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DIGEST: 1. Treasury may properly charge Gain and Loss
account for $914.66, representing value for
accountability purposes of Vietnamese
piasters and Cambodian riels which are and
will remain valueless as medium of exchange.
Currency was originally held by United States
Disbursing Officers for exchange transaction
purposes as authorized by 31 U.S.C. § 492a.
Loss of value of currency held for such
purposes may, under 31 U.S.C. § 492b, be
charged against gains from operations for the
same purposes.

2. Valueless foreign currencies may be destroyed
as surplus personal property, in accordance
with regulations implementing 40 U.S.C.
§ 483(h) if not carried in U.S. dollar account-
ability (either because the loss of value has
been charged to Gain and Loss account or because
they were valueless when accepted).

This decision is in response to the request of the Commissioner,
Bureau of Government Financial Operations, Department of the
Treasury, for our opinion concerning: (1) the proper procedures
to be followed in accounting for Vietnamese piasters and
Cambodian riels which are currently valueless and will remain
valueless as a medium of exchange, and (2) the propriety of
destroying these currencies as surplus property under the
provisions of the Federal Property and Administrative Services
Act of 1949, as amended, 40 U.S.C. §§ 471 et seq. (1976).

The Treasury Department reports that it currently holds in
storage a number of Vietnamese piasters and Cambodian riels
obtained as a result of the evacuation of the American Embassies
in Vietnam and Cambodia. One quantity of piasters and riels was
acquired from the United States Disbursing Officers (USDO) at
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the Embassies and is now in the possession of the Chief Disbursing
Officer. Although currently valueless, for accountability pur-
poses these notes are carried by Treasury at a value of $914.66,
based upon the rate of exchange in effect at the time of the
evacuations.

Two additional quantities of piasters were deposited with
Treasury for safekeeping purposes by the Agency for International
Development (AID) and the Navy. The AID piasters were originally
accepted from Vietnamese nationals (former AID employees) in the
United States in exchange for Treasury checks for the dollar
equivalent. The piasters were valueless when received by Treasury,
and the Treasury checks were charged to an AID appropriation
under the authority of section 413(c) of the International Security
Assistance and Arms Control Act of 1976 (Pub. L. No. 94-329,
90 Stat. 761). The language of section 413(c), permitting foreign
assistance funds to be used for necessary expenses of terminating
Indochina assistance, including "settlement of claims and
associated personnel costs," was intended to permit these piasters
to be exchanged for dollars (up to a maximum of $2000) after
the evacuation of Vietnam and the fall of its government, for
the benefit of refugees who had brought the piasters to the
United States in reliance on representations by United States
officials that the exchange could be consummated here. 122 Cong.
Rec. 5223 (1976). The Navy piasters were found on a Navy vessel
Lfollowing evacuation and are of unknown origin. Neither the AID
nor the Navy piasters have been assigned a dollar value for
accountability purposes since both were valueless when received
and, according to Treasury, will remain valueless.

Section 492b of Title 31, United States Code (1976) provides
that the losses resulting from exchange transactions permitted
by sections 492a through 492c of Title 31 may be offset against
gains from such operations. Treasury has indicated that those
currencies turned over by the USDOs were originally held for
purposes authorized under 31 U.S.C. § 492a. That provision
states, in pertinent part:

"* * *disbursing officers of the United States are
authorized, for official purposes, or for the
accommodation of members of the Armed Forces and
civilian personnel of the United States Govern-
ment * * * to cash and negotiate checks, drafts,
bills of exchange, and other instruments payable
in United States and foreign currencies, and to
conduct exchange transactions involving United
States and foreign currency and coin, checks,
drafts, bills of exchange and other instruments* *
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We agree that the decline in value of currency held
for purposes of exchange transactions under 31 U.S.C. § 492a
is the kind of loss covered by 31 U.S.C. § 492b. We therefore
concur that the $914.66 loss in value may properly be charged
to the Gain and Loss account as is the practice with losses
covered by 31 U.S.C. 492b.

This conclusion applies only with respect to the piasters
and riels obtained from the USDOs since these were assigned
a dollar value for accountability purposes. The piasters
deposited with Treasury by AID and the Navy for safekeeping,
on the other hand, were worthless when received and thus were
carried by Treasury at no value. This currency has not lost
value and, certainly in the case of the Navy and arguably in
the case of AID, was not acquired through exchange transactions
under 31 U.S.C. § 492a. No charge to the Gain and Loss
account is authorized.

Destruction of the valueless currencies as surplus personal
property is, as Treasury points out, governed by the Federal
Property Management and Administrative Services Act of 1949,
as amended, 40 U.S.C. 471 et seq. (1976). The Act provides that:

"The Administrator [of General Services] may authorize
the abandonment, destruction, or donation to public
parties of property which has no commercial value or
of which the estimated cost of continued care and
handling would exceed the estimated proceeds from
its sale." 40 U.S.C. § 483(h).

Implementing regulations are found in subpart 101.45 of Title
41 Code of Federal Regulations (CFR).

Foreign currency which becomes and will remain valueless
as a medium of exchange constitutes personal rather than real
property and, therefore, may become surplus within the meaning
of the Property Act, supra and the applicable regulations. We
agree that the currencies held by Treasury may be destroyed in
accordance with the applicable law and regulations, and with
Treasury procedures for destruction of United States currency.

For the Comptroll eneral
of the United States
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