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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20Sas8

FILE: B-200946 DATE: December 15, 1980

MATTER OF: Master Sergeant Renny J. Weiss 7{ J
¢ss
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DIGEST: Under 37 U.S.C. § 403(d) uniformed services
members are entitled to basic allowance for
quarters (BAQ) if their dependents are
prevented from sharing their Government
quarters "because of orders of competent
authority." This provision is limited
to cases involving orders of military
authority. An order issued by a State
court placing a member's dependent child
in the custody of the member's former wife
does not constitute competent authority
for this purpose. Enactment of 42 U.S.C.
§§ 659-662 (Supp. II, 1977), which makes
support obligations of Federal employees
and service members collectible from
their pay under applicable State and local
processes, does not make a State court
custody order an order of competent author-
ity within the meaning of 37 U.S.C. § 403(d).

This decision is in response to a request from the
Accounting and Finance Officer, Headquarters l4th FYying
Training Wing (ATC), Columbus Air Force Base, Mississippi,
for an advance decision concernlng the propriety of pay-
ment of a Military Pay Order in favor of Master
Sergeant Renny J. Welss, USAF. The gquestion presented is
whether Sergeant Weiss is entitled to basic allowance for
quarters on behalf of a dependent child residing with his
former spouse to whom he is paying child support.

The request was forwarded here through the Department
of Defense Military Pay and Allowances Committee where it
was assigned submission number DC-AF-1353.

Sergeant Weiss was divorced from his former wife in
1976. The divorce decree awarded custody of their daugh-
ter to the mother and required him to pay child support.
Sergeant Weiss has remarried and currently resides in
family type Government quarters at Columbus Air Force
Base, Mississippi.
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It is provided in 37 U.S.C. § 403(b) that, except as
otherwise provided by law, a member of a uniformed service
who 1is assigned to guarters of the United States or a
housing facility under the jurisdiction of a uniformed
service, appropriate to his grade, .rank, or rating and
adequate for himself, and his dependents, if with depend-
ents, is not entitled to a basic allowance for quarters.
However, subsection (d) provides that a member assigned
Government quarters may not be denied the basic allowances
for quarters if, because of "orders of competent authority,"
his dependents are prevented from .occupying those quarters.

Our decisions have held that a divorce decree of the.
court having jurisdiction of the children does not consti-
tute "orders of competent authority"™ within the meaning of
the law. 48 Comp. Gen. 28 (1968). However, Sergeant Weiss
now argues that enactment of section 101 of Public
Law 93-647, 88 Stat. 2351, et ggg., .amounted to a
Congressional recognition of the Btate courts as competent
authorities in deciding matters-involving military depend-
ents. The provisions added by section 101, as amended,

- provide, among other things, the mechanism by which Federal

wages could be garnished according to court procedures for
recovery of alimony and child support. See 42 U.S.C.

§§ 659-662 (Supp. I, 1977). The issue raised in this

case is whether these new statutory provisions supersede
our prior decisions and compel the inclusion of divorce
decrees as "orders of competent authority" within the ambit
of 37 U.S.C. § 403(d)..- They do not., .and therefore the
claim may not be allowed.

The cases have clearly established that in order for
a member of the military services tc be entitled to the
allowance under the cited provision, “the member's depend-
ent must have been precluded from 1iving in Government
quarters by a military authority. e stated in 48 Comp.

Gen. 28, at 30:

" * x *¥IT]1t has been the policy of the
uniformed services to preserve family units
to the extent that exigencies of the service
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will allow. Thus, within certain limitations,
the law authorizes transportation of an
officer's dependents to his station to

reside with him. Also, the law permits pay-
ment of basic allowance for guarters where,
because of the member's military assignment,
adequate guarters are not available or he is™
not permitted to have his dependents at his
permanent post of duty, even though he is
assigned quarters for himself."

On that basis, it was held that the competent authority
contemplated by 37 U.S.C.-§ 403(d) must be either ‘the
nature of the member's military assignment or an order
issued by competent military authority. '

The principle was affirmed in 50 Comp. Gen. 174,
176 (1970), where we stated:

" % x * Tt ig our view that the fore=

going provisions of law and regulations '

apply to situations in which dependents, ,

who are not residing in Government quarters,

are denied permission by virtue of military

orders from moving to and living with the

member at his duty station for reasons

deemed adequate by the order issuing author-

ity."

We do not believe the provisions of 42 U.S.C.
§§ 659-662 have any effect upon the application of
37 U.S.C. § 403(d). The underlying purpose of the
latter provision is merely to compensate members whose
separation from their dependents is caused by the fact
of service in the armed forces. In the case of a
custody order, the separation of the non-custodial
parent and his or her child is caused by an authority
unrelated to the parent's military service. In other
words, the custody order and obligation of child
support are binding upon Sergeant Welss regardiless
of his military career. The fact that the Federal law
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has been changed to provide additional methods of
enforcing child support obligations of Federal civilian
employees and military members by making their Federal
remuneration subject to State and local collection
processes does not change this rationale.

Accordingly, Sergeant Weiss is not entztled to
basic allowance for guarters in the descrlbed circum-

sisic, ) it d WW

For The Comptroller General
of the United States:






