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DIGEST: 31, Employee of the District of Columbia
was ordered to perform 20 days of
full-time training duty and 15 days of
annual field training as a member of the
District of Columbia National Guard.
Since full-time training duty directed
under the authority of 32 U.S.C. § 502
is active duty, employee is entitled to
military leave under 5 U.S.C. § 6323(a)
for 15 of the 20 days of such duty.
Because the additional 15 days of annual
field training was ordered under the
authority of title 39 c¢f the District of
Columbia Code, applicable specifically to
the District of Columbia National Guard,
he is entitled to military leave for that
encampment under 5 U.S.C. § 6323(c).

2. Employee of the District of Columbia was
ordered to perform duty as member of
~District of Cclumbia National Guard for
two periods that included holidays. Since
the holidays in question were totally
within the periods of absence on military
leave, employee must be charged military
leave for them. 27 Comp. Gen. 245 (1947).

The Executive Cfficer of the District of Columbia
Courts has asked our Office to furnish advice regarding
the military leave entitlement of Mr. Reginald L.
Campbell, a full-time employee of the Superior Court
of the District of Columbia. During three periods in
1979 Mr. Campbell took the leave in connection with
his duties as an officer in the District of Columbia
National Guard (DCNG). For the l4-day period from
May 19 through June 1, 1979, Mr. Campbell was ordered
to full-time training duty at the DCNG Officer's Candi-
date School (0CS), Fort Meade, Maryland. From June 23
through July 7, 1979, he was ordered to 15 days' annual
training at Fort Pickett and for 6 days in December 1979
he was directed to perform full-time training duty which
involved the ferrying of aircraft from Texas to Fort
Belvoir, Virginia.
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The Executive Officer's questions concern the
extent of Mr. Campbell's entitlement to military leave
under the following two subsections of 5 U.S.C. § 6323
(Supp. I, 1977): '

‘ "({a) An employee as defined by
section 2105 of this title or an
individual employed by the government
of the District of Columbia, permanent
or temporary indefinite, is entitled
to leave without loss in pay, time,
or performance or efficiency rating
for each day, not in excess of 15 days
in a calendar year, in which he is on
active duty or is engaged in field or
coast defense training under sections
502-505 of title 32 as a Reserve of the
~armed forces or member of the National
Guard.

* * * * *

"(c) An employee as defined by
section 2105 of this title or an indi-
vidual employed by the government of

- the District of Columbia, who is a
member of the National Guard of the
District of Columbia, is entitled to
leave without loss in pay or time for
each day of a parade or encampment
ordered or authorized under title 39,
District of Columbia Code. This sub-
section covers each day of service the
National Guard, or a portion thereof,
is ordered to perform by the commanding
general."

The Executive Officer first asks whether Mr. Campbell
may be granted military leave under 5 U.S.C. § 6323(c)
for all three periods that he was on duty with the DCNG.
More specifically, he asks whether civilian employees
who are members of the District of Columbia National
Guard are entitled to unlimited military leave under

5 U.S.C. § 6323(c) for all DCNG duty regardless of
purpose if such duty is supported by orders from the
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Commanding General. If not, the Executive Officer asks
whether leave in excess of the 15 days authorized by .

5 U.S.C. § 6323(a) may be granted for purposes such as
OCS training and the ferrying of aircraft.

Subsection 6323(c) is a substantial reenactment of
section 608 of title 39 of the District of Columbia Code.
In 27 Comp. Gen. 78 (1947) we recognized that the pro-
vision which currently appears as 5 U.S.C. § 6323(c)
authorizes unlimited military leave for members of the

'DCNG for specific purposes. In that case, we held that

the 15-day limit currently found in 5 U.S.C. § 6323(a)
has no application to employee members of the DCNG who
are entitled under 5 U.S.C. § 6323(c) to military leave
with pay, without time limitation, when ordered by the
Commanding General to duty in connection with parades
or encampments.

