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DIGEST:

(1) Air Force employee performed official
travel to Germany totalling 24 hours
15 minutes in connection with tempo-
rary duty on non-duty days. Air Force
paid employee for 8.25 hours of com-
pensable overtime under the Fair Labor
Standards Act (FLSA) (29 U.S.C. §§201
et. seq.). Employee claims overtime
for full 24 hours 15'minutes. Claim
is denied where record provides no
evidence that employee's time spent
in travel status qualified as hours
of employment under-5 U.S.C.
§55421b)(2)(B)-. Air Force correctly
applied-provisions of the Attachment
to FPM Ltr. 551-10 (April 30, 1976)
in determining employee's overtime
entitlement under FLSA.

(2) Air Force employee claims overtime
compensation for time spent in travel
status away from official duty station.
Air Force officials stated that
employee's travel outside of normal
workweek was not in conformance with
policy expressed in applicable labor
agreement and in 5 U.S.C. §6101(b)(2)
that, to the maximum extent practic-
able, official travel should be scheduled
within the regularly scheduled workweek.
However, this does not in itself pro-
vide a legal basis for payment of over-
time compensation not in accordance
with statutory entitlements.

Th> Americn ederation of Government EmployeesC 
on behalf of M erman requests an opinion
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concerning Mr. Peterman's entitlement to overtime pay
for time spent in a travel status during non-duty days
as an employee of the Department of the Air Forc~e

Mr. Peterman performed official travel during non-
duty hours, departing his residence in Thomaston,
Georgia, at 1200 hours on Saturday, May 19, 1979,
and arriving at Sembach, Germany, at 1215 hours (EDT)
on Sunday, May 20, 1979. For the total traveltime
of 24 hours 15 minutes the Air Force authorized pay- zQ
ment for 8.25 hours of overtime. Mr. Peterman con- L
tended that he should have received payment for
overtime for the entire 24 hours 15 minutes.

The resulting dispute was the subject of a
grievance filed by Mr. Peterman with the appropriate
Air Force command. The final decision on Mr. Peterman's
grievance appears in the form of a letter of
September 26, 1979, to Mr. Peterman from the Com-
manding General, Headquarters Warner Robins Air
Logistics Center, Robins Air Force Base, which
states in part as follows:

"As you were informed * * * at step 2 of the
grievance procedure, you have been paid that
which is authorized in accordance with ap-
plicable regulations. Section 22.01 of the
Master Labor Agreement provides that employees
will not be scheduled to travel on non-duty
days, if it is administratively controllable,
unless mission requirements dictate non-duty
day travel. The actions resulting in your
travel in this instance were not in conformance
with that provision. Your supervisor did not
actually select a non-duty day to begin your
travel as it was determined by the travel office
based on availability of seating. Corrective
measures have been taken to insure travel is
not scheduled in the future on a non-duty day,
if it is administratively controllable, unless
mission requirements dictate otherwise. I can-
not grant the remedy sought in your grievance
as there is no legal basis for payment; however,
it should not recur in the future."
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Mr.. Peterman disputes the conclusion that there
is no legal basis for the payment of his claim. Spe-
cifically, he contends that the Air Force violated
Article 22, Section 22.1 of the AFGE/AFLC Master
Labor Agreement as well as applicable regulations
controlling the payment of overtime compensation.

Article 22, Section 22.1 of the referenced AFGE/
AFLC Master Labor Agreement addresses the scheduling
of official travel as follows:

"Section 22.1 Scheduling Official Travel

"If administratively controllable an'd/or
unless mission requirements dictate other-
wise, travel will be scheduled durifng an
employee's basic workweek. It is recognized
that situations will develop when the em-
ployee will be required to travel away from
his/her official duty station outside his/her
regularly scheduled work hours. In accordance
with the FPM, travel shall constitute hours
of employment where such travel is performed
under one of the following conditions:

"A. The travel involves actual work while
traveling:

"B. The travel is incident to travel that
involves the performance of work while
traveling:

"C. The travel is carried out under such
arduous and unusual conditions that the
travel is inseparable from work:

'D. The travel results from an event which
could not be scheduled or controlled ad-
ministratively."

We note that these provisions are clearly con-
sistent with the policy expressed in section 6101(b)(2)
of title 5, United States Code, that to the maximum extent
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practicable official travel should be scheduled with-
in the regularly scheduled workweek of an employee.
The four conditions for paying overtime for travel
outside duty hours are based on section 5542 of title
5, United States Code, governing overtime compensation
for General Schedule employees. The labor agreement
provisions in question are also consistent with reg-
ulations implementing 5 U.S.C. § 5542(b)(2)(B) promul-
gated by the Civil Service Commission (now Office of
Personnel Management) inFederal Personnel, Manual
(FPM) Supplement 990-2, Book 550, Subchapter S1-3;
and Department of the Air Force Regulation 40-552
(September 15, 1971).

