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DIGEST: GAO has no legal objection to
proposal of Director, Office of
Personnel Management, to provide
by regulation, under its authority
in sections 5504, 5548, and 6101
of title 5, United States Code,
that an agency may institute the
practice of "rounding up" and
"rounding down" to nearest quarter
hour (or fractions less than a
quarter of hour)-for crediting
irregular, unscheduled overtime
work-under sections 5542, 5544,
and 5550 of title 5, United States
Code.

,The Director of the Office of Personnel Manage-
ment, by letter dated November 29, 1979, has requested
an opinion of this Office in regard to the following
proposed action on the part of the Office of Personnel
Management (OPM):

"~ * * we are considering providing
by regulation, under our authority in
sections 5504, 5548, and 6101 of title 5,
United States Code, that an agency may
institute the practice of 'rounding up'
and 'rounding down' to the nearest quarter
hour (or fractions less than a quarter of
an hour, i.e., 10 minutes, 6 minutes, etc.)
for crediting irregular, unscheduled over-
time work 'under sections 5542, 5544, and
5550 of fttle 5, United States Code. * * *"

More specifically, the Director's request is
framed against the following interpretive reasoning
and background information:

"In administering the overtime provisions of
the Fair Labor Standards Act (FLSA), we have
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encountered a problem regarding the
crediting of fractional hours of over-
time work. Many agencies have asked
us to explore the possibility, under
our regulatory authority under sections
5504, 5548, and 6101 of title 5, United
States Code, to provide for 'rounding up'
or 'rounding down' fractional hours of
irregular, unscheduled overtime work to
the full fraction being used to account
for the overtime work. While this practice
is permissible under the FLSA, it may be
interpreted to be inconsistent with the
long-standing principle under title 5,
United States Code, that overtime work must
actually be performed to be compensable.
See 55 Comp. Gen. 629; 46 Comp. Gen. 217;
45 Comp. Gen. 710; 42 Comp. Gen. 195."

As indicated in the Director's letter, decisions
of this Office addressing compensable hours of
work for purposes of an overtime entitlement under
5 U.S.C. § 5542 have generally required the perfor-
mance of actual work. The general rule applicable
to both classified and wage board employees is that
since the authority for payment of overtime compen-
sation contemplates the actual performance of duty,
an employee may not be compensated for overtime work
when he does not actually perform work during the
overtime period. 42 Comp. Gen. 195 (1962); 45
id. 710 (1966;) 46 id. 217 (1966); and 55 id. 629
(1976).

While we believe the continued general validity
and applicability of this rule is necessary for
the determination of the overtime entitlement under
5 U.S.C. § 5542, we do not believe that this rule
requires the rejection of the "rounding up" odd min-
utes of irregular unscheduled overtime concept pro-
posed here by OPM. We have recognized that there
are instances and authorities which permit the pay-
ment of overtime compensation where no actual work
was performed. An example of this is where an em-
ployee has been denied overtime work in violation of
a mandatory provision in a negotiated labor-management
agreement. In this type of case we have held that
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the employee may receive backpay for the overtime
work not performed. 54 Comp. Gen. 1071 (1975); 55
id. 405 (1975); and 55 id. 629 (1976). Thus, we
believe that the "rounding up" odd minutes of
irregular unscheduled overtime proposal under con-
sideration here--while it may involve small payments
for overtime which has not been performed--is not
legally inconsistent or otherwise invalid on that
basis alone.

We turn now to practical considerations touching
the desirability of the OPM proposal. The Director's
letter 'states the following:

"In the private sector, the practice
of 'rounding up' or 'rounding down' odd
minutes of irregular, unscheduled overtime
work is a common one. This practice has
been permitted under the FLSA by the Depart-
ment of Labor (DOL). As stated in a DOL
Interpretative Bulletin at 29 C.F.R. 785.48(b):

'It has been found that in some
industries, particularly where time
clocks are used, there has been the
practice for many years of recording
the employee's starting time and
stopping time to the nearest 5 minutes,
or to the nearest one-tenth or quarter
of an hour. Presumably, this arrangement
averages out so that the employees are
fully compensated for all the time they
actually work. For enforcement purposes
this practice of computing working time
will be accepted, provided that it is
used in such a manner that it will not
result, over a period of time, in failure
to compensate the employees properly for
all the time they have actually worked'.

