statutory authority for 
employees to ship automobiles at Government expense 
incident to a transfer. See also Wilfred0 0. Tungol, 
B-208695, November 30, 1982. 

Mr. Patnode believes that his automobile shipping 
expense to Fort'qeade should be reimbursed because he 
was erroneously informed in 1980 when he transferred to 
Camp Zama that he did not need to ship an automobile 
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there in order to qualify to have one shipped back at 
Government expense when he was transferred back to the 
United States. He also reports that members of the 
Armed Forces routinely do what he was advised he could 
do. That is, they buy a used, foreign-manufactured 

, automobile for use at the duty'station in Japan upon 
arrival and replace the used automobile with a newly 
purchased foreign-manufactured automobile suitable for 
use in the United States at the end of the tour of duty 
in Japan. The newly purchased automobile is shipped at 
Government expense back to the United States upon the 
transfer. The Finance and Accounting Officer suggests 
we review this case since the Department of Defense does 
not permit American automobiles manufactured after 
March 3 1 ,  1976, to be shipped overseas to Japan at Gov- 
ernment expense because of the peculiar emission control 
requirements in Japan. 

The advice Mr. Patnode received in 1980 was appar- 
ently based upon practices applicable to military per- 
sonnel and it was appropriate since the authority for 
Government shipment of privately owned automobiles of 
military personnel is 10 U.S.C. S 2 6 3 4 ,  implemented by 
chapter 1 1  of Volume 1 ,  Joint Travel Regulations. There 
is no requirement under those authorities for an auto- 
mobile to be shipped to an overseas duty station inci- 
dent to a change of station in order for one to be 
shipped at Government expense upon a service member's 
subsequent change of station. While apparently this 
difference in entitlement between military personnel and 
civilian employees concerning Government shipment of 
automobiles was not explained to Mr. Patnode, this fail- 
ure does not provide a basis for payment of his claim. 
It is well settled that, in the absence of a specific 
statutory provision, the Government is not bound by the 
erroneous acts or omissions of its agents or employees. 
Wilfred0 0. Tungol, supra. And even if the travel 
orders had not been amended to cancel authorization for 
shipment of the automobile at Government expense, they 
could not have provided entitlement for something not 
authorized by the governing regulations. B-171315, 
November 20, 1970. 

have been properly advised about shipping automobiles to 
9 While it is unfortunate that Mr. Patnode may not 
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and from overseas duty stations, we may allow employees' 
expenses only to the extent permitted by governing reg- 
ulations. Accordingly, we must deny reimbursement for 
shipping his automobile incident to his transfer from 
Japan since he had not shipped an automobile incident 
to his transfer to Japan. 

3ar/ ComptrollYr denera1 1 of the United States 
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