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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED S8TATES

WASHINGTON, D,C, 2OBA4a

FILE: B-203950 DATE: March 19, 1982

MAYTTER QF; Master Sergeant Donald A. Rea, USMC
Retired (Deceased)

DIGEST! 1. A Survivor Benefit Plan (SBP) partieipant
died leaving a widow and dependent child
by a former marriage. Both widow and
child became entitled to separate monthly
Veterans Administration pPisability and
Indemnity Compensation (DIC), but since
the child was living with the former
spouse, widow's DIC was reduced below
the rates set by 38 U,S8.C, 411(a),
because of 38 U.S.C. 3107(b), under
which a portion of the DIC is paid to
the child, The widow's DIC must be
deducted from her monthly SBP annuity;
however, in a case where a portion of
the DIC is paid to the child, the annuity
is to be reduced only by the actual
DIC payment the widow receives.

2. Where a widow's Survivor Benefit Plan
anpuity is reduced pursuant to 10 U.S.C.
1450(¢), by the award of Dependency and
Indemnity Compensation (DIC), the compu-
tation of the cost of the recalculated
annuity for refund of cost of participa-
tion, is to be predicated on the actual
monthly DIC payment the widow receives
in her own right under 38 U.S.C. 411(a),
as reduced by apportionment to a child
under 38 U.S.C. 3107(b).

This action is in response to a request for decision from
the Dishursing Officer, Marine Corps Finance Center, concern-
ing the proper reduction to be made in the Survivor Benefit
Plan annuity payable to Mrs. Joan Rea, as widow of the late
Master Sergeant Donald A. Rea, USMC, Retired, on account of
her entitlement to receive Dependency and Indemnity Compen-
sation (DIC) from the Vetarans Administration. We find that
Mrs., Rea's annuity should be reduced only in the amount of
the DJC payments she receives not including the portion of
her DIC which is paid to Sergeant Rea's child,
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This matter has been assigned Control No, DO-MC-1364 by
the Department of Defense Military Pay and Allowance Committee,

Sergeant Rea was placed on the retired list of the Marine
Corps on November 10, 1978, and enrolled in the Survivor
Benefit Plan to provide an annuity based on his full monthly
retired pay for his spouse and dependent children. He died in
July 1979,

Following Sergeant Rea's death, the Marine Corps deter-
mined that Joan, as his surviving spouse, qualified as his
eligible widow under the Survivor Benefit Plan and was entitled
to receive a monthly annuity of $479.50, pursuant to 10 U.S.C.
1450(a)(1l). In addition, she became entitled to DIC from the
Veterans Administration as authorized by 38 U,S.C, 411(a),
which was increased by the amount authorized by 38 U.S.C.
411(b), since the deceased member's child qualified as his
dependent.

Sergeant Rea's daughter, age 14, is a daughter by a former
marriage, and does not live with the widow. As a result, the
combined DIC award which would have been received by Mrs. Joan
Rea, was apportioned pursuant to the authority contained in
38 U,S.C, 3107(b), thereby reducing the payment to Mrs. Joan
Rea to an amount below the amount otherwise authorized to be
paid her under 38 U.S.C. 411{a)., The monthly payments made
to her have been $375 rather than $388, during the period
July 21 through September 30, 1979; $412 rather than $426,
from October 1, 1979, through September 30, 1980; and §471
rather than $488, from October 1, 1980.

Based on the foregoing, we were asked whether the Survivor
Benefit Plan annuity payable is the amour’ that exceeds the
DIC payment as authorizing 38 U.S.C. 41l1(a), or whether the
amount payable is to be predicated on the widow's DIC after the
apportionment authorized in 38 U.S.C. 3107(b) has been made.

If the annuity payable is reduced by the apportioned
amount of DIC and part of the cost of that annuity 1s refunded
under 10 U.S.C. 1450(e), we are asked whether the apportioned
amount should be used in calculating the refund.
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Section 1450 of title 10, United States Code, in requiring
the reduction of the Survivor Benefit Plan annuity when the
recipient also receives DIC, provides:

"(e) If *¥ * * the widow * * * ig also
entitled to compensation under section 41l1l(a)
of title 38, the widow * * * may be paid
ap annuity under this section, but only in
the amount that the annuity otherwise payable
under this section would exceed that compen-
sation."

Section 411 of title 38, United States Code, provides:

“(a) Dependency and indemnity compensation
shall be paid to a surviving spouse * * *,

"(b) If there is a surviving spouse
with one or more children below the age of
eighteen of a deceased veteran, the depend-
ency and indemnity compensatiorn paid monthly
to the surviving spouse shall be increased
* * * for each such child."

