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MATTER OF: Private First Class Terry D. Trotman, USMC

DIGEST: Member of the Marine Corps is not entitled
AAl ,A/epber to per diem allowance while performing tempo-

I '-"'[/ rary duty/under instruction between date he
completes basic training and date he receives
orders naming permanent duty station since
temporary duty station is only post of duty
at that time and member is not in travel
status for per diem purposes.

This case was presented to our Office by the Dis-
bursing Officer, Marine Corps Air Station, Cherry Point,
North Carolina, for advance decision as to the entitle-
ment of Private First Class Terry D. Trotman, USMC, to
per diem allowance for a period of temporary duty under
instruction at the Naval Air Station, Jacksonville,
Florida. The matter was assigned control number 81-12
and forwarded to us by the Per Diem, Travel and Transpor-
tation Allowance Committee. As explained below, he is
not entitled to per diem during this period.

Effective January 24, 1980, Private Trotman was
detached from the Marine Corps Recruit Station, Parris
Island, South Carolina, and ordered to report to the
Naval Air Station, Millington, Tennessee, for temporary
duty under instruction. After completing that duty on
May 30, 1980, Private Trotman was ordered to the 2d
Marine Aircraft Wing, Cherry Point, North Carolina, for
temporary duty under instruction beginning June 12, 1980,
to be followed by further transfer by Headquarters Marine
Corps. Effective July 12, 1980, Private Trotman was
directed to report for temporary additional duty for
approximately 5 weeks to the Naval Air Station, Jackson-
ville, Florida, under orders directing his return to
Cherry Point upon completion of instruction. Further
orders dated August 27, 1980, designated Cherry Point
as Private Trotman's permanent duty station, effective
September 3, 1980.

During his period of duty at Jacksonville, Private
Trotman was advanced $35 per day for living expenses.
The Commanding Officer at Jacksonville had certified that
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adequate quarters were unavailable and that use of Gov-
ernment messing facilities was considered impracticable.
The Disbursing Officer now questions Private Trotman's
entitlement to the per diem allowance.

Section 404 of title 37, United States Code, pro-
vides in pertinent part that under regulations prescribed
by the Secretaries concerned members of the uniformed
services are entitled to travel and transportation allow-
ances upon a change of permanent station, or otherwise,
or when away from their designated post of duty. Para-
graph M3050-1 of Volume 1, Joint Travel Regulations
(1 JTR), provides that members are entitled to travel
and transportation allowances only while actually in a
'travel status;" temporary duty is included in the
definition of travel status under 1 JTR para. M3050-2-1.
The term "temporary duty" is defined in Appendix J,
1 JTR, as duty at a location other than the permanent
station, at which a member performs temporary duty under
orders which provide for further assignment to a new
permanent station or for return to the old permanent
station upon completion of the temporary duty. However,
under para. M4201-13 of the same regulations, "[n]o per
diem allowance is payable for periods of temporary duty
performed by an officer or enlisted member who is ordered
to active duty under orders which do not designate a
specific permanent duty station to which the member is
to proceed upon completion of the temporary duty."

The foregoing regulation embodies the holding in
Califano v. United States, 145 Ct. Cl. 245 (1959), that
travel status cannot exist for a member of the uniformed
services in the absence of a designated post of duty
from which travel is being performed. On the facts
there presented, the Court of Claims held that orders
directing a member to proceed from his home to a station
for 4 months of indoctrination and further assignment to
duty did not place him in a travel status at that station,
since it was the only post of duty he had at that time.

Applying Califano, we held in 39 Comp. Gen. 511
(1960) (Case 4), that a member ordered to active duty
from his home, who is assigned to a station for temporary
duty and further assignment, may not have the place at
which the second or subsequent periods of temporary duty
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are performed considered as other than the member's only
post of duty, to place the member in a travel status for
per diem purposes. We concluded in part that a newly
enlisted member who, on completion of basic training,
receives orders to temporary duty and further assignment,
is not entitled to per diem for the periods of temporary
duty. See also 53 Comp. Gen. 740, 741 (1974).

In the present case, we conclude that Private Trotman
was not entitled to receive a per diem allowance for his
period of duty at Jacksonville. Because he had no other
station designated as his permanent duty station, Jack-
sonville constituted his only designated post of duty and,
thus, while serving there, he would not be traveling away
from a permanent station. Consequently, Private Trotman
was not in a travel status and payment of the per diem
allowance was unauthorized.

We note, however, that Private Trotman was entitled
to basic allowances for quarters and subsistence while at
Jacksonville, due to the unavailability of quarters and
mess facilities. See 53 Comp. Gen. 740, supra. Those
amounts should be deducted from the per diem payments to
determine his actual indebtedness.

Acting Comptroller General
of the United States
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