We find none of these four conditions for paying / |
overtime for time spent in travel status either evident/ /
in or supported by the administrative record in
Mr. Peterman's case. As a result, we are not aware
of any legal basis under which Mr. Peterman's claim
may be paid pursuant to 5 U.S.C. § 5542.

Turning to the Fair Labor Standards Act (FLSA),
29 U.S.C. §§ 201 et. seq., as amended, we have noted
that the Air Force authorized payment to Mr. Peterman
for 8.25 hours of overtime in accordance with FLSA
authority. The Attachment to FPM Letter 551-10
(April 30, 1976) entitled "Travel Time as 'Hours of
Work' under FLSA" applies only to nonexempt employees
under FLSA and provides that whether time spent in
authorized travel by a nonexempt employee is to be
considered hours of work under the FLSA depends upon
the kind of travel involved. Paragraph E of the in-
struction contains basic principles for determining
whether traveltime is properly considered "hours of
work" under the FLSA when the travel is away from - as
opposed to within the limits of - the official duty
station.

Subparagraph 1 of paragraph E of the Attachment
to FPM Ltr. 551-10 provides principles for determin-
ing the overtime compensation entitlement where work
is performed while traveling. However, as we have
noted, there is no evidence that Mr. Peterman per-
formed any work during the period of his official

-4



B-197128

travel within the meaning of the applicable regulations
or the labor agreement in question. As a result, we
believe that the following provisions of subparagraph
3 of paragraph E provide the controlling authority
for determining Mr. Peterman's entitlement to overtime
compensation:

"3. Travel as a Passenger That Keeps
an Employee Away From Official Duty Station
Overnight. When an employee performs authorized
travel as a passenger to a temporary duty
station outside the limits of the official
duty station and as a result of such travel
is required to remain at the temporary duty
station overnight (i.e., the employee is re-
quired to secure lodgings at the temporary
duty station for one night or more), such
travel is in excess of a one-day assignment
and, therefore, is considered to be travel
that keeps an employee away from official duty
station overnight. An employee who performs
such travel during regular working hours on
regular workdays is substituting travel for
other duties during these hours and the time
spent traveling is hours worked. The same
principle applies to such travel as a pas-
senger during corresponding hours on nonwork
days (hours which correspond to an employee's
regular working hours on regular workdays).
However, time spent traveling as a passenger
that occurs outside regular working hours
(and outside corresponding hours on nonwork
days) is not considered hours of work if the
travel keeps the employee away from official
duty station overnight and the employee per-
forms no work while traveling. Thus, if an
employee regularly works from 9 a.m. to 5:30
p.m. (with a 30 minute meal period) from Monday
through Friday, travel performed during these
hours on any of the seven days of the workweek
(including travel time on Saturday, Sunday, or
on a holiday) is working time. Bona fide meal
periods are deducted from hours worked. Further-
more, time spent waiting at a common carrier
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terminal in excess of normal waiting time
which occurs during corresponding hours on
nonwork days is not included in hours worked;
see note 3 above, for the definition of normal
waiting time." (Underscoring in original.)

Upon careful review of the record before us, we
find that the Air Force correctly computed Mr. Peterman's
overtime entitlement under FLSA in accordance with the
instructional guidelines set out above.

Finally, although Air Force officials have stated
that actions resulting in Mr. Peterman's travel were
not in conformance with Section 22.01 of the Master
Labor Agreement, supra, this does not provide a legal
basis for the payment of Mr. Peterman's claim in the
circumstances of this case. In enacting 5 U.S.C.
§ 6101(b)(2) it is clear that the Congress intended that
generally travel should not be scheduled outside of an
employee's regularly scheduled workweek. At the same
time, however, it left to the discretion of the
employing agency the determination of when it is im-
practicable to schedule official travel within the
scheduled workweek of an employee. Moreover, Congress
did not provide a remedy if an agency fails to adhere
to the policy enunciated in 5 U.S.C. § 6101(b)(2),
there being nothing in that section requiring the
payment of compensation for travel outside an employee's
regularly scheduled workweek. 51 Comp. Gen. 727, 733
(1972).

Accordingly, our decision is that Mr. Peterman
is not entitled to additional overtime pay for his
temporary duty travel on May 19 and 20, 1979.

For the Comptrol]!/ Ieneral
of the United States
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