"The Congress mandated that the FLSA be ad-
ministered in the Federal sector 'in such a
manner as to assure consistency with the
meaning, scope, and application established
by the rulings, regulations, interpretations,
and opinions of the Secretary of Labor which
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- are applicable in other sections of the
economy.' (See H. Rept. 93-973, March 15,
1974, p. 28.) Given this mandate, we
believe it would be reasonable to allow
agencies the use of this accounting
method under the FLSA. This would simplify
administration and would also help to insure
that-employees are protected from abuse of
the de minimis concept. (Under this concept,
agencies may disregard insignificant amounts
ofirregular, unscheduled overtime as de
minimis, if the total time disregarded in a
workweek does not exceed the fraction being
used for crediting overtime work. The de
minimis concept does not apply to regularly.
scheduled overtime work. See attachment 2 to
FPM Letter 551-6.) -Under the 'rounding' system,
the odd minutes of irregular, unscheduled over-
time work disregarded by 'rounding down' under
the de minimis concept would, over a period of
time, presumably be balanced by the odd minutes
gained from 'rounding up' whenever more than
half of the fractional unit is worked. There-
fore, we believe it to be in the best interest
of agencies and employees to allow the agencies
to use this method of crediting irregular,
unscheduled overtime work when appropriate. (Of
course, agencies would still have the option of
using the other methods provided in FPM Letter
551-6.)

"However, there would be no point in allowing
the use of this method under the FLSA, if it is
not also permissible for overtime computations
under title 5, United States Code. Obviously,
a situation in which overtime would be credited
differently under each law would create an ad-
ministrative burden which would be far in excess
of any value derived from the method."

We have in the past experienced varying degrees
of difficulty in formulating and applying the de
minimis rule to diverse factual circumstances. Gen-
erally our recent decisions reflect the position of
this Office that preshift and postshift activities
that might be regarded as work, but which do not involve
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a substantial measure of time and effort, are de
minimis, and may not serve as a basis for the Tay-
ment of regular overtime compensation. William C.
Hughes, Jr., B-192831, April 17, 1979. Thus in
Arthur L. Butler, B-190803, February 9, 1978, we
denied overtime compensation for preshift and post-
shift duties of 2 minutes daily. In that case we
noted that the rule expressed by the Court of Claims
in Baylor v. United States, 198 Ct. Cl. 331 (1972)
was that the net daily overtime must be 10 minutes
or more in order to qualify as compensable working
time, and such a requirement has been uniformly
applied in decisions of this Office. See also 53
Comp. Gen. 489 (1974).

The de minimis concept was adopted by the Court
of Claims and this Office as a means of simplifying
the administrative burden of computing small amounts
of irregular overtime. At that time there were no
administrative regulations on the subject. The Office
of Personnel Management has the authority to prescribe
regulations necessary for the administration of the
overtime statutes. 5 U.S.C. §§ 5504, 5548, 6101
(1976). We believe that its authority includes the
authority to regulate the computation of small amounts
of irregular unscheduled overtime, even if that means
departing from the de minimis concept heretofore
adopted by the Court of Claims and this Office.

In view of the above, we have no objection to
the Office of Personnel Management's proposal to pro-
vide by regulation, that an agency may institute the
practice of "rounding up" and "rounding down" to the
nearest quarter hour (or fractions less than a quarter
of an hour) for crediting irregular, unscheduled over-
time work under sections 5542, 5544, and 5550 of title
5, United States Code.

Acting Comptroll eneral
of the Unitep States
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