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MATTER OF: Dlsability Incurred While on Excess Leave

DIGEST: A member of the Regular Army who incurred a perninent
and total physical disability while in an excess leave
status is not eligible for disability retired pay,
Under 10 U.SC, S 1201 the member must have incurred
his disability while entitled to receive basic pay in
order to be eligihle for disability retirement and
37 US*C, 5 502(b) (1976) and applicable regulations
specifically prohibit entitlement to pay and allow-
ances to members during etcess leave, Since the member
did not incur his disability while he was entitled to
receive basic pay, disability retirement is precluded.

The Assistent Secretary of the Army (Installations, Logistics
and Financial Management) has requested a decision concerning tho
authority oF the Departtent of the Army to approve a physical dis-
ability retirement and retired pay for en enlisted member of the
Regular Army who incurred his disability while in an excess leave
status. As explained below, since the member was itv an excess
leave status mnd was not "entitled to basic pay" whei, the dis-
ability was incurred, as required by ithe disability retirement
statute, we conclude that he may not lie paid disability retired
pay.

The matter has been assigned submission number SS-A-1381 by
the Department of DefenSc Military Pay and Allowance Committee,

On June 24, 2980, the member left his place of duty without
authorization. He was apprehended on September 4, 1980, and was
delivered subsequently into the custody of military officials.
Upon being confronted with a charge of violating Article 86 of the
Uniform Code of Military Justice (unauthorized absence), the member
elected to apply for an administrative discharge in lieu of a
court-martial, as was allowed by Army regulations. While awaiting
disposition of his application for a discharge, the member requested
excess leave (leave without pay). His request was granted. He used
the 4 days regular leave he had accrued and was placed officially
in excess leave statu& on September 14, 1980.

On September 20, 1980, while he was away from the military
and on excess leave, the member was involved in an automobile
accident which left him permanently and totally disabled. There-
after, his pending application for administrative discharge was
fvet aside and steps were initiated to process him for disability
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retirement, Should he qualify for retirement it is expected
that his disability will be rated at 100 percent.

The provisions of law governing the retirement of a service
member for physical disability are in title 10, United States Code,
chapter 61, The applicable provision permits the Secretary of
the Army to retire a member whose disability was "incurred while
(the member was) entitled to basic pay." 10 US,C, 5 1201, Since
the member in this case incurred his disability while in an excess
leave status, it is necessary to determine whether he Eaets the
requirement of having been entitled to basic pay at that time,

The statute under which excess leave is granted is 37 U.S.C.
| 502(b) (1976) which p wvides:

11* * * a member who is authorized by the
Secretary concerned, or his designated repre-
sentative, to be absent for a period that is
longer than the leave authorized by section 701
of title 10 is not entitled to pay or allowances
during the part of his absence that is more than
the number of days' leave authorized by that
section," (Emphasis supplied.).

That provision of law explicitly precludes entitlement to pay
and allowances for members of the arned services while in an excess
leave status, Paragraph 10306 of the Department of Defense Military
Pay and Allowances Entitlements Manual, entitled "Pay and Allowances
During Excess Leave," clearly reiterates the prohibition of 37 U.S.C.
5502 (b) by stating:

"Members on excess leave are not entitled
to pay and allowances * * *, Apply the above
as follows:

"a. When the complete period of leave
is granted as excess leave, pay and allowance
accrual will be stopped beginning with the first
day of leave.

"b. When a portion of the leave is granted
as pdvance leave and a portion granted as excess
leave, pay and allowance accrual will be stopped
beginning with the first day of excess leave.
Members on excess leave are considered to have
a rate of pay," (Emphasis supplied.)

-2-



B-205953

The Assistant Secretary indicates that personnel at the Army
Finance and Accounting Center have expressed the opinion that
members on excess leave are considered to have a rate of pay pur-
suant to paragraph 10306(b) of the Pay and Allowance Manual, and
that "rate of pay" and "entitlement to basic pay" are synonymous.
Therefore, this member could be considered as entitled to basic pay
at the time he was injured,

We can find no compelling basis for this conclusion, In our
opinion, the term "rate of pay" as used in the context of the
regulation simply refers to a monetary figure to be used in the
computation of certain benefits for which the member on excess
leave would otherwise he eligible, The term does not mean that
the member is "entitled" to pay while he is in an excesn leave
status,

In accordance with the law and regulation cited above, the
member was not entitled to basic pay during his excess leave.
58 Comp. Gen. 708 (1979), 47 Comp. Gen. 467 (1967), 43 Comp,
Cen, 539 (1964). In a somewhat similar case we held that a member
who wap injured during a period in which lie was not entitled to
pay by reason of a court-martial sentence, was not entitled to
disability severance pay which is also authorized for certain
members who incur a disability "while-entitled to basic pay."
34 Comp. Gen. 67 (1954), 10 U.S.C. 5 1203,

Acecrdingly, we conclude that the member in this case is not
eligible for physical disability retired pay because his disability
was incurred during a period of excess leave during which he was
not entitled to basic pay.

/at. Comptroller General
of the United States
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