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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
WASHINGTON. D.C. 20548

B-197686 o
QEC §8 19%0

The Honorable Jack Brooks, Chairman
Committee on Government COperations
House of Representatives . -
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Dear Mr. Chairman: '

This is in response to your furtherl}nquiries concerning inter-
or intra-agency ordersjunder section 601 of the Economy Act of 1932,
as amended, 31 U.S.C.”§ 686. You indicate that there are instances
where an order or requisiticn by an agency (other than one authorized
to have its order filled by another agency through contracts with an
outside party) could be executed by the performing agency in part by
using its own expertise and in part by using work, services, equipment,
supplies or materials (work) obtained by contract. You also indicate
that, in these cases, the entire requisition would be prevented by
interpreting section 601 as not authorizing the use of contracts for
partial fulfillment of the order even though the performing agency
would itself perform some of the order. Thus you ask:

"1. Whether this aspect would be a sound basis for
modifying section 601 to enable other agencies
than those named in the first provided clause
to have their requisitions under section 601
partially effectuated through use of contracts.

~"2. What standards are used to determine when a

' purchase of materials, supplies, equipment or
services for use in such a project wculd be
deemed an illegal contract instead of a re-
placement or substitution for materials, sup-
plies, eaquipment or services otherwise available
to the agency."

It is our opinion that 31 U.S.C. § 686 authorizes agencies to
perform work or service for other agencies even though they must pro-
cure additional supplies, materials or equipment or temporarily hire
additional employzes. However, partial fulfillment of inter-agency
orders by contracts for work or service with outside parties is not
authorized by 31 U.5.C. § 686. Thus an amendment of 31 U.S.C. § 686
is necessary. :

As we indicated in our previous letter there is no authority_ to
fill an entire order through contract where the requesting agency 1s
not one of the agencies named in the first proviso of 31 U.S.C. 686(a),
19 Comp. Gen. 544 (1939); 20 id. 264 (1940), since, 31 U.5.C. § 686(a)
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requires the performing agency.to'be in a position to supply or
equipped to render the reguisitioned service. However, we have
never specifically addressed tie question of whether an agency
which performs some of the wotk itself, could have the remainder
of the work performed by contract. Furthermore, our decisions do
not discuss the effect of 31 U.S.C. § 686(b) on the limitation set
forth in 31 U.S.C. § 686(a). &5

31 U.5.C. § 686(b) provides:

"Amounts paid as provided in subsection (a)
of this section shall be credited, (1) in the
case of advance payments, to special working funds
* * ¥, The Secretary of the Treasury shall estab~
lish such special working funds as may be necessary
to carry out the provisions of this subsection.
Such amounts paid shall be available for expenditure
in furnishing the materials, supplies, or equipment,
or in performing the work or services, or for the
objects specified in such appropriations or funds.
Where materials, supplies, or equipment are furnished
from stocks on hand, the amounts received in payment
therefor shall be credited to appropriations or
- funds, as may be authorized by other law, or, if
not so authorized, so as to be available to replace
the materials, supplies, or equipment.* * *" Emphasis
added.

We pointed out in Washington National Airport; Federal Aviation

Administration; intra—agency reimbursements under 31 U.S.C. § 686,
(57 Comp. Gen. 674 (1978)), section 601 of the Economy Act of 1932
had as its beginnings in H.R. 10199, 71st Congress, introduced on
February 22, 1930, for the purpose of authorizing inter-agency pro—
curement of work, materials, or equipment with reimbursement to be
based upon actual cost, which provided:

"* * * any executive department or independent
establishment of the Government may place orders
with any other department or establishment for the
procurement of work, materials, and/or services of
any kind, for which funds are available.* * **

Dufing hearings on H.R. 10199, before the Committee on
Expenditures in the Executive Departments, Representative French,
sponsor of the bill, testified about the purpose of the legislation:
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"There is no general authority for one department
or establishment to order work, materials or. services
from another although a number of departments and es-—
tablishments have authority to perform certain specific
classes of work for other establishments * * *,

* * * * *

"This bill is intended to provide the specific
legislative authority stated by the Comptroller General
to be necessary by authorizing the performance of work
or services or furnishing of materials by one depart-
ment or establishment to another without any limitation
as to existing facilities or personnel. On a job of
any size for another department or establishment it
might frequently be necessary to take on additional
personnel in order to utilize existing facilities and
complete the job within the time required or to retain
the services of employees who would otherwise be dis-
charged.™

The language originally proposed in H.R. 10199 left no doubt that
agencies were authorized to employ additional personnel or to increase
their facilities to perform work for requisitioning agencies.

However, strong criticism of this provision was made by some
Government officials, including the Comptroller General, who felt it to
be overly broad and in excess of that which was necessary in order to
achieve the specified purposes. For example, in his report on H.R. 10199,
dated April 25, 1930, to the Chairman of the House Committee on Expendi-
tures in the Executive Departments, the Comptroller General sald con—
cerning the provision of the blll guoted apove:

"Under this provision, if it should become
law, there could be no check as to activities of
the performing agency and the provision would
permit the transfer of assignments pertaining to
one agency for performance by another not necessarily
equipped with adequate facilities or personnel or
charged with such duties, the only requirement of the
law as drafted being that the funds ultimately to be
charged be available therefor* * *,

* * * * *

"* * *Tt may be that a given governmental agency
is not given by the Congress sufficient funds as
estimated by the administrative officer to operate,
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perhaps because it is the intent of the Congress to-
curtail or limit the operations or activities of
such agency, in which event the curtailment or
limitation intended by the Congress could be easily
frustrated by a transfer of assignments and funds to
that agency under the proposed law.

"In the annual appropriation acts for the
Bureau of Standards, the Bureau of Mines, the Geo-
logical Survey, and other agencies, there are pro-
visions of law authorizing the transfer of funds for
scientific and technical investigations, etc., but
said provisions contain clauses to the effect that
the transfer of funds is to be made only when the
work contemplated is within the scope of the func-
tions of the agency and the agency is unable to
perform the same within the limits of its appropri-
ations. The need for these limitations lies appar-
ently in the fact that these agencies of the
Government, being fundamentally branches of one whole
system, the appropriations of one agency should not
be increased at the expense of those of another agency
when the work entails no additional expense in the
procurement of work, supplies, or services for the
other branch of the Government. On the other hand,
where additional expenses are involved, there is,
as a rule, always the question to be considered
whether the activities of one agency should be in-
creased and supported at the expense of the appro-
priations of another agency unless it is clearly
the intent of the Congress that such should be the
case. * * *In any event it would appear that the
provision of the bill above quoted should be
modified so as to authorize transfer of funds from

- one agency to another only where the procuring or
performing agency is by reason of the needs of its
own authorized activities equipped with the personnel
and other facilities necessary for the procurement
or performance for the other agency.” Hearings on
H.R. 10100, supra., 42-43. See also comments of
Representative Shaefer, p. 6; and Representative
Colton, p. 19; and statement of Mr. Reed, pp. 20-29.

As a result of his concern, the Comptroller General proposed an
alternative draft to limit this otherwise broad authority:
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"* * * any executive department or independent
establishment of the Government having funds available
for the purpose may place orders with any other depart-
ment or establishment for the procurement of work,
materials, and/or services of the class which the
regular duties of the procuring or performing depart-
ment or establishment require it to be equipped to
procure or perform * * *." Hearings on H.R. 10199,
supra, 42-43.

The final reported version of the bill contained the language now
found in section 601(a) of the Act (except for the first proviso
which was added later) and a new subsection (b) which provided that—

"Amounts paid as provided in subsection (a)
* * * shall be available for expenditure in furnishing
the materials, supplies, or equipment, or in perform—
ing the work or services (including the procurement
of additional equipment or the compensation of regular
or additional employees, necessary for such purposes),
or for the objects specified in such appropriations
or funds. Where materials, supplies, or eguipment
are furnished from stocks on hand, the amount received
in payment therefor shall be credited to appropriations
or funds, as may be authorized by other law, or, if not
so authorized, so as to be available to replace the
materials, supplies, or equipment, except that where
the head of any such department, establishment, bureau,
or office determines that such replacement is not nec-
essary the amounts paid shall be covered into the
Treasury as miscellaneous receipts." Emphasis supplied.
H.R. Rep. No. 2201, 71lst Cong., Sess., p. 1 (1931).

When the bill was finally enacted, the parenthetical expression had
been omitted from the language of subsection (b) without explanation.

Thus there was concern expressed during the evolution of section
601 of the Economy Act that, as initially proposed, the bill would
have permitted a performing agency to construct new facilities and to
undertake new activities not normally within the scope of an agency's
activities. This could have provided a means for agencies to circumvent
congressional oversight and control of their activities. However,
throughout the evolution of the bill up until the final version was
passed, it was also clear that it was intended to authorize the procure-
ment of additional equipment, supplies, materials and services by a
performing agency so long as the work was within the scope of the acti-
vities normally performed by the agency and adequate facilities already
existed to perform the work.
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Therefore, in our opinion, an agency may accept an order under
the Economy Act for work or service which is within the scope of
activities normally performed by the agency and for which it possesses
adequate facilities to perform the work or service, even though the
performing agency may find it necessary to procure additional supplies,
materials or equipment. Support for our opinion can be found in the
final sentence of subsection (b) in the Committee-reported version of
the bill, quoted supra, which was not changed when the parenthetical
clause was omitted from the subsection. Beginning that sentence with
"Where" indicated that there would exist situations where equipment,
supplies or materials would not be furnished from stocks on hand but
would be purchased to perform the work.

It is also our opinion that the omission of the parenthetical
clause in subsection (b) should not be viewed as a blanket denial of
authority to employ additional personnel when executing Economy Act
orders. We note that compensation of additional personnel was men-
tioned in the parenthetical clause as one of the items of work or
service for which the performing agency could make payments. While
it can be argued that the unexplained omission of the clause was in-
tended to limit the kinds of items for which these payments could
be made, it can also be argued that the omission was intended to re-
move an example which might serve as a limitation on items of expendi-
ture. In the absence of a clear expression of legislative intent on
this matter, we will adopt the interpretation that best serves the
purpose of the legislation in question, that is, to effect economy in
the Government. 58 Comp. Gen. 674, 681 (1978). Therefore, since per-
mitting agencies to add additional temporary personnel in order to
perform work for which it already possesses facilities and expertise
serves to effect economy in the Government, we hold that it is author-
ized under the Economy Act.

However, the legislative history is silent on the question of
whether a performing agency could execute an order by contracting to
have a portion of the work or service completely performed by outside
parties, using their own equipment and personnel. Furthermore, our
decisions interpreting the Economy Act's requirement that the perform—
ing agency be in a position to supply or equipped to render the requi-
sitioned work only addressed situations where the entire performance
was being contracted out. However, the same rationale used to pre-
clude contracting out total performance would also preclude contract-
ing out partial performance since the performing agency would not be
in a position to supply or equipped to render the requested services
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and cannot place itself in a position to do so by increasing its staff
or securing additional equipment or supplies. The addition in 1942 of
the first proviso authorizing certain agencies to have their orders
executed (presumably in whole or in part) by contract did not remove
this prohibition for other agencies.

Of course, to the extent it is possible to sever the work required
to be performed by outside contractors from the work to be performed by
another agency, an Economy Act order could be placed for that portion
of the work to be performed by the agency. The requisitioning agency
could then contract directly to have the remaining work performed by an
outside party. However, should this not be feasible, then the performing
agency could not accept an order which it needs to execute in part by use
of outside contractors. You suggest that this might prevent execution of
an entire requisition and ask whether there would be a sound basis for
modifying section 601 to prevent this result. In our opinion, a legisla-
tive amendment would be desirable to authorize all agencies to have their
orders executed in part by outside contractors where the service is other-
wise substantially performed by another agency.

Sincerely yours,

Slgned Elmer B. Staais

Comptroller General
of the United States
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