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THE COMPTROLLER GENERAL —
OF THE UNITED STATES :

WASHINGTON, D.C. 20548

FILE: B-198008 DATE: SEP 17 1980
MATTER OF: Savings & Loan Examiners - Expenses“for
travel of less than 24 hours] -

DIGEST: 1. Federal Home Loan Bank Board guestions
whether it may establish different per
diem policies for employees traveling
less than 24 hours. Since agencies may
consider factors which will reduce em-
ployee's expenses such as familiarity -
with locality through repeated travel, , T
Board may limit per diem under certain :
circumstances. See FTR para. 1-7.3a. : ]
Agencies need not pay the same per diem
rate to different employees, but, in ;
the interest of fairness, agencies should -
limit per diem under uniform guidelines ;w;
applicable to all employees.

2. Federal Home Loan Bank Board questions
whether it may pay fixed flat §$3 rate for
commuting expenses in lieu of per diem
where travel is less than 24 hours. Al-
though FTR provides reimbursement of per
diem on quarter-day basis, agencies have
broad discretion to limit or deny per diem
for travel of less than 24 hours. See FTR
para. 1-7.3a and B-182728, February 18,
1975. 1In view of such broad discretion,
agencies may limit per diem to flat rate
reimbursement where travel is less than
24 hours.

giadei:

- 3. Federal Home Loan Bank Board questions
whether 1t may limit per diem reimburse-
ment to travel periods exceeding 11 hours
and to areas outside a radius around em-
ployee's official duty station. Board may
so limit reimbursement since agencies have
broad discretion to limit or restrict per
diem under FTR para. 1-7.6d{l). See
B-180010.11, March 9, 1977.
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4. Federal Home Loan Bank Board questions
whether it properly limited employees to
flat rate per diem for travel of less
than 24 hours in high-rate geographical
areas (HRGA) from 1975 to 1979. It was
within Board's authority to pay flat per
diem from July 1, 1975, to 1979, when
Board changed its policy. However, from
May 19 through June 30, 1975, agencies
were without authority to pay per diem
for travel within HRGAs, and Board em- _ v
ployees are entitled to reimbursement "
for actual expenses for such travel
during that 6-week period.

5. Agencies may use blanket travel orders
for frequent and repeated travel within
a certain geographical area. See -
14 Comp. Gen. 414 (1934) and 5 id. 255 T
(1925). - T ‘

6. It is within authority of agency to deny
per diem inside radius around official
duty station and to limit actual expense ‘
reimbursement to only reasonable expenses :
for meals. See decisions cited. Further-
more, per diem or actual expenses are
not allowable within corporate limits of : ' E
employee's official duty station. See -
FTR paras. 1-1.3c¢{(l) and 1-7.6a. -

This decision is in response to a request from
Richard L. Petrocci, Authorized Certifying Officer,
Federal Home Loan Bank Board, concerning the entitlement
of Board examiners to per diem for travel of less than
24 hours where no lodging expense is incurred. This
decision has been handled as a labor-management rela-
tions matter under our procedures contained in 4 C.F.R.
Part 21 (1980), and in this regard we have received
comments on this matter from Local 3483 of the American
Federation of Government Employees (union). The main
issue presented is whether the Board may use a flat per
diem rate for travel of less than 24 hours in per diem :
localities as well as high-rate geographical areas (HRGAs). :
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This issue and other related questions will be treated
below under the headings "Per Diem Localities”" and
"High-Rate Geographical Areas."

BACKGROUND

The report from the Board states that it employs
examiners who perform financial examinations of Savings
& Loan Associations away from their permanent duty
stations. Most of this travel is less than 24 hours
where the examiners commute to and from their residences,
but in many instances the examiners' workday including
travel time exceeds 11 hours. The Board, citing the pro-
visions of the Federal Travel Regulations (FTR) (FPMR
101-7), paras. 1-7.3a, ¢, and 1-7.6d, adopted a policy
for field examiners of paying a flat $3 allowance for
travel of less than 24 hours where no overnight lodgings
were obtained provided the travel period exceeded 11
hours, or exceeded 6 hours and began before 6 a.m. or
ended after 8 p.m. However, the Board adopted a dif-
ferent policy for employees stationed at the Board's
headquarters office in Washington, D.C., by allowing
per diem for travel exceeding 10 hours with the per
diem allowance computed on a quarter-day basis at a
daily rate of $16 for meals and miscellaneous expenses.
In view of guestions raised by the union, the Board
posed four questions for our consideration:

1. whether the Board may establish two different

policies for similar travel situations;

2. whether the Board may establish a flat per
diem rate agency-wide and without regard to
the quarter-day system of reimbursement;

"3. whether the Board may authorize a flat per
diem rate through blanket travel orders or
specific travel orders; and

4. whether the Board may increase the travel
time limitation from 10 to 11 hours.

The union contends that field examiners are
entitled to per diem on a guartersday basis for all
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travel in excess of 10 hours, and the union questions

the Board's authority to establish a flat per diem rate
of $3 and to authorize per diem only after 11 hours in
travel status. The union argues that the field examiners
are entitled to retroactive reimbursement for per diem
based upon the policy applicable to headquarters em-
ployees (if travel exceeds 10 hours, per diem based on
quarter-day principle). The union also questions the
denial of per diem where the financial examination is
performed within the employee's official duty station.

PER DIEM LOCALITIES

The first guestion is whether the Board may
establish different policies for the payment of per diem
for similar travel situations. We note that under the
provisions of 5 U.S.C. §§ 5702, 5707 (1976), an employee
who travels on official business away from his designated
post of duty is entitled to a per diem allowance as pro-
vided under the Federal Travel Regulations. The FTR
provides, in pertinent part, as follows:

"1-7.3. Agency responsibility for prescribing
individual rates.

a. General. It is the responsibility of
each department and agency to authorize
only such per diem allowances as are
justified by the circumstances affecting
the travel. Care should be exercised to
prevent fixing per diem rates in excess
of those required to meet the necessary
authorized subsistence expenses. To this
end, consideration should be given to
factors which reduce the expenses of the
employee such as: Known arrangements at
temporary duty locations where lodging
and meals may be obtained without cost or
at prices advantageous to the traveler;
established cost experience in the local-
ities where lodging and meals are required;
situations where special rates for accommo-
dations have been made available for a
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particular meeting or conference; the extent
to which the traveler is familiar with estab-
lishments providing lodging and meals at a
lower cost in certain localities, particularly
where repeated travel is involved; and the

use of methods of travel where sleeping ac-
commodations are provided as part of the
transportation expenses.* * *" (Emphasis
added. )

A per diem allowance is intended to reimburse a
traveler for extra expenses incurred while he maintains
his regular residence, and where no additional expenses
are incurred, a per diem allowance should not be author-
ized. See B-168637, July 15, 1970; and Bornhoft wv.
United States 137 Ct. Cl. 134 (1956). In this regard,
our Cffice has long held that the decision as to whether
or not to authorize per diem and as to the amount of
per diem to be authorized is within the discretionary
authority of the employing agency. See B-182728,
February 18, 1975, and decisions cited therein.

With regard to the establishment of different
‘policies for field and headquarters employees, we note
that agencies, in fixing per diem rates, shall consider
factors which will reduce the expenses of an employee
such as familiarity with a locality as developed through
repeated travel. See FTR para. 1-7.3a quoted above.
After consideration of such factors, we believe it is
within the discretion of the agency to limit per diem
reimbursement for field examiners. We know of no legal
requirement. that an agency pay the same per diem rate for
similar travel by different employees, but, in the in-
terest of fairness, we urge that any limitation on per
diem reimbursement be made under uniform guidelines
applicable to all employees.

The second question posed is whether the Board may
establish a flat per diem rate or "commuting allowance"
without regard to the cquarter-day concept. The FTR
provides as follows:
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"1-7.6. Per diem computation rules.

* * * * *

"d. Computation of basic entitlement.

. "(1) Travel of 24 hours or less. For
continuous travel of 24 hours or less, the
travel period shall be regarded as commencing
with the beginning of the travel and ending
with its completion, and for each é6-hour
portion of the period, or fraction of such
portion, one-fourth of the per diem rate for
a calendar day will be allowed. However,
per diem shall not be allowed when the travel
period is 10 hours or less during the same
calendar day, except when the travel period
is 6 hours or more and begins before 6 a.m.
or terminates after 8 p.m.* * *®"

Although the Federal Travel Regulations contemplate

ayment of per diem on a quarter-day basis, these regula-
pay = P Yy g .

tions give broad discretion to the agency to grant only
that amount of per diem as is justified under the partic-
ular circumstances of travel. See FTR para. 1-7.3a,
guoted above. Furthermore, our Office has long held

that FTR para. 1-7.6d does not require the payment of

per diem for official travel, it merely precludes the
payment of per diem where the travel period does not
exceed 10 hours, except for early departure and late
return. See B-180010.11, March 9, 1977, and decisions
cited therein. :

An agency may properly limit or deny per diem for

travel situations such as described in this case. See
B-182728, supra; B-177419, March 8, 1973; and B-176477,
February 1, 1973. Such a determination has been made

by agencies based upon the employee's commuting time,
the distance traveled by the employee, or on a case-by-
case basis. See B-180010.11, supra, and decisions
cited therein. Based on the foregoing, we therefore
conclude that it is within the authority of the Board
to limit per diem reimbursement to a flat rate without
regard to quarter-day reimbursement for travel of less
than 24 hours where no lodging expenses are incurred.
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With regard to the Board's third question whether it
may authorize a flat per diem rate though blanket travel
orders, we believe the Board may limit per diem reim-
bursement within the exercise of agency discretion and
use blanket travel orders for frequent and repeated
travel within a certain geographical area. See 14 Comp.
Gen. 414 (1934); 5 id. 255 (1925).

The fourth question is whether the Board may
increase the travel time limitation from 10 to 11 hours.
As noted above, FTR para. 1-7.6d does not require payment
of per diem when temporary duty travel exceeds 10 hours,
it merely. precludes payment of per diem when temporary
duty travel is less than 10 hours during the same calen-
dar day. B-180010.11, supra. An agency's. discretion
to authorize or approve per diem is not diminished by
this regulation (B-~182728, supra) and, in light of this
broad discretion to limit or deny per diem in this travel
situation, we believe the Board may limit per diem reim-
bursement to those situations where the travel time
exceeds 11 hours. See also B-173174, July 21, 1971. Al-
though not required to do so, we urge the Board to apply
this time limitation to all employees performing similar
travel.

Finally, the union questions the denial of per diem
in those travel situations where the travel is performed
within the limits of the employee's official duty station.
The FTR describes an employee's official duty station as
the corporate limits of the city or town in which the em-
ployee is stationed (para. 1-1.3c(1l}), and, absent specific
statutory authority, an employee may not be paid per diem
or actual subsistence expenses at his headquarters or place
. of abode from which he commutes daily to his official duty
station.  See FTR para. l-7.6a and B-182586, December 17,
1974.

HIGH-RATE GEOGRAPHICAL AREAS

Effective May 19, 1975, the FTR was amended to
require reimbursement on an actual expense basis for
travel to designated high-rate geographical areas.
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FTR Temp. Reg. A-11l, May 19, 1975. Effective July 1,
1975, the FTR was amended (para. 1-8.1b(l)) to authorize
agencies to prescribe a per diem allowance under certain
conditions for travel to an HRGA. FTR, Temp. Reg. A-11,
Supp. 1, June 27, 1975, Attachment A. The report from
the Board states that until April 23, 19792, the policy
for commuting travel remained unchanged following the
establishment of HRGAs; that is, field examiners con-
tinued to receive a flat $3 allowance on the rationale
that all field examiners were covered under a blanket
“travel authorization and all commuting trips were simi-
lar. Since April 23, 1979, the Board has authorized
reimbursement for travel in HRGAs on an actual expense
basis. In view of questions raised by the union, the
Board posed five questions for our consideration:

1. whether the Board may establish a flat per
diem rate for all travel by field examiners
to an HRGA;

2. whether the Board may utilize a blanket travel
authorization for use of a flat per diem in an
" HRGA; ‘ : -

3. 1if a flat per diem in an HRGA is not permissi-
ble, whether the Board must retroactively reim-
burse employees for travel to an HRGA;

4. 1if the answer to question 3 requires retroactiwve
payments, what documentation would be required
for claims by field examiners; and

5. whether an agency may establish a radius around
an official duty station within which per diem
or actual expenses will not be allowed.

The union argues that while FTR para. 1-8.1b(1l)
permits an agency to prescribe a per diem allowance for
travel in an HRGA, the Board has not consistently applied
this policy since field examiners were limited to a flat
$3 allowance while other employees were authorized reim-
bursement on an actual expense basis. The union argues
that field examiners are entitled to retroactive reim-
bursement on an actual expense basis for travel to HRGAs.

- 8 -
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The union also questions the agency's current policy of
limiting claims for lunch to $5.75 and denying all claims
for breakfast and dinner.

With regard to the first question posed involving
the use of a flat per diem rate, we hold for the reasons
stated earlier that it is within the Board's authority
to establish a flat per diem rate. As noted above, the
FTR was amended effective May 19, 1975, to require reim-

- bursement on an actual expense basis for travel to

designated HRGAs, and it was not until July 1, 1975,
that the FTRs were amended to permit agencies to
prescribe a per diem allowance for travel to HRGAs.

It appesars that the Board intended to pay per diem
for travel to HRGAs since the Board's policy remained
unchanged until 1979. However, there is a period from
lay 19 through June 30, 1975, where we believe the agency
had no authority to authorize per diem for travel to

HRGAs. See Rolf Mowatt-Larssen, B-184482, April 16,

1976. Therefore, the Board employees would be entitled
to reimbursement on an actual expense basis for travel
during this 6-week period to those cities designated as
HRGAs effective May 19, 1975. 2ll claims by these field
examiners for additional travel reimbursement would be
subject to the 6-year statute of limitations contained

in 31 U.s.c §§ 71la, 237. See also 4 C.F.R. § 31.5 (1980).
All such claims would require itemization of the expenses
incurred as provided in FTR para. 1-8.5. Questions 3 and
4 are answered accordingly.

The second question concerns use of blanket travel
authorizations and the flat per diem rate for travel in
HRGAs of less than 24 hours where no lodging expense is
incurred. As discussed in the preceding section of this
decision, blanket travel authorizations are permissible
in appropriate situations.

The fifth question involves the use of a radius
around an official duty station within which per diem
or actual subsistence expenses would not be allowed. As
noted above, our Office has recognized that agencies may
limit per diem reimbursement for this type of travel

-
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within a certain commuting distance from the employee's
residence or official duty station based upon distance or
commuting time. See B-191104, May 9, 1979; B-180010.11,
supra; B-185374, July 29, 1976; B-175608, December 28,
1973; and B-170291, October 21, 1970.

With regard to the union's question on the Board
limiting reimbursement for lunch, we point out that
travelers are entitled to reimbursement only for reason-
able expenses for meals and that the employing agency
shall determine what constitutes reasonable expenses
for meals under the circumstances. B-186740, March 15,
1977, and B-186078, October 12, 1976. As for reimburse-
ment for breakfast or dinner, we point out that reim-
bursement for actual subsistence expenses is allowable
for the same type of expenses as normally covered by |
per diem. FTR para. 1-8.2b (May 19, 1975). Where an -
employee commutes to and from his residence each day
in performing this temporary duty travel, we anticipate
he will normally obtain breakfast and dinner at his
residence. See, for example, B-186820, February 23,
1973; and B-185826, May 28, 1976. However, there may
be circumstances justifying reimbursement of a break-
fast or dinner purchased away from his permanent duty
station. B-195940, December 26, 1979; and B-192246,
January 8, 197¢%.

Accordingly, claims for additional travel expense : 'Af'ﬁ“
reimbursement may be paid consistent with the above
discussion.

Heory R Vem Clev;L

zor the ‘Comptroller General
’ of the United States






