# SHop port
-0 (9 I e

UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE
WASHINGTON, D.C. 20548

OFFICE OF GENERAL COUNSEL

B~-204114 “August 10, 1981

Paul W. Ahrens, President

Miracle Recreation Egquipment Company
P.0. Box 275

Grinnell, Iowa 50112

Dear Mr. Ahrens:

We refer to your letter of July 10, 1981 regarding the
late submission of your proposal on the General Services
Administration's (GSA) request for proposals (RFP)

No. 10 PN-HRS-0039 for the procurement of recreational
equipment.

As we understand it, the RFP specified that May 8,
1981 at 3:30 p.m. was the time of closing. Due to an over-
sight in your office, your proposal was not mailed until
May 14, 1981 and was not received by GSA until May 18,
1981 at 10:25 a.m., or 10 days after the specified c1051ng
date.

Although your company has held a contract with GSA
for many years, and even though you assumed that the bid
closing was later in the summer, as it had been in 1980,
GSA was correct in rejecting your proposal. The result
may appear harsh in your particular case; however, the
integrity of the competitive procurement system requ1res
that the established rules be observed.

The Federal Procurement Regulations (FPR) mandate that a
proposal received after the exact time specified in the RFP
not be considered unless it falls under one of the several
exceptions. FPR § 1-3.802-1 (b) (1964 ed.). Thus, by regu-
lation, a late proposal may be considered only where the
proposal is received prior to award and it was sent by reg-
istered or certified mail 5 days before the date of closing,
or the late receipt was due solely to the mishandling of
the proposal by the Government after its receipt or it was
the only proposal received. FPR § 1-3,802-1 (a) (1964 ed.).

The general rule followed by our Office is that the
offeror is charged with the responsibility of assuring that
its proposal arrives at the proper place at the proper time.
See Chambers Consultants and Planners, B-192465, August 18,
1978, 78-2 CPD 134. Because your proposal admittedly did
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not reach GSA by closing and it did not fall within any of
the exceptions under which it may be considered, it was
properly rejected as late.

We believe that the manner in which the Government
conducts its procurement must be subject to standards so
that all will be treated equally and impartially. Clearly
then, there must be a time after which offers may not be
received and to permit one offeror to deliver its proposal
after the closing date would tend to subvert the competitive
system. Data Pathing, Inc., B-188234, May 7, 1977, 77-1
CPD 311.

By the application of its late proposal rules, the
Government may lose the benefit of a proposal that offers
terms more advantageous than those timely received. This
may have been the case with your proposal. However, the
paramount consideration is the maintenance of confidence
in the integrity of the Government procurement system
rather than the possible advantage to be gained in a
particular procurement. See Federal Sales Service, Inc.,
B-193933, July 17, 1979, 79-2 CPD 36.

We also believe that acceptance of a late proposal
could be considered unfair to those offerors who success-
fully endeavored to submit their offers on time. It could
give an advantage to the late offerors over those who had
less time to prepare their proposals, even when the lateness
was due to unanticipated and innocent causes. 3M Business
Products Sales, Inc., B-194454, June 29, 1979, 79-1 CPD 474.

We hope this explanation is helpful.
Sincerely yours,

FA- Sy 1

f;‘ Harry R. Van Clé&ve
Acting General Counsel





