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Association of Soil and Foundation Engineers--
* MATTER OF: Second Request for Reconsideration

DIGEST:

Drooks Act procedure for selecting archi-
tectural or engineering firms does not
apply to a procurement, even though
engineers will be used to perform part
of the work, where the prime contractor
itself does not have to be an engineering
firm to perform the contract successfully.
Prior decision is affirmed,

The Association of Soil and Foundation Engineers
(ASFE) has requested reconsideration of our decision
in Association of Soil and Foundation Engineers--
Xecionsideration, 3-201395.2, May 6, 1982, 61 Conp.
Gent , 82-1 CPU . There we affirmed our decision
in Association of Soil agd Foundation Engineers,
11-201395, July 17, 1981, 1l-2 CPD 43, where we had
denied ASFE's protest that Brooks Act (40 U.S.C. 5 541,F
et seq. (1976)) procurement procedures should have been
used by the Federal Ihighway Administration (FIHWA) in
procuring centrifuge testing of model pile group founda-
tions. We stated that the Brooks Act procedures did not
apply because, even though eng4neers would be used in
performing the contract, FJIIA had reasonably concluded
that it was unnecessary for the contractor itself to be
a professional engineering firm in order to perform the
contract successfully.

According to ASFE, our decision should be modified
because it would permit federal agencies to obtain archi-
tectural and engineering (A-C) services from firms which
are legally forbidden to provide them under state and
local law. ASFE continues to insist that the scope of the
Brooks Act should be interpreted so that only licensed or
registered engineers may lawfully respond to work state-
ments which call for the use of licensed engineers to any
extent.
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In our prior decision we stated that:

"Hie are niindful of ASFE's argument that
under state laws only licensed or registered
engineers may lawfully respond to work state-
ments which call for the use of engineers. We
note, however, that under the Maryland statute
cited by ASFE, performance by a corporation of
research for the Federal Government is exempted
from this requirement, 75-1/2 Anno, Code of
Maryland 5 19(5) (1980;, In any event, we are
not saying that non-engineers should be permit-
ted to do engineering work. We are merely say-
ing that a contracting agency, within the bounds
of sound judgment, is free to decide that a par-
ticular award need not be restricted to pro-
fessional engineering firms, even if the specifi-
cations call for the uso of engineers, Of course,
94f the agency determines that a contract award
should be restricted to A-E firms, the Brooks
Act selection procedure must be used, OtherwIse,
the procedure is not applicable, Ilinneman
Engineerinq--reconsidleration, supra,"

Thus, wie did not say that non-engineers should be
permitted to do engineering work. our prior decision
dealt only with the question of whether the price con-
tractor had to be an engineering firm itself, te con-
cluded that since the prime contract could be successfully
performed by various types of firms, the procurement should
not be restricted to engineering firms, even though engi-
neers will be used to perform part of the work. Although
AFSE disagrees, we think that out prior decision is con-
sistent with the intent and purpose of the Brooks Act,

Prior decision affirmed.
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