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DIGEST:

1. Agricultural Stabilization and Conserva-
tion Service (ASCS) county committee em-
ployee (a nonfederal position) was sepa-
rated in reduction in force during 1975.
Upon. appointment with the Forest Service
in 1978 salary was erroneously computed
by using highest previous rate earned
with the county committee. Employee
appeals correction of error. Appeal
must be denied since permissive language
of 5 U.S.C. § 5334(e) vests in agency
discretion as to use of highest previous
rate. Agency regulations state that
rate may only be used where there is no

- break in service.

2. ASCS county committee employee who was
separated during 1975 and subsequently
received an appointment with the Forest
Service in 1978 after a 3-year break in
service seeks to have her unused sick
leave recredited. ©She was properly denied
credit for unused sick leave. Under
5 U.S.C. § 6312 county committee employ-
ee may have leave balances transferred
under 5 U.S.C. § 6308. That section
authorizes credit for unused leave
balances only where employee transfers
between positions under different leave
systems without a break in service.

Mrs. Alberta H. Nutsch appeals our Claims Group Settle-
ment Z-2818830, May 2, 1980, which denied her claim for
credit of unused sick leave and her claim to have her salary
set pursuant to the highest previous rate rule set forth at
section 5334(e) of title 5, United States Code (1976).

Mrs. Nutsch was employed as a county committee employee
(a2 nonfederul position) in several positions with the
Agricultural Stabilization and Conservation Service (ASCS),
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United States Department of Agriculture (USDA), between
October 26, 1964, and June 27, 1975, when she was separated
due to a reduction in force. Her grade at that time was
County Office (CO)-4, step 6, which earned a rate of pay
that was then equivalent to a GS-4, step 6.

Almost 3 years later, on March 12, 1978, Mrs. Nutsch re-
ceived an appointment with the Forest Service, USDA, in a
position classified at GS-3.

The Forest Service, on the basis of the highest pre-
vious rate she had earned with the county committee pursuant
to section 5334(e), set her rate at GS-3, step 10. Incident
to this appointment Mrs. Nutsch was also credited with the
amount of unused sick leave which she had to her credit when
she was separated from the ASCS county committee position
in 1975.

Mrs. Nutsch subsequently transferred to a GS-4 position
with the ASCS on July 16, 1978. Her salary was set by the
ASCS on the basis of the highest previous rate she had earned
with the Forest Service, GS-3, step 10, and her rate was
established at GS 4, step 8. Subsequently, the ASCS promoted
her to GS-5 on July 29, 1979.

In processing the promotion action, the ASCS audited
Mrs. Nutsch's records and determined that upon appointment
in 1978 with the Forest Service, she was not entitled to
have her initial salary computed by using her highest pre-
vious rate earned in the county committee position during
1975, and that she was not entitled to the unused sick leave
that remained to her credit when terminated from the county
committee in 1975. Mrs. Nutsch was advised that because
there was a 3-year break in service between her employment
with the county committee and the Forest Service, she was
not entitled to have her salary computed under section 5334(e)
or to be recredited with unused sick leave. Accordingly,
upon her promotion to GS-5, the Forest Service fixed her
rate of pay at step 1. Mrs. Nutsch appealed to our Claims
Group the action of the Forest Service in denying her the
highest previous rate and recredit of unused sick leave.
The Claims Group upheld the agency's action, but waived
the gross amount of Mrs. Nutsch's indebtedness. She has
now appealed the Claims Group denial of her claim.
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We first turn to the question of Mrs. Nutsch's entitle-
ment to have her salary computed on the basis of the highest
previous rate that she earned with the county committee in
1975. Section 5334(e) provides:

"An employee of a county committee established
pursuant to section 590h(b) of title 16 may upon
appointment to & position under the Department of
Agriculture, subject to this subchapter, have his
initial rate of basic pay fixed at the minimum rate
of the appropriate grade, or at any step of such
grade that does not exceed the highest previous
rate of basic pay received by him during service
with such county committee."

By use of the word "may", section 5334(e) leaves it to
the discretion of the USDA whether it will apply the rule.
This is also the case with application of the highest pre-
vious rate rule contained in 5 C.F.R. 531.203(c) (1980), to
employees with prior Federal service. See Charles V. Liebscher,
B-194893, May 20, 1980.

The Department of Agriculture has issued regulations to
implement the provisions of section 5334(e). Paragraph 2-3.c
of the U.S. Department of Agriculture Personnel Manual, chapter
531 states:

"ASC county employees moving to USDA positions
without a break in service may have their rate of
basic pay set at:

* * * * *

"(2) any step of the grade that does not
exceed the highest rate of basic pay
received as a county employee. * * *,
(Emphasis added.)

See also ASCS Personnel Handbook 3-PM (Rev. 2), para. 50 A
which provides: "ASCS county service can only be used to
determine initial rate of pay for a USDA appointment when

" appointment to USDA is without a break in service from county

appointment."”
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Thus, the USDA has administratively determined that the
highest previous rate rule will not be applied where there
has been a break in service between employment with the county
committee and appointment to a position with the USDA. This
is entirely within its discretion. See Charles V. Liebscher,
supra. In that decision we upheld an agency policy not to
apply the highest previous rate rule where the employee had
been separated for more than 5 years. We stated that:

"Each agency is permitted to formulate its own
policy regarding the rule. B-186554, December 28,
1976. Where an agency has not relinquished its
discretion through adoption of a mandatory policy
or administrative regulation, the agency is under
no obligation to grant an employee the benefit of
the rule."”

Therefore, since the USDA clearly could impose restric-
tions on the application of the highest previous rate rule,
we find that the Forest Service could not use that rule to
establish Mrs. Nutsch's salary upon her initial appointment,
after a 3-year break in service. Her salary properly should
have been set at GS 3, step 1. Her subsequent appointment
to a GS 4 position with the ASCS should have been to step 1.
Accordingly, we sustain the settlement of the Claims Division
with regard to Mrs. Nutsch's entitlement to have her salary
set pursuant to section 5334(e). <

We now turn to her entitlement upon appointment to the
Forest Service on March 12, 1978, to recredit of the unused
sick leave balance to her credlt in 1975 when her county
service was terminated.

Mrs. Nutsch relies on the provisions of section 6312 of
title 5, United States Code (1976). The pertinent portion of
that section provides:

"k * *x The provisions of section 6308 of this
title for transfer of annual or sick leave between
leave systems shall apply to the leave system
established for [employees of a county committee
established pursuant to 16 U.S.C. § 590h(b)}]l."
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Section 6308 provides:

"The annual and sick leave to the credit of an
employee who transfers between positions under
different leave systems without a break in service
shall be transferred to his credit in the employing
agency * * * " (Emphasis added.)

It can be seen that section 6308 only authorizes the
transfer of annual and sick leave where the employee transfers
without a break in service. Since Mrs. Nutsch had a break in
service of about 3 years she is not entitled to a recredit of
her sick leave balance to her credit upon termination of her
county service in 1975.

For the reasons set forth above, we must uphold the
settlement of our Claims Group and deny Mrs. Nutsch's claims.

Actlng Comptrgller General
of the United States
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