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MATTER OF: Sales Activities of ketired Regular
of ficers~-Application of 37 U,S.C. § BOl(c)

DIGEST: 1. Regular officers, employed by companies
which sell oupplies and war materials
to the Department of Defense or its
agencies, who visit Army and Air Force
Exchange Service stores to perform war-
ranty repairs on their employer's products
purchased from store, perform their duties
as noncontracting technical specialist and
are not in violation of 37 U.S.C., § 801(c).

2, Visits by retired Regular officers to Army
and Alr Force Exchange Service stores for
purposcs of demonstrating employer's pro-
duct and conducting seminars to induce
procurement by the Government are in vio-
lation of 37 U.,.S.C. § 801(0)0 Hoviever,
stocking stores with employer's sales
literature, taking sales inventory and
conducting product demonstrations and
seminars to explain the use of previously
procured products or to influence sales to
store customers do not violate the statute,
since these activities do not directly
influence Government procurement.

The issues are whether certain activities of retired
Regular officers constitute violations of the selling
restrictions of 37 U.s.C. § 801(c). Specifically, cer-
tain of these officers, employed by contractors who
sell supplies or war materials to the Department of
Defensce and its agencies, hold positions that entail
visiting Army and Air Force Exchange Service stores on
behalf of the cmployer to (1) demonstrate company pro-
ducts, {2) perform warranty repairs on company products
purchased from the stores, (3) stock the stores with
company advertisements, and (4) conduct sales inventory
to determine rate of sales.

In clarification of these duties, the officers
contend that their activities are not in violation of
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37 9,8.C., § 801(c) brcause the actual contracting
functions are perforimed by the company they represent
in accordance with sales and procurement procedures.
The question is also raised as to whether the determi-
nation of a violation of the statute in such instances
turns solely upon whether the company's product oy item
has been contracted for prior to an officer's visits

or may be contracted for subsequent to his visits,

These questions were asked by the Assistant
Secretary of Defense (Comptroller). The questions
together with a discussion are contained in the Depart-
ment of Defense Military Pay and Allowance Committee
Action No. 525,

Subsestion 801(c) of title 37, United States Code,
provides that, for a period of 3 years after the name
of a Regular officer of the uniformed services is placed
on a retired list, payment may not be made to such an
officer who 1s engaged for himself or others in selling,
contracting, or negotiating to sell supplies or war
materials to an agency of the Department of Defense or
one of the uniformed services. As stated in the dis~
cussion of the questions posed here, the definition of
"gselling" as provided by DOD Directive 5500.,7 includes:

"Any * ¥ * ljaison activity with a
view toward ultimate consummation of a
sale although the actual contract thereof
is subsequently negotiated by another
person,"

At the outset we would like to point out that the
law and regulations do not apply to sales activities of
retired Regular officers designed to promote sales to
individuals who desire to purchase a particular product.
The law relates only to retired Regular officers who
engage in sales activities where the Government entities
listed in the statute are the potential or actual pur-
chasers of supplies or war materials.

In construing this statute, we have held that when
a retired officer "participates in some phase of the
procurement process, such activities bring him within
the purview of the definition of selling" stated in DOD
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Directive 5500.7. 56 Comp., Gen. 898, 899 (1977). fThe
purpose of this statute is to prevent favoritism and
preferential treatment in the Department of Defense and
uniformed services' procurement process that may result
from the employment of retired Regular officers by
potential contractors. Accordingly, activities designed
to influence procurement must be considered within the
scope of the statute, even though the actual procedural
functions of negotiating sales contracts or executing
sales may be performed by an individual who is ncot bound
by tlha restrlction, See 38 Comp. Gen, 470 (1954),
However, employment in nonsales, executive, or adminis-
trative positions which require agency contacts in the
capacity of a noncontracting technical specialist or
consultant, but which involve no sales actjvities,

is outside the scope of the statute und DODP Directive
5500,7, 53 Comp. Gen., 616, 618 (1974); 5? Comp. Gen., 3
(1972).

Visits or contacts by the retired officers for the
purpose of repairing company products constitute con-
tacts as a noncontracting technical specialist, and such
activity is not in violation of the selling restrictions
of this statute, provided that no sales activities are
conducted during the course of such contacts. See
52 Comp. Gen. 3, supra. However, retired Regular offi-
cers who conduct seminars may or may not be in violation
of the restrictions, depending upcn the content of the
seminars and the purpose for which they are conducted.
If, in the course of conducting a seminar as a part of
his employment, a retired Regular officer promotes,
recommends, suggests, or in any way induces a sale to
the Department of Defense or a uniformed service, he is
in violation of the statute. If, on the other hand, a
retired Regular officer conducts a seminar for the pur-~
pose »f explaining the use of products that have already
been procured by the agency or service, that activity
would not violate the prohibition unless it influences
the procurement process.

Retired Regular officers who demonstrate an
employer's product to customers in the Army and Air
Force Fxchange Service stores, stock the stores with
the employer's sales literature, and take inventory of
their company's sales, are not violating the statute,
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As we noted earlier, the statute applies to activities
of retived Regular officers which involve selling to
the Devartment of Defense., This includes contacts with
Department officials who are in a position to influence
proourement, The statute does not prohibit contacts
with customers in the service stores since this activity
can have only an indirect effect on the Department's
procurement, In our view the statute does not bar a
retired Reqular officer from promoting the sale of a
product to the public simply because the promotion
activities involve items beinyg sold at Army and Air
Force Exchange Service stores. 8Such activities are

a step removed from those aspects of the procurement
process to which the statute pertains.

Reqarding the basis for determining whether an
officer‘s activities under the mrtated circumstances are
in violation of the restriction, the statutc proscribes
payment to retired Regular office:s who are involved in
ongoing or continuing procurement efforts or activities.,
Even though an employer's product has been previously
contracted for, if there exists a possibility that the
activities or contacts of an officer within the
restricted period could influence additional contracts
for supplies or materials, that officer's activities
are in violation of the statute., Therefore, the fact
that a prior sales transaction has been executed is
not determinative of whether an officer's activities
constitute a violation of the statute.

Comptroll General
of the United States





