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DIGEST: Transferred employee's claim for reimbursement Ot
'r. tho amoun~t-of- $123. 0, r~ esentirng~c of
owner's title insurance policy is denied in
accordance with paragraph 2-6.2d of the Federal
Travel Regulations which specifically provides
that such expense is not reimbursable.

This is in response to an appeal by Mr. Harold Roach, an employee
of the General Services Administration (GSA), from our Claims Division's
settlement of September 18, 1979, disallowing his claim for reimburse-
ment of $123.80 for an owner's title policy he obtained incident to
his purchase of a residence at his new duty station.

Mr. Roach was transferred from Kansas City, Missouri, to Falls
Church, Virginia, with a reporting date of April 5, 1978. In con-
nection with the purchase of a residence Mr. Roach claimed, among
other real estate expenses, reimbursement for an owner's title policy.
His claim was denied by GSA and by our Claims Division on the basis
of paragraph 2-6.2d of the Federal Travel Regulations (FTR) (FPMR
101-7, May, 1973).

Section 5724a (a)(4) of title 5, United States Code (1976) pro-
vides for reimbursement, under such regulations as the President may
prescribe, of the expenses incurred by an employee in the sale of his
residence at the old official station and purchase of a home at the
new station. By Executive Order 11609, dated July 22, 1971, the
President authorized the Administrator of General Services to pre-
scribe the regulations necessary to administer the law governing
relocation allowances and entitlements for Federal employees. Pursuant
to those authorities paragraph 2-6.2d of the FTR provides, in pertinent
part, that:

* *The cost of a mortgage title policy paid for
by the employee on a residence purchased by him, is
reimbursable but costs of other types of insurance

* paid for by him, such as an owner's title policy, a
'record title' policy, mortgage insurance, and insurance
against damage or loss of property, are not reimbursable
items of expense. * *" (Emphasis added.)
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The settlement statement on Mr. Roach's new residence shows
that the amount he claims represents the cost of owner's title
insurance covering the purchase price of his-new residence. That
statement also shows that lender's title insurance covering the
mortgage loan was paid for from the seller's funds in-the amount of
$189.80. While FTR paragraph 2-6.2d specifically provides that the
expense of owner's title insurance is not reimbursable, we have
recognized an exception when such cost is necessarily incurred by
the buyer as a legal prerequisite to the transfer of property or to
obtaining financing in connection with the transfer of property.
Carl F. Wilson, B-186579, October 28, 1976. The General Services
Administration has informed us that the purchase of an owner's
title insurance policy is optional in Fairfax County, the location
of Mr. Roach's residence. Therefore, although Mr. Roach claims
that it is usual and customary for the buyer to purchase title
insurance, since the purchase of an owner's title policy was not
necessary to the consummation of the real estate transaction, and
was thus primarily for the benefit of the purchaser, his claim must
be disallowed.

In his letter appealing our Claims Division's settlement
Mr. Roach states that a fellow employee who made the same move was
reimbursed for the costs of having a law firm "inspect the Title
and render judgment on its value." Mr. Roach is apparently referring
to a title search, the cost of which is reimbursable under FTR paragraph
2-6.2c insofar as it is customarily paid by the purchaser of a residence
at the new official station. The-fact that another employee was reimbursed
for the expense of a title search has no bearing on Mr. Roach's entitle-
ment to reimbursement for the cost of owner's title insurance.

Mr. Roach also claims that he is being discriminated against
because he chose to finance the purchase of his residence by making
a down payment. He claims that if had borrowed the full amount of the
purchase price, the lender's title insurance would have covered the
entire purchase price. While this may be true, we point out that a
lender's title policy insures only the mortgagee's interest and pro-
vides no basis to reimburse Mr. Roach for the owner's title policy
he chose to purchase to cover his interest in the property.

The determination of our Claims Division is hereby sustained.

For the Comptroller nel
of the United States
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