In conjunction with the provisions of 38 U.5.C. 411, section
3107 of the same title provides:

"{b) Where any of the children of a
deceased veteran are not in the custody of
the veteran's widow, the * * * dependency
and indemnity compensation otherwise pay-
able to the widow may be apportioned as
prescribed by the Administrator [of Veterans'
Affairs]."

The concept of the law governing NDIC payments is to provide
some measure of financial support to surviving dependents of
veterans who die of service~connected causes, one part for
the personal maintenance of the surviving spouse and the other
part for the personal maintenance of each child who qualifies
as the deceased member's dependent. Under section 3107(b),
it is recognized that a deceased veteran's dependent children
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may not reside with the surviving spouse, If any of the depend-
ent childrepn are residing elsewhere, the combined awvard of DIC
otherwise payable to the surviving spouse is reduced, not

by the specific amount of dependent child increase, but by a
greater apportioned amount as determined under Veterans Adminis-
tration regulations, As a ro¢sult, the amount payable to the
surviving spouse in such a case is reduced to an amount below
that otherwise authorized to be paid her in her own right under
38 U.5.C. 411(a).

Payments under the Survivor Benefit Plan are not hased on
the same concept. Where a retired member elects spouse coverage
only, she js the sole beneficiary of the annuity payments so
long as she qualified as a widow under the Plan., If a member
has both spouse and dependent children coverage (as was the
situation in this case), so long as the surviving spouse romains
qualified as the eligible widow wnder the Plan, the widow is
entitled to the entire annuity, regardless of the number of
dependent children and regardless of where they are living,
During that time the children qualify only as potentially eli-
gible beneficiaries, since their right to the annuity arises
only upon the loss 0of eligibility by the surviving spouse.

See 60 Comp. Gen. 240 (1981).

The legislative history of Public Law 92-425, September 21,
1972, 86 stat., 706, which created the Survivor Benefit Plan,
recognizes the essential difference between the composition and
method of awarding DIC benefits and payments of annuities under
the Plan. In S. Rept, No, 92-1089, Scptember 6, 1972, to accompany
S. 3905, which eventually became Public Law 92-425, the following
observation regarding the matter was made on page 2

"S., 3905 as introduced would permit an
offset of not only the widow's DIC payment
but also other DIC parments such as the
aid and attendance payment and children's
payment. The commictee version defines
precisely that the DIC payment to be offset
is the widow's payment only."

On page 4 of the same report in which the principal elements
of the Plan are described it is stated:



B-203950

"When Dependency and Indempity Compen-
sation (DIC) is payable to a widow it will
he supplemented by a Defense payment to
attain the desired 55 percent level,"

And on page 28, it is stated that;:

"S, 3905 requires a combination of
payments under the proposed plan with those
currently available under DIC from the
Veteran's Administration. This provision
* * * jg clarified to specify that the
only DIC payment considered in the combi-
nation will be the widow's or the widower's
payment, Withovt such a change it would
be possible to consider as well DIC pay-
ments for children and payments made
because the spouse requires aid and
attendance. The committee felt that such
a result was not intended."”

The overall purpose of the SBP i3 Lo provide a bhasis
whereby retired members may prrovide lncome protection for
their surviving de,endents at a level which thev choose,
but not to exceed 55 percent of their retired pay. It is
our view that in accordance with this purpose and the legis-
lative history of the Plan, when the annuity authorized to be
paid under the Plan exceeds the DIC payment to the surviving
spouse, that annuity is to be reduced only by the amount of
the actual DIC payment to the surviving spouse in her own
right, after apportionment, if so required. Therefore, in
answer to the first question Mrs. Rea's monthly SBP annuity
is to be reduced only by the amount of the monthly apportioned
DIC payment which she receives as surviving spouse.

With regard to refund entitlement, 10 U.S.C. 1450(e)
authorizes the recalculation of the annuity and its cost to
the member when the annuity is reduced because of DIC payments.
It also authorizes refund to the widow of the excess cost pre-
viously collected from the member's retired pay. In accordance
with the answer to the basic question, the recalqulation
of the annuity for refund purposes is to ke predicated on
the amount of DIC paid to the widow in her own right, after
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apportionment, if so required. See in this connection,
55 Comp. Gen, 1409 (1976). For the method of computing
that recalculated annuity, see 56 Comp. Gen. 482 (1977).

\
Comptroller General
of the United States





