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MATTER OF: J.D. MacWilliams - Meals at Headquarters
Incident to Attendance at Meeting

DIGEST: Employee of Forest Service who attended several
working lunches and dinners as a member of a
General Management Review Team at his
official duty station may not be reimbursed
for these meals even though the team leader
felt it was necessary to have all team members
present to carry on the business at hand since
in the absence of specific statutory authority
allowing reimbursement, the Government may not
pay for meals of civilian employees at their
headquarters.

This action is in response to a request for an advance
decision by H. Larry Jordan, Authorized Certifying Of-
ficer, National Finance Center, Department of Agriculture,
as to the allowability for payment of the cost of expenses
incurred for meals by Mr. J. D. MacWilliams, an employee
of the Forest Service, at several working lunches and
dinners held at the employee's official duty station.

The facts and circumstances, briefly stated, are as
follows. Mr. MacWilliams was a member of a General Manage-
ment Review Team working on the Klamath National Forest.
The team had several working lunches and dinners wherein
the findings of the day were discussed, and the team
leader felt it was necessary to have all team members
present to carry on the business at hand. The working
meals were held at Yreka, California, the employee's
official duty station.

We are not aware of any authorizing legislation or
appropriation act which would allow meals to be furnished
at Government expense to the employee under the facts as
reported. The certifying officer points out that in our
decision Gerald Goldberg, B-198471, May 1, 1980, we held
that meals could be furnished at Government expense under
somewhat similar circumstances. That case, however, in-
volved meals furnished to employees who were attending
the annual meeting of the ")resident's Committee on Em-
ployment of the Handicapped, where the employees were
not free to partake of their meals elsewhere without
being absent from essential formal discussions, lectures
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or speeches concerning the purpose of the conference.
In that case the meals were a necessary incident to the
conference and attendance of the employees at the meals
was necessary to their full participation in the business
of the conference. Evidently the meeting in the present
case consisted of working sessions which the employee
was free to attend without partaking of the meals and
was free to arrange his meals at times of his choice
either before or after the working sessions, if he so
desired, without missing essential formal business.-
This is in contrast to the circumstances which faced
the employees in Goldberg supra.

The general rule is that an employee may not be
paid a per diem allowance at his permanent duty sta-
tion or at his place of abode from which he commutes
daily to his duty station. Paragraph 1-7.6a, Federal
Travel Regulations (FPMR 101-7, May 1973); 42 Comp.
Gen. 149 (1962). In this connection we have held that
the subsistence expenses of civilian employees at their
official duty stations are personal to the employees
and, in the absence of specific authority, may not be
provided at Government expense regardless of any un-
usual working conditions involved. 53 Comp. Gen. 457
(1974); B-202104, July 2, 1981. However, we are not
aware of any law which would allow meals to be fur-
nished at Government expense to the Forest Service
employee under the facts as reported in the submis-
sion. Moreover, based on the facts submitted, we
are aware of no conditions which would justify such
reimbursement.

The certifying officer also requests guidance in
addressing a recurring analogous situation facing
Forest Supervisors. Forest Supervisors, especially in
small towns, are reported to be an integral part of the
community due to the fact that the Forest Service is
the largest landowner. It is also reported that due
to the nature of their positions, the supervisors are
often called upon to attend both formal and informal
meetings at their official stations where meals are a
part of the meeting. The question presented is whether
Forest Supervisors may be reimbursed for meals under
these circumstances. Without knowledge of the specific
circumstances for each such meeting alluded to by the

-2-



B-200650

certifying officer we cannot provide definitive
guidance. See 53 Comp. Gen. 71 (1973). We believe,
however, that the above discussion is equally appli-
cable to this second question raised, and that the
general rule prohibiting reimbursement would apply.

Accordingly, there is no basis for Government
reimbursement for meals of Forest Service employees
who take part in review team conferences at their
headquarters.

Acting ComptJ11 r General
of the United States
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