We have held that leave under 5 U.S5.C. § 6323(c)
may not be granted without regard to the purpose of the
military duty. In 19 Comp. Gen. 687 (1940) we stated
(gquoting from the syllabus):

"There is no limit on the number
of days [of] militery leave with pay
which may be granted civilian officers
and employees who are members of the
National Guard of the District of
Columbia when ordered to active duty
of the kind for which such leave is
authorized under the act of March 1,
1889, as amended * * * "

The terms of the 1889 act, which provided for the
organization of the militia of the District of Columbia,
are currently embodied in title 39 of the District of
Columbia Code. The title is incorporated by reference
in 5 U.S.C. § 6323(c). Examples of the kinds of duties
under title 39 for which such leave would be authorized
are encampments, drills, and parades.

This Office has disapproved the use of military
leave under 5 U.S.C. § 6323(c) to perform certain
activities not within the scope of title 39 of the
District of Columbia Code. In 15 Comp. Gen. 633 (1936)
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we held that the authority now contained in 5 U.S.C.

§ 6323(c) has no application to periods of attendance at
a service school by members of the District of Columbia
National Guard. - In 6 Comp. Gen. 635 (1927) we held that
that authority did not extend to participation by mem-
bérs of the DCNG in rifle tournaments in a foreign
country. In reaffirming 6 Comp. Gen. 635 (1927) in
A-17476, May 5, 1927, we rejected the argument that
employees of the United States or District of Columbia
who were members of the DCNG were entitled to unlimited
military leave for any duty the Commandlng General
thought proper.

In answer to the Executive Officer's first question,
while there is no specific limit on the duration of leave
under 5 U.S.C. § 6323(c), such leave can be taken only
for encampments, parades or other duties ordered or
authorlzed under title 39 of the District of Columbia
Code.

The term "encampment" as used in 5 U.S.C. § 6323(c)
1nc1udes annual field training performed pursuant to the
requirements of title 39 of the District of Columbia
Code. The annual training duty performed by Mr. Campbell
at Fort Pickett was directed by orders which cite
32 U.S.C. § 503, the general authority for participation
of members of the National Guard in "encampments * * * or
other exercises for field or coast defense instruction,"
as well as Permanent Order 14-1 promulgated by Headgquar-
ters for the DCNG. The Permanent Order relies in part
on the authority of title 39 of the District of Columbia
Code to require annual encampments of the DCNG. Thus,
the 15 days of annual training duty performed by
Mr. Campbell would qualify for military leave under
either subsection 6323(a) or 6323(c). See 44 Comp.

Gen. 224 (1964). -

The two periods of full~time training duty per-
formed by Mr. Campbell were directed by orders issued
under the authority of 32 U.S.C. § 502(f). Because the
duty did not involve an encampment or parade and because
it was not otherwise ordered or authorized under title
39 of the District of Columbia Code, it does not come
within the purview of subsection 6323(c) and Mr. Campbell
is not entitled to unlimited leave therefor. However,
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Mr. Campbell may be granted military leave under 5 U.S.C.
§ 6323(a) for 15 of the 20 days that he was on full-time
training duty. As used in that subsection and as defined
at 32 U.S.C. § 101(22), the term "active duty" includes
full-time training duty. :Thus, subject to the 15-day
limitation contained in that section, Mr. Campbell's

time in a full-time training status qualified for
military leave under 5 U.S.C. § 6323(a). :

For 1979, Mr. Campbell should be granted 15 days
of military leave under subsection 6323(a) for the time
that he was in a full-time training duty status and he
is entitled to military leave under subsection 6323(c)
for the 15 days that he performed annual training duty
at Fort Pickett.

The Executive Officer's final question relates to
the fact that a holiday occurred during each of the
first two periods of DCNG duty performed by Mr. Campbell.
He asks whether Mr. Campbell's absence on these two
holidays should be charged to military leave.

In computing leave of absence under 5 U.S.C. § 6323
nonworkdays, including holidays, must be charged to
military leave unless the nonworkdays are not wholly
within a period of absence on military leave. 27 Comp.
Gen. 245, 253 (1947). Since the two holidays in question,
Memorial Day and Independence Day, were wholly within
the periods of DCNG duty Mr. Campbell must be charged

military leave for them.

Acting Comptroll r General
of the United States





