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DECISION OF THE UNITED B8TATES
WASHKINGTON, . cC 208548
FILE: B-202544 _ DATE: August 31, 1981

MATTER OF:

DIGEST:

Mr.

1.

Federal Home Loan Bank Board - Weekehd
Return Travel

Under 55 Comp. Gen. 1291 (1976),
employees on extended temporary duty
assignments (TDY) may be reimbursed
their travel expenses in returning
home on a weekend if the agency con-
ducts a cost analysis and determines
that periodic weekend return travel
would result in savings in terms of
increased productivity and reduced
costs of recruitement and retention.
Federal Home Loan Bank Board, without
a cost analysis, allows field examiners
to return home 1 weekend for every 4
weeks of TDY. The Board may tempo-
rarily continue its current practice,
but must conduct a cost analysis be-
fore renegotiating current collective
bargaining agreements or changing
current practice.

Weekend return travel should be per-
formed outside the employee's regular
duty hours or during periods of autho-
rized leave. Authorized leave includes
scheduled and approved annual or sick
leave, compensatory time off, and leave
without pay. Administrative leave does
not constitute authorized leave within
the meaning of that term as used in

55 Comp. Gen. 1291.

Richard L. Petrocci, Director of Administra-

tion, Federal Home Loan Bank Board, has requested a
decision concerning weekend return travel by employees

of the agency.

This decision is rendered pursuant to
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4 C.F.R. Part 22 (1981), originally published as 4 C.F.R.
Part 21 at 45 Fed. Reg. 55689-92, August 21, 1980. We
have received comments on the Board's request from three
local unions of the American Federation of Government
Employees (AFGE).
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The background facts submitted concerning this
case are as follows. One of the Federal Home Loan
Bank Board's major functions is to conduct regular
examinations of all financial institutions insured
by the Federal Savings and Loan Insurance Corpora-
tion. Approximately 850 savings and loan examiners
are in a travel status about 60 percent of their time
to perform these examinations. The travel results
in extended absences from their homes which, both
management and union agree, have a negative impact
in recruiting and retaining employees.

Since the early 1970's, the Board has authorized

" field examiners to return home at Government expense at

least 1 weekend for each 4 weeks of extended temporary
duty (TDY) and to perform this travel during normal
duty hours on Fridays and Mondays. In addition, the
Board has allowed examiners to return home during
normal duty hours on the other weekends, of an extended
TDY assignment, but with reimbursement limited to

the lesser of the cost of return travel or the cost

of staying at the TDY site.

The above weekend return practices are incorpo-
rated in three current collective bargaining agree-
ments between the Board and local unions. However,
weekend travel practices have become the subject of
a major bargaining dispute in current negotiations
with other local unions. In order to proceed the
Board believes that a comprehensive legal opinion is
essential. Therefore, it has raised several questions
for our decision, as follows. :

"A. Ordered Weekend Return Travel

"l. To what extent and under what conditions
may we allow for authorized (ordered) weekend
return travel for morale purposes during official
duty hours?

"2. What kind of leave (annual, sick, or
administrative) constitutes authorized leave

as referenced in 55 Comp. Gen. 12912 1If
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administrative leave falls under this cate-
gory, to what extent, if any, can this type
of leave be granted to employees on a con-
tinuing basis for ordered weekend return
travel?”

ANSWER

Reimbursement for official travel is governed
by the standards set forth in the Federal Travel
Regulations (FTR) (FPMR 101-7, May 1973). FTR paras.
.1-7.5¢c and 1-8.4f provide that an employee on TDY
may voluntarily return on nonworkdays to his official
station or residence and be reimbursed for round-
trip transportation and per diem en route, not to
exceed the per diem or actual subsistence and travel
expenses which would have been allowed had the employee
remained at his TDY station. In addition, those para-
graphs provide that "[alt the discretion of the admin-
istrative officials, a traveler may be required to
return to his official station for nonworkdays."

In 55 Comp. Gen. 1291 (1976), we held that employees
could be paid their travel expenses for returning home
on a weekend under the latter provision (required return)
under the following circumstances:

"k * *x jf after appropriate cost
analysis, the agency determines that the
costs of periodic weekend return travel
are outweighed by savings in terms of
increased efficiency and productivity,
as well as reduced costs of recruitment
and retention, such return travel may
be authorized within the limits of
appropriations available for payment of
travel expenses, * * %"

We also stated, in 55 Comp. Gen. 1291 (1976), that until
such time as the Generali Services Administration (GSA)
takes action to issue guidelines covering this situation,
"agencies should make prudent use of the weekend return
authority."
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The Federal Home Loan Bank Board has not conducted
a cost analysis to determine the relative cost of
weekend return travel. The agency claims that it
is waiting for regulations from the General Services
Administration before conducting such a cost analysis.

In a recent decision concerning the implementa-
tion of 55 Comp. Gen. 1291 we held that, in the

- absence of any cost analysis, a Forest Service employee

could not be reimbursed the cost of weekend return
travel pursuant to 55 Comp. Gen. 1291 since the agency
had set out no basis upon which to determine that

net savings would accrue to the Government.

Thomas Anderson, B-200601, July 31, 1981.

The Anderson case, however, involved a fact situa-
tion that is different from this case. It involved a.
single employee who was on extended duty for 4 weeks
and there was no long standing policy of the Forest
Service allowing weekend return travel. There was
also no showing that employees of that agency were
traveling a substantial percentage of the time.
Finally, there was no collective bargaining agreement
which allowed for ordered weekend return travel.

