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FILE: B-207453 DATE: December 22, 1982

DECISION 180207

MATTER OF: wWilliam L. Stanford and
Mervin L. Boyer, Jr,

DIGEST: Where Poreign Service Travel Regulations
require receipts for each allowable cash
expenditure in excens of $15 unless it is
not practicable to obtain them or unless
the duties of the traveler were of a con-
fidential nature, Agoncy for International
Development properly disallowed actual sub-
sistence expense claims for individual meal
costs in excess of $15 each in the absence
of receipts therefor, |

This decision is in response to a request from
an authorized certifying officer for the Agency for
International Development (AID) for a decision
regarding reimbursement for individual meals costing
in excess of $15 each. Because the Poreign Service
employees have not submitted receipts for the amounts
in question, we sustain the agency's disallowance of
individuval meal expenses in excess of $15.

The claims that give rise to this decision
were submitted by William L. Stanford and Mervin L.
Boyer, Jr., in connection with temporary duty travel
to New York., As AID Foreign Service personnel, their
travel is subject to the Foreign Service Travel Regu-
lations (FSTR), 6 FAM 100, which are published as
Appendix 9A to Aid Handbook 22, New York is a high-
rate geographical area for which a special locality
subsistence allowance is authorized by FSTR section
158.2, For October 28, 1980, Mr. Stanford claimed
dinner expenses of $28,.,50 for which he did not sub-
mit a receipt. For October 15, 16, 20, 21, and 23,
1980, Mr. Boyer claimed dinner expenses varying
from $15.10 to $18.25 for which he did not submit
receipts, Based on the receipts requirement of
FSTR section 116.3, amounts in excess of $15 were
disallowed for these particular meals. _

As Iin effect at the time of their travel, PSTR
section 116.3 provides:

"Receipts are required for each
allowable cash expenditure in excess of
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$§15 unless it is not practicable to
obtain them or unless the duties of
the traveler were of a confidential
nature.,"

The certifying offlcer indicates that AID has always
interpreted this section as requiring receipts for

all expenses claimed .. excess of $15, including meal
costs claimed on an actual subsistence expense basis.

» In submitting their reclaim vouchers for the
$13.50 and $6.45 amounts in question, Messrs,
Stanford and Boyer take issue with thé certifying
officer's interpretation of section 116.3 as apply-
ing to meal costs. As support for their position
that meal expenses are not subject to the receipts
requirement, the employees refer to section 6C5 of
AID Handbook 22 and to paragraph 1-11.3 of the
Federal Travel Regulations, published as part of
Appendix 9A to AID Handbook 22.

The wording of section 6C5 to which the
claimants make reference closely parallels the
following language of FSTR section 158.4 applicable
to the travel of Foreign Service personnel:

"1586.4 Itemization of Expenses

"All employees authorized special
locality subsistence are required

to submit with their travel vouchers
an itemized list of the amount

spent daily for expenses incurred.
This listing shows the amount spent
daily for:

"a, Lodging;

*"b. Meals (each meal cost should be
listed separately); and
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"c. All other items of subsistence
expense., Receipts should be obtained
whenever possible, but are required
without exception for lodging
expenses,* % "

The claimants view the above-quoted language as
requiring only an itemization of meal expenses and as
limiting the requirement for submission of receipts
to claims for lodging expenses., They view this pro-
vision as negating the applicability of the recelpt
requirements of section 116.3 when claims for actual
subsistence expenses or special locality subsistence
expenses are involved. We do not find that the two
provisions must be read in that manner. Section
116.3 is a general provision applicable by its terms
to all cash expenditures in excess of $15., 8ince
section 158,4 imposes a stricter ond additional
requirement for submission of receipts for lodging
costs, regardless of amount, we believe AID reason-
ably construed the two sections in a manner that
appropriately gives effect to both.

We are likewise unpersuaded by the claimants!
argument that meal costs are not included in the
listing of expenditures for which receipts are
required by paragraph 1-11.,3c of the Federal Travel
Regulations. Those regulations are not applicable to
travel by Foreign Service personnel and paragraph
1-11.3¢c has in fact been amended to more clearly
point out that the requirement to Eurnish receipts
for cash expenditures in excess of $15 is in additlon
to the requirement to furnish receipts for listed
expenditures, "regardless of amount.* FPMR Temp.
Reg. A-11, Supp. 4, April 29, 1977.

The reclaim issue submitted by Mr. Boyer raises
a collateral issue. ¥Nr. Boyer claims that none of
the five meals in question cost more than $15, but
that his voucher listing itemized dinner expenses in
excess of that figure reflecvts the additional amount
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of a tip for each meal, Since the voucher does not
provide for an itemization of tips and since the
regulation does not specifically exclude the amount
of a tip from the receipts requirement, we believe
AID reasonably applied the $15 receipts requirement
to the total cost of a single meal, inclusive of
tips, though that construction is not necessarily
required,

Since the employees have not furnished receipts
for any of the meals in question or expluined the
lack of receipts on one of the two bases provided
for by FSTR section 116,3, we find that the agency
properly disallowed their claims for individual meal
expenses in excess of $15,

ComptrolleQ(G neral
of the United States

'
o
.
i
M

Y
censerii





