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DIGEST: 

Reimbursement of temporary quarters sub- 
sistence expenses of transferred employee 
is statutorily limited to 30 days, except 
when the employee moves to and from 
Hawaii, Alaska, or territories or posses- 
sions of the United States. 5 u.S.C. 
$ 5724a(a)(3). Transferred employee may 
not be paid the allowance for 60 days on 
the basis that she was qiven erroneous 
advice that the longer period for tempo- 
rary quarters subsistence expenses could 
be allowed in her case. 

The question in this case is whether a transferred 
Federal employee, Mrs. Elsa F. Carpenter, may be reimbursed 
subsistence allowance for 60  days while occupying temporary 
quarters at her new duty station.’ 
for such expenses is statutorily limited to 30 days, except 
that an extension may be qranted whcn the employee moves-to 
and from Hawaii, Alaska, or territories or possessions of 
the United States. 

We find reimbursement 

Mrs. Carpenter, an employee of the Department of the 
Treasury, was transferred froin San Francisco, California, to 4 

Washington, D.C. Rer travel authorization provided for 
60 days of temporary quarters allowance. Mrs. Carpenter 
traveled on December 26, 1982, and occupied temporary quar- 
ters from that date through February 2 4 ,  1983. She filed a 
travel claim for reimbursement of her expenses €or 60 days. 
However, since temporary quarters allowance is authorized 
for only 30 consecutive d a v s  under paragraph 2-5.2a O F  the 
Federal Travel Regulations (FTR)  the sum of S750, repre- 
senting 30 days at S 2 5  per day, was disallowed. 

Mrs. Carpenter, in reclaiming the S750, contends in 
essence that she would have obteined different temporary 
quarters at less expense had she been aware t h a t  she was en- 
titled to reimbursement for only 30 days and that she relied 

This question was presented as a request for decision 
by the Accounting Officer, Department of the Treasury. 
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on the assurance of the Transportation Officer that 60 days 
of temporary quarters was authorized when she rented for the 
month of February a house that she planned to purchase. 

Payment of subsistence expenses of an employee and his 
or her immediate family while occupying temporary quarters 
in connection with a permanent change of station is 
authorized by 5 U.S.C. S 5724a(a)(3) as implemented by 
chapter 2, Part 5 of the FTR. Reimbursement for such 
expenses is statutorily limited to 30 days, except that an 
extension of 30 days may be granted when the employee moves 
to or from Hawaii, Alaska, or territories or possessions of 
the United States. See paragraph 2-5.2a, FTR. Since 
Mrs. Carpenter transferred from San Francisco to Washington, 
D.C., she is only entitled to 30 days' temporary quarters 
allowance. 55 Comp. Gen. 1107, 1109 (1976). 

Additionally,. it is doubtful that she would have been 
entitled to temporary quarters expenses after she occupied 

See subsections 2-5.2d and f of the FTR and Matter of Klotz, 
B-203222, January 5 ,  1982. 

. on a rental basis the house she had contracted to purchase. 

The fact that Mrs. Carpenter may h.ave been misadvised 
concerning her entitlement does not afford a basis for 
making a payment not authorized by law. In the absence of 
specific statutQry authority, the United States is not lia- 
ble for the negligent or erroneous acts of its officers, em- 
ployees, or agents, even though committed in the performance * 

of their official duties. See 56 Comp. Gen. 943, 950 (1977) 
and court cases cited therein. 

Accordingly, the action taken in disallowing 
Mrs. Carpenter's claim for an additional 30 days' temporary 
quarters allowance is correct. 
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