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DIGEST: Department of State Foreign Service - C ooo3/
4 employee requests home leave in Panama

Canal Zone. Home leave may not be author-
ized in Canal Zone since home leave may
only be granted in continental United
States or its territories and possessions

i and Panama Canal Treaty of 1977, effective
October 1, 1979, provides that Republic

IA of Panama has full sovereignty over Canal
Zone. Since home leave for purposes of
"re-Americanization" is compulsory under
22 U.S.C. 1148, employee should designate
an appropriate location for this purpose.

The Department of State requests a decision regarding
whether one of its Foreign Service personnel serving over-
seas, Nereida M. Vazquez, may take home leave in the Panama
Canal Zone. Since home leave may only be authorized in the
United States or its territories and possessions, Ms. Vazquez
may not be authorized home leave in the Canal Zone which
became part of the Republic of Panama under the Panama Canal
Treaty of 1977, effective October 1, 1979. She must, however,
be granted home leave in an appropriate place within theIUnited States or its territories and possessions.

On or about January 3, 1978, Ms. Vazquez became an
employee of the Department of State, Foreign Service.
Prior to reporting to her overseas duty post in Rome,
Italy, she filled out a Department of State biographical
data form indicating, among other things, that her legal
residence at the time of employment was Arlington,
Virginia; her home leave residence would be the Panama
Canal Zone; and her residence for service separation
would be Washington, D.C., or Arlington, Virginia. The
record reveals that Ms. Vazquez' designation of the Panama
Canal Zone for home leave was because she was born there
and lived there with her immediate family until she
attended college in the Washington, D.C.,area and subse-
quently became an employee of the Department of State.
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Having completed approximately 2 years of overseas
service, Ms. Vazquez was eligible for home leave and-was
asked to fill out the official form for agency processing.
Again, as in her biographical data form, Ms. Vazquez indi-
cated she wished to take home leave in the Canal Zone. S-he
also changed her legal residence and residence for service
separation to the Canal Zone. Ms. Vazquez signed this form
on January 4, 1980.

On June 2, 1980, some 2 months before Ms. Vazquez'
scheduled home leave, the Department of State informed her
that she could not designate the Canal Zone as her home
leave residence. The reason given was that the applicable
Department of State regulations only authorized an employee
to take home leave in the United States, the Commonwealth
of Puerto Rico, or territories or possessions of the United
States. The employee was advised to change her residence
for home leave.

Ms. Vazquez did not designate a new residence for home
leave as she felt she could not meet the criteria set forth
for such a change in the applicable agency form. Specifically,
the form stated that:

.* * * Your designation [of a home leave
residence] must show a definite family tie or
other compelling interests rather than merely
a desire to visit a particular location and/or
relative or for travel for personal conven-
ience. When you change your home leave
residence, you must indicate (in block 10)
the specific reason for your choice of the
location and your intent for its future
permanent use. * * *"

* -2 Ms. Vazquez filed a grievance with the agency and the
grievance staff proposes to allow her to take home leave
in the Canal Zone. We are informed that this decision
is based on Department error in not informing Ms. Vazquez
more expeditiously of the noneligibility of the Canal Zone
and because the Canal Zone is the only place which would meet
the standards set forth above for designation of a home
leave residence.
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Foreign Service personnel's entitlement to home leave
arises from the Foreign Service Act of 1946, c. 957, Title IX,
Part D, Section 933(a), 60 Stat. 1028, as amended, 22 U.S.C.
1148 (1976). It provides that:

"(a) The Secretary [of State] may order
to the continental United States, its terri-
tories and possessions, on statutory leave of
absence any officer or employee of the Service
who is a citizen of the United States upon com-
pletion of eighteen months' continuous service
abroad and shall so order as soon as possible
after completion of three years of such service."
(Emphasis supplied.)

The statute is clear on its face and expressly states that
home leave may only be taken in the United States or its
territories and possessions. Leave of absence for this
purpose accrues under 5 U.S.C. 6305 which similarly pro-
vides for the granting of home leave for use in the United
States, "its territories or possessions." Implementing
regulations consistent with this express statutory limita-
tion are found in Volume 3 of the Foreign Affairs Manual
(3 FAM), Section 454.5-1 (August 13, 1968). Travel
expenses for home leave purposes are payable under the
related authority of 22 U.S.C. 1136.

