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DIGEST: Employee is not entitled to premium pay
for standby duty at residence on Govern-
ment reservation. Although he was on
call and eligible for overtime for emer-
gency operations after his regular hours
of duty, his activities and movements
on off-duty hours were not severely
restricted and he was not on ready alert.
Also, where there is an irreconcilable
dispute over facts between individual
claimant and agency, we are bound to
accept agency's statements of facts.
B-196465, April 16, 1980.

Mr. Ralph E. Jamison requests reconsideration of our
Claims Group's November 21, 1 80 denial of his claim for
standby overtime compensati J The denial is sustained.

Mr. Jamison, an employee of the United States Corps
of Engineers, at Mosquito Creek Dam and Reservoir, was
assigned as a wage board employee, Maintenance Man, during
the period July 30, 1967, through August 28, 1977, and as a
General Schedule employee, Facility Manager, from August 29,
1977, through July 13, 1978. He contends that his employment
required him to live in Government housing and that he was
ordered to remain at his duty post after duty hours on a
24-hour basis to be available to perform work in connection
with flood emergencies, disturbances and demonstrations,
weather reporting, and emergency gate operations.

The Pittsburgh District Corps of Engineers confirms
that Mr. Jamison was at one time required to live in Govern-
ment housing. However, the administrative report indicates
that beginning in the latter part of 1969 or the middle of
1970, area and reservoir managers within the Pittsburgh
District were informed that those employees who lived in
Government housing were not required to remain at or near
their residences or duty posts after their regularly sched-
uled tour of duty. This is confirmed by statements of other
district personnel. Although subject to call for emergency
duty and required to leave a telephone number where they
could be reached, employees who lived in Government housing
were free to spend time outside duty hours as they pleased.



B-201628

The Corps has estimated that emergency situations, such as
those requiring after hours reports on weather conditions
or emergency gate changes at a flood control reservoir,
occurred no more than 2 or 3 times a year and Mr. Jamison
acknowledges that he would have been paid overtime if he
had performed such activities.

Mr. Jamison in his original claim relies on our deci-
sion, Ralph E. Conway, B-176924, September 30, 1976,
wherein we held that a lockmaster, a wage board employee,
was entitled to overtime compensation under 5 U.S.C. 5544(a)
for standby duty where the record showed his activities
and movements were extremely restricted and he was on ready
alert. Our Claims Group denied Mr. Jamison's claim because
he was not required to stay at his duty post after regularly
scheduled duty hours and, except for emergency situations
occurring few times each year, his time when not on duty
might be spent as he pleased. In his appeal, he has sub-
mitted excerpts from a 1976 inspection report which indi-
cates that Government housing units are located within
the dam complex to provide necessary surveillance and that
employee-occupants are "on call" outside regular duty
hours. In addition he relies upon language from the
Damtenders Reservoir Regulation Manual which states that
the Chief Damtender and his first assistant must be immedi-
ately available outside duty hours and provides that all
employees are subject to call for emergency duty and their
whereabouts should always be known. He further states
that he was never notified that he need not remain near
or at his duty post and that his work schedule included
standby call each weekend, 24 hours per day.

Mr. Jamison's claim was received in this Office
July 18, 1978, thus, the portion of his claim prior to
July 18, 1972, is barred from our consideration by the
6-year statute of limitations in section 71a of title 31,
United States Code.

During the period of his claim prior to August 29,
1977, Mr. Jamison was a wage board employee whose entitle-
ment is governed by 5 U.S.C. 5544(a). Under that subsection,
a wage board employee who regularly is required to remain
at or within the confines of his post of duty in a standby
or on-call status is entitled to overtime pay for hours
of duty exclusive of eating and sleeping time. For the
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subsequent period that he was a General Schedule employee,
Mr. Jamison's entitlement is governed by 5 U.S.C. 5545(c)(1)
which authorizes the head of an agency to pay premium pay
on an annual basis to an employee in a position "requiring
him regularly to remain at, or within the confines of his
duty station during longer than ordinary periods of duty,
a substantial part of which consists of remaining in a
standby status rather than performing work." Regulations
published in title 5 of the Code of Federal Regulations,
section 550.143(a)(1), state that the requirement that an
employee remain at, or within the confines of his station
must be definite and the employee must be officially ordered
to remain at his station. The fact that an employee lives
on the grounds does not, by itself, indicate that an employee
is in a standby status. See also Federal Personnel Manual
Supplement 990-2, chapter 550, subchapter S1-6c(l).

We have similarly construed 5 U.S.C. 5544(a) and
5 U.S.C. 5545(c)(1) as authorizing overtime or premium pay
only when the employee's activities are extremely restricted
or when he is required to hold himself in readiness to per-
form work outside of duty hours. Paul E. Laughlin, 57 Comp.
Gen. 496 (1978) and court cases cited therein. We held in
Conway, supra, that a wage board employee is entitled to
overtime pay for standby duty during nonwork hours when he
resides on a Government reservation, and when his activities
and movements are extremely restricted, and he is on ready
alert. To the same effect see 55 Comp. Gen. 1314 (1976).
Subsequently, we held in Forest Service Dispatchers, B-189742,
December 27, 1978, that General Schedule employees are entitled
to premium pay under 5 U.S.C. 5545(c)(1) and the implementing
regulations at 5 C.F.R. 550.143(b)(3) for standby duty at
home under conditions similar to those in Conway.

It is our opinion that the documents submitted as evi-
dence by Mr. Jamison in support of his claim are merely
descriptive of his duties and do not constitute a directive
restricting him to his residence. There is documentation
to support Mr. Jamison's claim that he was expected to be
"available" outside duty hours. However, none of the docu-
mentation indicates that that availability requirement
restricted him to the vicinity of his residence or precluded
him from leaving a telephone number where he could be reached
as was done by similarly situated employees.
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The agency states that Mr. Jamison was free to spend
his off-duty hours however and wherever he wished and he
was not required when he did occupy his quarters to hold
himself "at or near the dam at all times." The agency
reports that while Mr. Jamison was presumably contacted
from time to time in connection with minor disturbances
and other matters connected with the public use of the
reservoir, no memorandums or manuals were ever issued which
required the manager to be "available" after duty hours for
these purposes. Nor was there any indication that he was
in a "ready alert" status. Mr. Jamison states that those
instances outside of regular duty hours requiring a change
of a dam gate would have been paid as overtime. However,
there is no evidence that the overtime, if worked, severely
restricted Mr. Jamison's activities and movements. Since
an employee is not entitled to premium pay unless his
activities and movements are severely restricted, we hold
that Mr. Jamison is not entitled to premium pay under
5 U.S.C. 5544(a) or 5 U.S.C. 5545(c)(1). See John T.
Teske, B-190369, February 23, 1978, and George W. Lovill,
supra.

We recognize that Mr. Jamison disputes the facts as
presented by his agency. This Office does not hold
adversary hearings in order to resolve disputed issues of
fact, but decides them on the basis of the written record
presented. 4 C.F.R. § 31.7. Thus, where the written record
before us presents an irreconcilable dispute of fact between
a Government agency and an individual claimant, we are bound
to accept the agency's statement of the facts. William C.
Hughes, Jr., B-192831, April 17, 1979.

Accordingly, the settlement of our Claims Division is
sustained.

Acting Comptroller General
of the United States
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