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MATTEH OF: Offlce of Personnel Management's Implementatlon of.
: ' Merlt Pay ' . _

DIGEST: . 1. The merltapaypr'ovisions of ‘the Civil :Sérvice» Reform
‘ Act (5 U.S.C..§ 5401 et seq.) require that the merit. . .
" pay system cost- no-more than the. pre-merit pay system:,f.
Merit pay system is only meant to redistribute funds - 7
. which would otherwise have been spent .on certain sal- '
~ary increases.under- pre—nerlt pay system. Accord-
~ingly, OPM should revise its merit pay calculations .
- for within—grade step increase .and quality step in--
crease components of merit pay pool according to what’
: agen01es would have otherg*ge spent on these types. of
‘salary 1ncreases under the merit pay system. .

-

. 2. OPM should not add capped" funds, which would have
o been paid to certain merit pay employees if not for
. the salary ceiling, to the fund to be used-for merit
- pay. awards. The ceiling ‘imposed on salaries pursuant
to certain aporoprlatlons restrictions is a limitation -
on the merit pay system in that funds which could not
‘have been paid under the pr e-merit. pay system are not
to be 1ncluded in the merlt pay: pool. -

During thevcourse of an audlt of the 1molementat10n by the Offlce
of Personnel Management (OPM) of the Merit Pay System under -the Civil
Service Reform Act (CSRA), we have found that the method used by OpM.
to calculate amounts available for merit pay payouts by agencies does
not conform to the requlrements of the Act.

_ Under provisions conEEiﬁea,iﬂ'S U.S.C. § 5402(b)(4)%r0PM is
required to determine the amount of .funds available for the merit pay -
program of each Executive agency and department prior to the beginning
of each fiscal year. OPM construes this provision of the merit pay
statute differently than does this Office. These differences center
upon the extent of the discretion granted OPM by this statute to cal-
culate the amount available to each agency and department for merit
pay. This statute reads as follow: L

"(4) The funds available;for the purpose of this
subsection to the head of any agency for any fiscal
year shall be determined before the beginning. of the
fiscal year by the Office [of Personnel Management] on
the basis of the amount estlmated by the Offlce to be
necessary to reflect—~

"(A) w1th1n—step increases and qua ity step increases
which would have been paid under subehaptet,III_[General
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' Schedule Pay Rates] of chapter 53 [Pay Rates and Systems]

- of this title during the fiscal year to-the employees of - .
the agency covered by the merit -pay system if the em- oA~
ployees were not so- covered and : ; ‘ - R

A "(B) adjustments under sectlon 5305 [annual pay e
reports and adjustments) of this title which would have- R
been paid under such subchapter during the fiscal year e ¥
to such employees if the -employees were not so.covered, a
less an amount reflecting the adjustment under subsec-

“tion (c)(1) of this:section in rates of basic pay pay-
able to the employees for the fiscal year."‘[Subsectlon»
(c)(l) allows OPM to reduce annual cost of living in--

creases for merit pay participants by as much as 50 per-
cent.] (Emphasis added ) 5 U.5.C. §. 5402(b)(4).x

It is OPM's p051t10n, in essence, that the statutory authorization -~
to OPM to estimate the amount necessary to reflect salary increases-
which would have been received by merit pay part1c1pants under the pre-
merit pay system was 1ntent10nally drafted to give OPM the bhroadest
possible discretion in. determining the merit pay pool. OPM also relies
on its statutory responsibilities under the Civil Service Reform Act as
a whole to devise an eguitable merit pay system which will be accepted
as such by merit pay participants. Thus, OPM believes it ' is authorized
to add funds to the merit pay pool in excess of what actually would
have been spent had merit pay not been implemented, to. satisfy certain
objectives such as ensuring that no employee be penalized due to the =
implementation of merit pay and ensuring that the average annual salary
rate of all employees subject to merit pay be eguivalent to what their -
average annual salary rate would have been under the pre—merlt pay -
system. N

" Qur Office's position, on the other hand, is that the quoted
provision limits OPM to estimdtes of the amounts which would have been-
id. for within-grade, quality step, and comparability increases if
merit pay employees were still under the old system.l/ Further, this:

~e

1/ In this regard this Office dges not ob]ect to regulatxons promul-

gated by OPM at 5 CFR 540. 103(d)*&h1c5 permit agencies to expend an

amount no less than 95 percent and no greater than 105 percent of the

merit pay figure provided annually by OPM. CPM's formula is based on

estimates of events which would not be susceptible to precise determi-
nation before the fact even in the absence of the merit pay situation.
In view of the imprecise nature qf the estimates, we believe that OPM

has properly incorporated a dedree of flexibility into the system.
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provision's leglslatlve hlstory convxnc1ngly demonstrates that Con—

gress intended for the merit pay system to cost no more than the . -~- "~

amount -expended under the pre-merit pay system. ‘It ‘was ‘the intent of
the Congress that the implementation of the merit pay system would -
only redistribute an amount.essentially equal to the amount expendeqd :
under the pre-merlt pay system. :

Thls intent is clearly expressed in statements made by -

President Carter, by the Chairman and - Deputy Executive Director of -
the C1v1l Service Commission (currently OPM), and by statements con-
tained in the Senate and House Committee Reports. President Carter,
in a message . to the Congress, stated that the merit pay system "* * *
would not increase payroll costs * * *," (Weekly Compilation of :
Presidential Documents, March 2, 1978). This position was reiterated
by The ‘Honorable Alan K. Campbell,.Chairman, U.S. Civil Service Com=--
mission when he stated: "The net effect of these changes [the merit
pay system ] is that employees as-a group will receive neither more-
nor less than they presently do, but those individuals performlng in
superior fashion will receive higher salary increases.” (Clz;}ﬂfgg;s
earlngs

a
&\ylce Reform Act of 1978*apd Reorganization Plan: No: - 2% f 1978:

on S. 2640, S. 2707, and S. 2830 before the Committee ‘On CGovernmental
Affairs United States Senate, 95th Cong., -2d Sess. 36 (1978)). Also,
Mr. George J. McQuoid, Deputy Executive Director, U.S. Civil Service
Commission, in responding to. questions from the staff of the Senate.

Committee on Governmental Affalrs in the above c1ted hearlngs stated: = -

"There will be no 1mpact, elther plus or minus, on -
overall payroll and benefit costs as a result of the -
introduction of the merit pay program. Under the pro-.
gram, funds which, under the present system,. would be
Xexpended automatically would be redistributed based
upon merltorlous performance rather than tlme in grade.”

Moreover, in a sectlon-byesectlon ana1y51s of S. 2640, The Civil Service:
Reform Act, by the Senate Governmental Affairs.Committee, it is stated: -

"The merit pay system would not require additional
expenditure of money. The money saved from not award-
ing full across-the-board comparability increases and
automatic step increases would be used to reward those
employees who deserve pay.raises or bonuses." S. Rep.
No. 95-969, 95th Cong.; 2d Sess. 88 (1978).

Finally, both the Senate and House Committee Reports contain cost :
estimates from the Congressional Budget Office stating that the imple-
mentation of the merit pay system would have no effect on the total

amount of funds expended for personnel compensation.‘si Rep. No. 95-969, .
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95th Cong., 23 Sess. 123 (1978), H.R. Rep. No. 95-1403, 95th Cong.,
2d Sess. 94 (1978) . , o

The fundamental issue, as we see it, centers arbund proper -
determination of the size of the "approprlatlon" Congress has made
available for merit pay purposes. .In-our -opinion, the terms of
§ 5402(b) (4) Aguoted above, coupled with the completely consistent -
legislative history, clearly demonstrate that the Act was. only'meant .
to redistribute funds and not to prov1de additional funds for salary @~
increases. OPM's development of the merit pay fermula must comply”
- with this restriction. 1In our view, it is .not’ perm1551ble under the
CSRA for OPM to calculate funds available for agency merit pay pro-
grams which would result in more money being expended under the merit
pay system than would have ‘been spent Under the pre-merit pay system.
Calculations by our audit staff demonstrate,Ahowever,pthat the amounts
allowed by OPM's formula for pre-merit pay within-grade and quality
step increases overstates by $58 to $74 million-dollars the amounts |
which would have been paid to merit pay employees if they were still .
under the previous system. Furthermore, OPM's formula includes amounts.
for within—grade, quality step, and comparability increases which would:
be due merit pay employees who are at.or above the statutory pay cap
of $50,112.50 if the cap did not exist or were lifted.. This has the -
potential of permitting thesé funds, none of which would have been
spent under the pre-merit pay system, to be ‘used for merit pay awards’
to employees whose salarles are not llmlted by the pay cap.

-

Our ana1y51s of how OPM's computatlon of these three facets of the  <
merit pay formula will result 1n additional money belng spent on merit .
pay is as follows: .

Within-grade Step Increases

When determining the within-grade step increase component of merit
pay, OPM assumes that each employee eligible for merit pay would have
received a within-grade step increase under the prior program on
October 1, the beginning of the fiscal year. By computing the w1th1n~ ‘
grade increase component of the merit pay pool as if it were due at-
the beginning of the fiscal year, OPM is establishing a formula which -
overstates the amount of money.which would have been expended on
within-grade increases but for merit pay. This is because eligible
employees under the pre-merit pay system would have received within--
grade increases on their particular anniversary dates, which dates
fall throughout the fiscal year. OPM believes that this is necessary
because only by using this formula can it assure that the group of -
employees who would have received: within-grade increases during the
period October 5, 1981 to April 5, 1982, if not for the implementation
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of merit pay will not be‘penallzed . OPM also malntalns that use of -~ ~ o~
the October 1 date is necessary for 1t to ensure that the average = .

