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MATTER OF: Dependent's Local Transportation Expenses
for Outpatient Medical Care

DIGEST: Pursuant to 10 U,S,C, § 1040(a), dependents
residing with members of the uniformed ser-
vices stationed outside the Uniteid States
are entitled to transportation to the nearest
appropriate medical facility at Government
expense when adequate care is not, available
in the locality, The statute's legislative
history indicates a congressional intent to
allow reimbursement of all transportation
expenses necessary under the circumstances,
Therefore, the Joint Travel Regulations may
be amended to allow reimbursement for actual
expense of local transportation of a depend-
ent receiving outpatient medical care outside
the locality of the member's duty station
when such care is determined to be medically
necessary.

We have been asked whether Volume 1 of the Joint
Travel Regulations (1 JTR), paragraph M7108, may be
amended to authorize reimbursement for the local trans-
portation of dependents who have been transported from
the member's overseas duty station to a location where
adequate medical care is available and are receiving
outpatient medical care at that location. The regula-
tion may be amended in i'ccordance with this decisions

The question was presented in a letter dated
March 4, 1981, from the Acting Assistant Secretary of
the Army (Manpower uid Reserve Affairs), which was
assigned Control Nbo 81-10 by the Per Diem, Travel and
Transportation Allowance Committee,

Under 10 U.S9C. § 1040(a) (1976), transportation at
the expense of the United States is authorized to the
nearest appropriate medical facility in which adequate
medical care is available for a dependent who is residing
with a member of the uniformed services stationed outside
of the United States on active duty for more than 30 days,
and who requires medical attention which is not available
in that locality. The dependent may also be transported
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at Government expense from the medical facility back to
the member's duty station or such other place as may be
determined to be appropriate under the circumstances,
Also, transportation and travel expenses may be furnished
to attendants where a dependent is unable to travel
unattended9

Paragraph M7108, 1 JTR, promulgated pursuant to
10 USC, § 1040, substantially mirrors the provisions
of the statute itself, The regulations do not provide
for reimbursement of any expenses incurred by a depend-
ent other than transportation to and from the medical
facility, The question is whether paragraph 147108 may
be amended to allow reimbursement of the cost of rental
cars or taxicabs, or other transportation required to
transport the dependent between the carrier termit.al,
the medical facility, and the dependent's place of
lodging, when a dependent is receiving outpatient care
at a medical facility outside the locality of the
member's duty station,

Section 1040 was added to title 10, United States
Code, by Public Law 89-140, August 28, 1965, 79 Stat. 579,
in order to ensure access to adequate medical care for
all dependents accompanying members of the uniformed sar-
vices at their duty stations outside the United States,
and to remedy the financial hardship placed upon a member
by the cost of transportation in those situations. In
47 Comp. Gen. 743 (1968), we interpreted the phrase
"transportation at the expense of the United States,"
contained in 10 UsS9C9 § 1040, when viewed in light of
the legislative history of the act, as indicating a
purpose to provide transportation of dependents between
medical facilities at no expense to the members or depend-
ents. The legislative history of the law does not specif-
ically mention the case of outpatient care as presented
here. However, there are indications that reimbursement
for all of the dependent's transportation expenses neces-
sary to obtain proper medical treatment not available in
the locality of the member's duty station was intended.
Thus, it is our view that in the case of outpatient care,
necessary expenses for transportation to and from the
hospital would fall within the purview of section 1040(a),
if a determination is made by the proper medical author-
ities that such care is necessary.
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Accordingly, we have no objection to an amendment to
1 JTR, paragraph 147108, which would authorize payment of
local transportation costs in the described circumstances,
of course, only actual costs may be reimbursed; commuted
payments, such as mileage allowances,may not be made,
47 Comp. Gen. 743 (1968).

Comptroller Generalt of the United States
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