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DIGEST; 1. Employee transferred frameMadrid,
Spain, to Washington, D,0,, wa-s
issued travel orders which errone-
ously authorized temporary quarters
subsistence expenses for a period
not to exceed 90 days. With excep-
tions not here pertinent, reimburse-
ment for such expenses is limited
to 30 days, 5 US,0t § 5724aMa)(3),
NQtwithstanding error in travel
orders claim for expenses after
30 days spent in temporary quarters
may not be allowed, 55 Comp9 Gent
1107 (1976). General rule against
retroactive modification of orders
is not a mechanism by which author-
izing official may expand scope of
his authority as limited by law
and regulations.

2. Employee reassigned to Washington,
D,C,', from a foreign post of duty
may n-t be reimbursed for cost of
selling his residence at prior duty
station in Florida. Both the old
and new duty stations of a trans-
ferred employee must be located,
within thle 50 States, the District
Of Columbia, the territories and
possessions of the United States,
the Commonwealth of Puerto Rico,
or the Canal. Zone to enticle him
to reimbursemeint for expenses inl
buying or selling a residence under
5 Uo.SC. § 5724a(a)(4). Prior duty
station in United States at which
transferrod employee had reemploy-
ment rights cannot be considered
constructive old duty station for
purpose of entitling employee to
real estate expenses in connection
with transfer from overseas post
of duty.
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Mr. Roy Simpson requests reconsideration of cir Claims
Group's July 15, 1981 denial of his claim for temporary
quarters subsistence expenses in connection with his transfer
of official station from MacrjA, Spain, to Washington, D.C.
He also claims real estate expenses required to be paid by
him in connection with the sale of his home in Pensacola,
Florida, The denial is sustained and the real estate
expenses may not be reimbursed.

In connection with his transfer to Washington, D.C.,
Mr. Simpson, an employee:of the United States Navy, was
issued travel orders which indicated that he was authorized
temporary quarters subsistence expenses not to exceed 90 days
as well as real estate expenses Hi8 claim for temporary
quarters subsistence expenses for a period in excess of
30 days was disallowed by the Navy, and that disallowance
was confirmed by our Claims Group on' the basis of para.
C13004, of Volume 2 of the Joint Travel Regulations (2 JTR)
which limits authorization or approval of temporary quarters
subsistence expenses to a pticiod not to exceed 30 days. His
claim for real estate sale expenses was administratively
disallowed on the basis of 5 U.S9C. § 5724a(a)'(4) which
authorizes payment of such expenses only when both the old
and new duty stations are located in the United States or
other designated areas.

In his appeal, Mr. Simpson states that when he was
offered a position in Washington, he was informed that he
would be reimbursed living expenses incurred for a period
not to exceed 90 days while awaiting shipment of his house-
hold goods and that real estate expenses incurred as a result
of the move would be paid. This information is 'confirmed in
the travel orders he was issued., He points to the language
of 2 JTR parat C3053 which provides that travel orders may
be amended only in limited circumstances and to the fact that
his orders have not been amended. With respect to his claim
for real estate expenses, he suggests that those incurred
in connection with the sale of his home in Pensacola,
Florida, may be allowed on the theory that his transfer was
between Pensacola and Washington, D.C., two points within
the United States, rather than between Spain and Washington,
D.C. Hle predicates this theory on the fact that he had
return rights to Pensacola that be forfeited in accepting
the transfer to Washington, D.C.
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3inder 5 U.S.Cl § 5724a(a)(3) an employee for whom the
Govermunent pays expenses of travel and transportation under
5 US,c, § 5724(a) may be reimbursed subsistence expenses
for himself and his immediate family for a period of up to
30 days while occupying temporary quarters when the new
official station is within the United States, When the
employee moves to or from Hawaii, Alaska, the territories
or possessions, Puerto Rico, or the Canal Zone, the period
of residence for temporary quarters subsistence expenses
reimbursement may be extended for an additional 30 days,

The statutory provisions and the implementing regulations
at 2 JTR, chapter 13, are clear and unambiguous. Subsistence
expenses while occupying temporary quarters are limited to
30 days. Employees who transfer to tthe United States frQm
foreign countries are subject to the 30-day limitation by
the express terms of 2 JTR parav C13004. The 30-day limita-
tion is statutory and cannot be waived. B-176078, July 14,
1972, The fact that extenuating circumstances are present,
such as the nondelivery of an employee's household goods,
does not entitle him to an additional period of time. See
55 Comp, Gen, 1107 (1976).

+ Entitlement, to temporary quarters subsistence expenses
in excess of the statutory limitation cannot be predicated
on erroneous advice or purported authorization in a traVel
order issued to-an employee. Dr. Frank A, Peak, B-199251,
November 18, 1980. Moreover, the general rule reflected in
2 JTR parat C3050 that orders may not be revoked or modified
retroactively to increase or decrease rights'or benefits.
that have vested when the travel was performed has reference
only to competent orders, It is not a mechanism by which an
authorizing official may expand the scope of his authority
as limited by law and regulation. It is not a bar to retro-
active amendment of an order whose provisions are clearly
in conflict with a law, agency regulation or instruction.
Charles O. Dougherty, B-188106, March 3, 1977.

-The extenuating circumstance-that Mr. Simpson had
accepted his transfer with the understanding that after
living in Spain, he would need additional time in temporary
quarters before receiving his household goods may not be
considered. The statutory 30-day limitation is applicable
to his transfer from Spain and it may not be extended.
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Under 5 UtSoC. § 5724a(a)(4) and FTR paraq 2-6.1a,
both the old and new stations of a transferrQ4 employee
must be located within the 50 States, the District of
Columbia# the territories and possessions of the Unitc'd
States, the Commonwealth of Puerto Rico, or the Canal 'Zone
to entitle him to reimbursement for expenses incurred in
buying or selling a residence, Thus, an employee may lot
be reimbursed for. the cost of selling his renidefice in the
United States incident to a transfer to a foreign post of
duty, and he may not be reimbursed for his residence pur-
chase expenses upon reassignment to the Unitc-d States,
47 COmp, Gen. 93 (1967) and David L, Toilliohi, B-184987,
May 28, 1976. The suggestion-that an employee who is trans-
ferred from an overseas post of duty to a psat in the United
States may be authorized real estate expenses on the basis
that a prior post of duty in the United States at which he
had reemployment rights while overseas constitutes his con-
structive old duty station for the purpose of that transfer
was specifically rejected in Army Corps of Engineers,
B-194423, March 31, 1980. - _ __

Accordingly, the action of our Claimn Group in denying
reimbursement of additional temporary quarters subsistence
expenses is sustained and Mr. Simpson may not be reimbursed
for real estate expenses in connection with the sale of
his home in Pensacola,

F Comptroller G nera
of the United States
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