annual salary rate of all employees -subject to merit pay will be equiv-
alent to what the average annual salary rates of these employees wouhﬂ

have been under the pre-merlt pay system.A

In our oplnlon, the computlng of the w1th1n—grade increase .
component of the merit pay pool in. this manner does not conform to - = '
the mandates of the CSRA. To .ensure compliance with the CSRA, this.® - =~
~ component of the formula should reflect as precisely as p0551ble what
. otherwise would have been actually spent on w1th1n—grade increases.
Thus, OPM should compute the percentage agencies would have actually
allocated from their payrolls for the awarding of. w1th1n—grade in~
creases but for merit pay in a given year and this figure should be =
used as part of the determination of -the funds -available for merit pay
increases. While OPM's method. of calculating within—grade increases
apparently will assure that the average annual salary rate of employees -.
under merit pay will be equ1va1ent to what it would-have been under the
pre-merit pay system, this is not required by the CSRA. Slmllarly, the
CSRA does not authorize OPM to adjust the merit pay formula to assure-
that employees who would have been due w1th1n—grade increases during.
the first half of fiscal 1982 will receive under merit pay what they

would have otherwise received under the pre-merit pay system. Moreover,
this seems contrary to the CSRA's basic concept of rewardlng merltorlous
performance rather than 10ngev1ty of service

Quality Step Increases :

When calculating the ouallty step 1ncrease component of the merlt
pay pool, OPM includes what it believes agencies should have spent on
this type of salary increase in-the past rather than the amount agencies
have historically spent. Tt'is true that the CSRA does not mandate that
in calculating the gquality step increase or within-grade increase com-
ponent of the merit pay’pool, OPM compute these components to reflect
what agencies have historically spent on these two types of salary. in-
creases. Instead, the Act only requires CPM to.estimate what would have
been paid to employees during the fiscal year if they were not covered
by merit pay. This can most logically, in our view, be achieved by .
referrlng to historical data. However, there may be other ways to sat—

isfy this requirement and it is in OPM's discretion to determine the
best possible method to meet this requ1rement ‘for the various compo—
nents of the pool. Thus, although agencies have hlstorlcally only:
spent .1 percent of their payrolls on quality step increases, OPM would
be authorized to use the .4 percent of payroll costs for this component
it is proposing to use if OPM can show that a change in historical prac-
tice would have resulted in .4 percent of payroll costs being paid as
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quality step increases in fiscal year 1982. However, if agencies will
continue to spend only .1 percent of their total: payroll costs on - .
quallty step increases for non-merit pay- employees in fiscal year * ~ -
1982, in our view, OPM in computing this portion. of the pool should -
only use .l percent of total payroll costs even if OPM maintains that
this will effectxvely result in the -continued underutlllzatlon of -
quality step increases. In-other. words, unless OPM takes positive - -
steps to assure that non-merit pay. quallty 'step: increases total .4 per—-
cent of salaries Government-wide, we can see no_gustlflcatlon for u51ng
such a percentage for merit pay pool purposes. o

Increments Above the Statutory Pay Celllng

OPM includes, as part of its merlt pay pool computatlons, amounts
for w1th1n—grade step increases, quality step. increasés, and compar-
ability increases which would have been pald to employees under the .
pre-merit pay system if it were not. for the statutory cap. 1mposed on
salaries, currently fixed at $50,112.50. OPM's procedures. require that
enployees whose salaries exceed the cap receive accounting or “paper"
incréases in order that’ their proper pay rate will be established if
the cap is ever lifted. This Office-.agrees that these employees must
receive "paper" increases. We do not believe, however; these increases
may be included in the merit pay pool if the possibility exists that
these capped funds might be distributed to employees eligible for merit
pay who have mot reached this celllng.' A distribution of this sort
will result in additional funds in the merit pay pool because these -
funds would not have been expended under the pre-merit pay system, - N
given the- continued existence of. che pay cap. In our view, this is
not permitted by the CSRA. In this regard, . we would not object, in -
pr1nc1ple7 to the use of "paper" salary increases which would other-
wise be due capped employees for purposes of calculating how much
money would be in the merit pay pool for capped. and non-capped em=
ployees if the cap did not exist. However, we can see no. justifica-
tion for .distribution to non-capped merit pay employees of any of
these "paper" increases because none of these. funds ‘would -be payable
under the pre-merlt pay system.»

f——

_ Conclusion

As indicated above, our audit staff. has determined that the
above-described OPM calculations of the various components of merit
pay will make available to all executive agencies, collectively, ap-
proximately $58 - $74 million dollars more every year for merit pay
expenditures than would have been expended under the pre-merit pay
system. In our opinion, the computatlon of the merlt pay pool 1n a
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manner which leads to thlS result is contrary to the language and 1n:'
tent of the CSRA. Accordingly, OPM should take immediate action to.
revise its merit pay 1mplementat10n plan to brmg it 1nto compllan(:e s
with this restriction. o -

" Acting Cornptro: er f.y[enetal
.of the Um.ted States _
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