Prior to October 1, 1979, there is no question that
Ms. Vazquez would have been entitled to take home leave in
the Canal Zone as it was considered to be a territory or
possession of the United States for home leave purposes.
See 53 Comp. Gen. 966, 970-971 (1974). On October 1,
1979, the Panama Canal Treaty went into effect and under
its provisions the Republic of Panama regained full sover-
eignty over the Canal Zone. Therefore, the Canal Zone can
no longer be considered a territory or possession of the
United States.

Because of this change in status of the Canal Zone,
the area no longer can be considered a place which an
individual can designate.as a residence for home leave.
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Thus, Ms. Vazquez may not be authorized to travel to the
Canal Zone for home leave. While the situation is regret-
table, no other result can be reached in view of the express
language of 22 U.S.C. 1148.

We have examined the legislative history of 22 U.S.CI
1148 to see if it is consistent with that conclusion. Home
leave was authorized by Congress so that a "re-Americanization"
of Foreign Service personnel could be accomplished by having
them "renew their knowledge of developments in the United
States and their feelings for the American way of-life.'
H. Rept. No. 2508, 79th Cong., 2d Sess., p. 10 (July 12,
1946), accompanying H.R. 6967 which became the Foreign
Service Act of 1946 referred to previously. Thus, the
purpose of home leave is to assure that the employee is
re-Americanized" and not merely to enable him to visit

with friends and family. Home leave in the Republic of
Panama would be inconsistent with this concept of
"re-Americanization."

As a possible basis to authorize Ms. Vazquez' home
leave, we have also examined the applicable provisions
of the Panama Canal Treaty (Article XI) and the Panama
Canal Act of 1979 Pub. L. 96-70, Title II, §§ 2101 et seq.,
which provide for a transition period of 30 months for
certain functions. Our examination of the treaty and the
enabling legislation reveals that the Republic of Panama
is immediately vested with full sovereignty over the Canal
Zone but that the United States retains certain of its
law enforcement and judicial functions for 30 months to
enable an orderly transition. Except for these limited
functions, the Republic of Panama has plenary jurisdiction
over the Canal Zone and the Canal Zone is clearly part
of the Sovereign Republic of Panama. See the Department
of State, Selected Documents, No. 6C, January 1978, "The
Meaning of the New Panama Canal Treaties," for a discus-
sion of this and other points of interest regarding the
treaty. Therefore, the treaty and statutory provisions
for transition do not provide a basis to treat the Canal
Zone as a United States possession for purposes of
22 U-.S.C. 1148 and 5 U.S.C. 6305.
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In deciding that Ms. Vazquez may not be authorized
home leave in the Canal Zone, we do not hold that she is
precluded from being authorized home leave. The home
leave provisions of 22 U.S.C. 1148 are compulsory. See
Hitchcock v. Commissioner, 578 F. 2d 972, 973 (4th Cir.
1978). Accordingly, Ms. Vazquez is entitled to home
leave and indeed failure to provide her with this leave
would be violative of the compulsory provisions of the
statute.

Under 3 FAM, section 124.3a(2) (May 8, 1970), a change
in home leave address should be supported by a showing of
definite family ties or "other compelling interests" rather
than merely a desire to visit a particular location. We
believe that a change of home leave address by Ms. Vazquez,
under the circumstances of this case, which indicates
her reasons for wishing to spend her time there for
"re-Americanization" would be allowable. In this regard:
we note that Ms. Vazquez' original Biographic Data Sheet
listed Arlington, Virginia, as her legal residence and
residence for service separation. While her subsequent
form of January 4, 1980, changing this to the Canal Zone
cannot be recognized the designation of some location in
the United States, such as Arlington, would appear to be
permissible in the circumstances of this case. See gener-
ally 3 FAM, Section 124.3 (May 8, 1978), particularly
subsections 114.3b(l and 3); and 6 FAM, Section 125.9
(October 8, 1974).

Accordingly, while Ms. Vazquez may not be authorized
home leave in the Canal Zone she should designate an appro-
priate home leave residence for "re-Americanization"
purposes.

For the Comptroller General
of the United States




