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MATTER QOF: J. Paul Guedet Gzestoratlon of forfeited
annual leave

DIGEST: Employee's annual leave ceiling was not
‘ adjusted on his Statement of Earnings
and Leave when it was reduced after
he returned to the United States from an
overseas duty post. Absent agency regu-
~ lation requiring annual leave ceilings
" to be included on earnings statements
i or requiring annual leave ceilings to be
adjusted immediately upon departure from
~ overseas post, the failure to show the
correct annual leave ceiling does not.
constitute administrative error providing
basis for restoration of leave under
5 U.S.C. § 6304(d)(1)(an).

By letter dated September 19, 19280, Mr. J. Paul Guedet
has requested reconsideration of our Claims Group's deter-
mination of March 28, 1980, that he is not entitled to
restoration of annual leave under 5 U.S.C. § 6304(d) (1976).
In sustaining the adjudication of our Claims Group we will
- review Mr. Guedet's reasserted contention that an administra-
tive error caused him to forfeit the annual leave.

The facts giving rise to Mr. Guedet's claim are not in
dispute and are briefly recounted as follows. As an employ-
ee of the Agency for International Development, Mr. Guedet
was assigned to the United States for long-term training
from an overseas duty-post in 1975. 1In connection with this
assignment, Mr. Guedet's annual leave ceiling shown on his
Statement of EFarnings and Leave was not adjusted by the
agency to reflect the lower ceiling applicable to employees
assigned to duty in the United States. Compare §% 6304 (a)
and 6304(b) of title 5, United States Code. Following an
agency audit, however, 82 hours of annual leave were treated
as forfeited and deducted from his leave balance. ' Mr. Guedet
‘claimed that the 82 hours should be restored tecause the in-
correct ceiling shown on his statement was an administrative
error and he did not have an opportunity to use the leave
due to an exigency of the public business.
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Forfeited annual leave can be restored:uqdér the
limited circumstances set out in 5 U.S.C. §;630%(d)(l),
which provides: S

. .
t

“Annual leave which is lost by operation of
this section because of-- o

"(A) administrative error when the
error causes a loss of annual leave other-
wise accruable after June 30, 1960; |

; r

“{B) exigencies of the publlc bu51ness
when the annual leave was scheduled 1n
advance; or—- | :

"(C) sickness of the employee when the
annual leave was scheduled in advance;
shall be restored to the employee."

For restoration under subsections (B) or (C), there
is a statutory requlrement that the annual leave be
scheduled in advance. See also 5 C.F.R. § 630. 308, and
the comprehensive discussion of this requirement con-
tained in Arthur E. Quillo, B-194545, June 15, 1979,
(reconsidered and affirmed B-194545, April 28, 1980).
As a result, since Mr. Guedet did not schedule his
annual leave in advance, and since the statutory
scheduling requirement may not be waived or modified
even where extenuating circumstances exist, his
forfeited leave may not be restored as an "exigency
of the public business.."

Turning to subsection (A), we have stated that
what constitutes an administrative error under
5 U.S.C. § 6304(&8)(1)(A) in a particular case is a
matter for which primary Jjurisdiction lies with the
agency involved. John J. Lynch, 55 Comp. Gen. 784 (1976).
Decisions of our Office have construed an administrative
error as the failure of an agency to carry out written ad-
ministrative requlations having mandatory effect for
the purpose of correcting erroneous pay rates, etc. 55
id. at 785, and decisions cited therein. Thus, for
example, failure, on the part of the agency to properly
schedule requested leave constitutes an administrative
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error, which is itself a basis for restoration of forfeited
leave under 5 U.S.C. § 6304(d)(1)(A). See William D. Norswort
57 Comp. Gen. 325 (1978). In general, however, an agency's
mere failure to advise an employee of the scheduling require-~
ment of 5 U.S.C. § 6304(d)(1){(B) does not constitute adminis-
trative error under subsection (A) or otherwise warrant
restoration of leave. Michael Dana, et al., 56 Comp. Gen.

470 (1977).

. our review of all the materials submitted in the pres-
. ent case indicates that there are no agency regulations re-
quiring that leave ceilings be shown on the earnings statement

-—--or that leave ceilings be adjusted immediately after an em-

ployee's departure from an overseas post. Also, there are

no regulations regquiring counseling an employee when he
returns from an overseas post. Accordingly, we do not find
that an administrative error has been committed if an agency
undertakes to furnish a service or information to its employ-
ees which is not required in their regulations and a mistake
is made or inaccurate information has been given to the det-
riment of the employee. See generally and compare Laurence H.

Holmes, B-195562, June 6, 1980.

Since we are unable to find that Mr. Guedet is entitled
to restoration of leave on the basis of administrative error
under 5 U.S.C. §6304(d)(1)(A) or under the public exigency
provisions of subsection (d){(1)(B), we are sustalnlng the

adjudication of our Claims Group.

Actlng Comptr ller General
of the United States





