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MATTER OF: Dr. Stuart T. Brown -tClaim for long distance
telephone call and postage expensesj

DIGEST: Public Health Service doctor was transferred from
Georgia to Switzerland. Claim for long distance call
to wife to discuss housing situation may be paid where
agency official certified call was in interest of Gov-
ernment under 31 U.S.C. § 680a. GAO will not question
such certification. See 56 Comp. Gen. 28 (1976).
Claim for postage for mailing documents related to
relocation may not be paid since it is personal in
nature and does not involve "official matter."

This decision is in response to a request from Claude F.
Pickelsimer, Jr., Director, Financial Management Office, Center for
Disease Control, Public Health Service, concerning a voucher submitted
by Dr. Stuart T. Brown for a long distance telephone call and postage
costs incurred incident to his transfer to an overseas duty station.
The issues are whether Dr. Brown may be reimbursed for a long distance
call which appears personal in nature and for postage costs for mailing
documents in support of his claim for relocation expenses.

Dr. Brown was transferred from Atlanta, Georgia, to Geneva,
Switzerland, on January 29, 1979, and incident to that transfer he
submitted a claim for reimbursement of a long distance telephone call
from Switzerland to Georgia in the amount of $89.29. Although the
call has been certified by an appropriate agency official as necessary
in the interest of the Government, the agency questions payment of the
claim since Dr. Brown admitted the call was not for official business
but was to discuss housing decisions with his wife. In addition,
Dr. Brown is unable to furnish a receipt for the telephone call since
it was lost in the exchanges of correspondence in connection with his
transfer.

Unde.r 31 U.S.C. § 680a (1976) appropriated funds are available
only for long distance telephone calls made in the transaction of
public business. That section requires the head of an agency or his
designee to certify that such calls are necessary in the interest of
the Government before payment for such calls is made.
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Our Office has held that section 680a imposes on the appropriate
agency official the responsibility to determine, after investigating
all of the facts involved in a given situation, whether a long dis-
tance call was on public business and was necessary in the interest
of the Government. 56 Comp. Gen. 28 (1976); and 44 id. 595 (1965).
We will not substitute our judgment for that of the official desig-
nated under section 680a because the agency official is in a better
position than we are to examine the facts involved in each case and
determine whether a call is in the interest of the Government.
56 Comp. Gen. 28, supra; 44 id. 595, supra; Mary H. Smith, B-192691,
February 20, 1979; and Thomas P. Woll, B-186820, February 23, 1978.

However, it should be emphasized that the authority vested in the
agency official to approve a long distance call also carries with it
the responsibility to ascertain that the call involved the transaction
of public business and is not merely personal in nature. While we
have not attempted to impose standards to distinguish personal calls
from official calls, our decisions should not be construed to sanction
reimbursement for personal calls. The ultimate responsibility for
ensuring that only official business calls are approved rests with
the appropriate agency official. Where such an official has made the
appropriate certification, no liability rests with the certifying or
disbursing officer. See 56 Comp. Gen. 28, supra.

The voucher submitted by Dr. Brown shows an approving official
certified the call as necessary in the interest of the Government.
However, since the record before us suggests that this call may have
been personal in nature, the approving official may wish to reexamine
this certification to be certain that the facts support the deter-
mination made on this call. If, upon reexamination, the approving
official reaffirms that the call was on public business and necessary
in the interest of the Government, we will not overturn that deter-
mination, and the claim may be paid. With regard to absence of a
receipt, we know of no requirement under the Joint Travel Regulations,
Vol. 1, for a receipt or other evidence of the expenditure unless the
employing agency has such a requirement. See, however, Federal Travel
Regulations, para. 1-11.3c(16).

Dr. Brown has also submitted a claim for postage in the amount
of $4 for mailing letters and documents to support his claim for
moving expenses. Dr. Brown explains that in Switzerland he did not
have access to the franked envelopes of the Center for Disease
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Control and he could not charge this cost to the World Health
Organization, where he was currently assigned.

We can recall no prior decisions on this question, and we know
of no authority by which this item may be paid. This appears to be
an expense of a personal nature rather than an "official matter."

Accordingly, the voucher may be partially paid in accordance
with the above discussion.

For the Comptroller Ge eral
of the United States
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