In this case, although the Federal Home Loan Bank
Board has not conducted a specific cost analysis pursuant
to 55 Comp. Gen. 1291, the Board's practice of allowing
paid weekend return travel during extended travel assign-
ments existed well before that decision was issued. Both
management and the employee unions recognized, in view
of the heavy travel performed by the examiners, that week-
end return travel was essential to boost morale, increase
productivity, and help recruitment and retention. 1In
the process of negotiating collective bargaining agree-
ments, management and union representatives agreed that
allowing return travel on 1 weekend for every 4 weeks
of extended travel assignments would be mutually bene-
ficial and desirable in terms of morale, productivity,
recruitment and retention.

In those circumstances, we will not object to the
Board's temporary continuation of its current practice
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of allowing employees on extended temporary duty assign-
ments to return home at Government expense on 1 weekend
out of every 4 weeks of TDY.

However, in view of our decision in 55 Comp. Gen.
1291 and Thomas Anderson, supra, we believe that the
Board is now required to conduct a .cost analysis of
its practice in order to comply with those decisions.
Hence, the Board, after consulting with the local
unions involved should conduct a cost analysis before
the expiration and renegotiation of the three current

. collective bargaining agreements which incorporate the

current practice. Moreover, a cost analysis should be
conducted before the Board enters into any new agree-

ment to change the current practice. 1In the meantime,
for the reasons stated above, the current practice may
be continued.

The further gquestion is whether the Board may con-
tinue to allow weekend return travel during official duty
hours. The three local unions of AFGE argue that it
is now the accepted policy of the agency to allow field
examiners to return home on weekends during normal duty
hours. The reason for this policy is that examiners often
travel long distances on TDY assignments and if travel is
not allowed during normal duty hours, employees would not
get the necessary relaxation during the weekend. Also,
all three unions argue that if this policy is changed,
there will be a significant decrease in employee morale
and productivity and an increase in cost due to a higher
rate of employees leaving the agency.

- Our decision in 55 Comp. Gen. 1291 (1976), specifi-
cally answered the question asked when we held that:

"Weekend return travel constitutes an
exception to the directive on scheduling of
travel contained at 5 U.S.C. 6101(b)(2) and
should be performed outside the employee's
regular duty hours or during periods of
authorized leave. However, in the case of
employees not exempt from the Fair Labor
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Standards Act overtime provisions, consider-
ation should be given to scheduling required
travel to minimize payment of overtime, in-

cluding scheduling of travel during regular

duty hours where necessary.”

Therefore, except in the case of employees subject
to the Fair Labor Standards Act, weekend return travel
should be performed outside the employee's regular
duty hours or during periods of authorized leave.

The kind of leave authorized would include scheduled
and approved annual or sick leave under 5 U.S.C.

-§ 6301 et. seq., compensatory time off, and leave

without pay. Administrative leave does not constitute
authorized leave under 55 Comp. Gen. 1291 (1976).

We would not object, however, to the continuation

of the practice of return travel during duty hours
until expiration of the three current collective
bargaining agreements.

"B. Voluntary Weekend Return Travel

"l. If an employee on extended TDY returns
home voluntarily for the weekend, may the
travel be accomplished during official duty
hours?"

ANSWER

If an employee returns home voluntarily for the
weekend, his entitlement to travel expenses is governed
by FTR para. 1-7.5c, as discussed above. Voluntary ,
travel by its very nature is an exception to the direc-
tive on scheduling travel during regular duty hours
contained in 5 U.S.C. § 6101(b)(2), and should be per-
formed outside the employee's reqular duty hours or
during periods of authorized leave.

"2. If employees on extended TDY return home

for a weekend because it is less costly to the
Government , are such returns considered volun-
tary or ordered? If this type of travel is

- TR
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considered an ordered return, would the employee
be authorized to perform the return travel
during official duty hours?"

ANSWER

This question refers to the case in which the
agency directs an employee to return home, not to per-
form official duty, but because weekend return travel
is less costly than the per diem that would otherwise
be payable had the employee remained at the temporary
- duty station. As a general rule employees should be
allowed to return home on a voluntary basis on nonwork-
days. However, where significant cost savings are
anticipated, we have recognized that an agency may
direct an employee to return home on a weekend. See,
generally, B-188515, August 18, 1977.

Return travel directed for purposes of official
business or because of an anticipated cost benefit
is covered by 5 U.S.C. § 6101(b)(2), and is to be
scheduled within the employee's duty hours to the
extent practicable. Where return travel is directed
for reasons of cost the anticipated cost savings will
necessarily be diminished by the salary attributable to
the duty hours involved in traveling to and from the
employee's home for the weekend. For this reason the
cost of that lost productive time should be considered
by the agency in determining whether to direct return
travel for cost saving purposes.

"3. If an employee 1is authorized to return
home at Government expense one weekend out

of every four weeks of TDY and in addition,
returns home voluntarily on any intervening
weekend(s),-would this affect the agency’'s
authority to order the employee's return home
once during the four week period?"

ANSWER

To answer this question, we must examine the provi-
sions of FTR para. 1-7.5c which provides in part:
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"Return to official station on nonworkdays.
At the discretion of the administrative officials,
a traveler may be required to return to his
official station for nonworkdays. * * *"

That regulation gives reasonable discretion to Govern-
ment agencies to direct employees who are working at tempo-
rary duty stations to return to their permanent duty sta-
tions for nonworkdays. Accordingly, when an employee is
properly directed to return to his permanent duty station
for nonworkdays in order to perform official duties, the

cost of such return may be paid by the agency even though

it exceeds the cost which would have been incurred had
the employee remained at his temporary duty station. The
fact that an employee voluntarily returned home or was
authorized to return home at Government expense after cost
analysis in preceding or succeeding weekends has no affect
on the agency's authority to order an employee to return
to his official station to perform official duties
pursuant to FTR para. 1-7.5¢. Nor would a voluntary
return home have any affect on an authorized return

under 55 Comp. Gen. 1291.
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Acting Comptrdller General
of the United States





