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DIGEST: Employee's request for training expenses
for a training program of 45 hours at a
non-Government facility did not receive
final administrative approval until after

-*-- the course began. Since 5 C.F.R. 410.508(c)
provides that the head of an agency may
except training in non-Government facility
of 80 hours or less from the requirement for
advance of a service agreement, training
within the scope of that exception is not
required to be authorized in advance, but
may be approved after the fact.

This action is in response to a~-request for a
decision'submitted by theCDepartment of the Interior-

_' regarding the payment of expenses of training at a
non-Government facility1 The question presented con-
cerns an employee's entitlement to reimbursement of
expenses of a training course of 45 hours where the
final administrative approval was not received until
after the course began.

Mr. John E. Wright,_Public Information and Produc-
tion Specialist; Office of Public Affairs, Department of
the Interior,5submitted a request for approval to the
Division of Personnel Services, Office of Secretarial
Operations,!to attend a course of instruction-of 45
hours, Publicity and Print Media, sponsored by the
American University. Qyhile Mr. Wjr ight's training
request was initiated on August 13, 1980, it was not
received by the Division of Personnel Services until
September 9, 1980, 5 days after the beginning date of
the course.<;- The signature of a duly authorized offi-
cial of the Division is required in order for training
to be approved. It is reported that since the course
is directly related to Mr. Wright's duties, it would
have been approved had it reached the Division of
Personnel Services in a timely manner. A question
is now raised regarding the propriety of retroactive
approval of training sponsored by a non-Government
facility. 7
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Section 11(a) of the Government Employees
Training Act, now 5 U.S.C. 4108(a) (1976), provides
that each employee selected for training in a non-
Government facility "shall agree in writing with the
Government before assignment to training that he will
(1) continue in the service of his agency * * * for a
period at least equal to three times the length of the
training period * * *2'

This Office held in 40 Comp. Gen. 12 (1960), that
the requirement of section 11(a) for advance execution
of a service agreement necessarily implies an advance
authorization for such training by an appropriate
administrative official prior to commencement thereof.
In that decision, however, we recognized that the hold-
ing would not be applicable if the regulations of the
Civil Service Commission (now Office of Personnel Man-
agement) expressly dispensed with the requirement for
the execution of a service agreement by the employee.

In B-187215, July 7, 1977, we recognized that the
training regulations promulgated by the Civil Service
Commission under the authority of the Act provide that
the head of an agency may except certain categories
of training from the requirement for advance execution
of a continued service agreement and hence from the
requirement for advanc- authorization-.- One of the
exceptions contained in 5 C.F.P. 410.508(c) provides
that:

"(c) The head of the agency may
except from the requirement in section
4108(a) of title 5, United States Code,
for entering into a written agreement:

* * * * *

"(2) 'An employee selected for train-
ing by, in7, or through a non-Government
facility that does not exceed 80 hours
within a single program * *

The course attended by Mr. Wright falls within the
above-quoted exception from the requirement for advance
execution of a service agreement since the program of
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training was through a non-Government facility and did
not exceed 80 hours 7 Insofar as the Department of the
Interior's own regulations are consistent with this
exception we would have no objection to payment of the
cost of Mr. Wright's training if approved by the Depart-
ment of the Interior pursuant to their regulations and
if sufficient funds exist to cover such costs.

For the Comptroller General
of the United States
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